Roladki to elegancka forma różnych potraw. Da się je przygotować z mięs, ryb, warzyw czy naleśników. Dzięki pięknemu wyglądowi, można je podać na uroczystym obiedzie czy kolacji. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by te same potrawy pojawiły się na naszym stole w środku tygodnia. W sumie mało przy nich pracy, a koszt jest niewielki.
Czym można nadziać roladki z piersi kurczaka?
Roladki z piersi kurczaka można nadziać różnymi farszami. Wszystko zależy od tego, na co akurat mamy ochotę, jakie składniki mamy pod ręką, czy jak kosztowne ma być to danie. Proste nadzienia do roladek można przygotować np. z sera feta i szpinaku czy szynki i żółtego sera. Bardziej wykwintnym farszem będzie połączenie suszonych pomidorów i mozzarelli, orzechów i sera pleśniowego czy jabłek i żurawiny.
Jak zrobić roladki z piersi kurczaka zapiekane w sosie?
Roladki z piersi kurczaka można przygotować z całej pojedynczej piersi lub z piersi przekrojonej na dwa płaty. To już kwestia wielkości fileta. Jeśli jest mały, można go naciąć z boku niemal do końca tak, by po rozłożeniu powstał jeden duży płat mięsa. Wtedy można będzie w nim umieścić sporo farszu. Nadziane płaty mięsa należy obwiązać nicią, by nie wypłynął farsz, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i upiec.
Przepis: Roladki drobiowe zapiekane w sosie
Roladki z piersi kurczaka z farszem pieczarkowo-serowym zapiekane w sosie śmietanowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 100 g sera żółtego
- 200 g kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 pęczek szczypiorku
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuPieczarki oczyść, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż je często mieszając. Oprósz solą i pieprzem, duś, aż odparuje nadmiar płynu. Pieczarki wystudź, wymieszaj ze startym serem.
- Formowanie roladekPiersi z kurczaka opłucz, osusz. Każdą rozkrój na duży płat. Oprósz go czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa połóż 1/4 farszu, zwiń roladkę, obwiąż ją bawełnianą nicią.
- Przygotowanie sosu i pieczenieŚmietanę wymieszaj z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i curry. Połącz z posiekanym szczypiorkiem. Roladki ułóż w naczyniu do zapiekania, zalej sosem. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Sposoby wiązania roladek z kurczaka
Roladki z piersi kurczaka warto obwiązać nicią, by zachowały kształt. W czasie pieczenia mięso bowiem może się rozwinąć, a wtedy całość nie będzie wyglądała elegancko. Do obwiązania roladek najlepiej wykorzystać nić kuchenną lub białą, bawełnianą nić. Można też sięgnąć po wykałaczki. Przed podaniem mięsa nić należy usunąć. Wykałaczki można zostawić, bo w czasie ich wyjmowania można uszkodzić roladki.
Czytaj też:
Na piersi z kurczaka kładę smaczny owoc i zapiekam z serem. To szybkie danie lubią u mnie wszyscyCzytaj też:
Na plastry mięsa kładę dwa tanie składniki. Ten obiad z piekarnika zachwyca prostotą i smakiem