Osoby pracujące często mają problem z przygotowaniem obiadu. Dlatego zwykle gotują na dwa dni albo przyrządzają proste potrawy. Dziś mam dla was pomysł na takie proste danie, które jest jednak bardzo smaczne i pożywne. A to dlatego, że składa się z mięsa i dwóch prostych dodatków. Jego przygotowanie zajmie dosłownie chwilę, zaś pieczenie ok. 40 minut.
Jakie mięso najlepiej zapiec pod pierzynką?
Do zapiekania pod pierzynką doskonale nadaje się wieprzowina i mięso drobiowe. Jeśli chodzi o wieprzowinę, można sięgnąć po karkówkę, schab czy polędwiczkę. Nie polecam raczej szynki, bo jest zbyt sucha, ani łopatki, bo ma za dużo przerostów. Z mięsa drobiowego najlepiej sprawdzi się tu filet z piersi kurczaka lub indyka. Mięso trzeba pokroić w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm, przyprawić i obłożyć wybranymi składnikami.
Jak zrobić karkówkę pieczoną z pomidorem i serem?
Przygotowanie karkówki pieczonej pod pierzynką z pomidora i sera jest niezwykle proste. Plastry mięsa można wcześniej rozbić, ale nie jest to konieczne. Konieczne jest natomiast ich przyprawienie. Potem trzeba je ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na mięsie kładzie się grube plastry pomidora i całość pokrywa się warstwą startego, żółtego sera. Teraz danie trafia do piekarnika, a wy możecie w tym czasie ugotować ryż lub ziemniaki.
Przepis: Karkówka pieczona pod pierzynką
Plastry karkówki pieczone pod pierzynką z pomidora i startego sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 425 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry karkówki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku
- majeranek
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
- 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
- 100 g startego sera żółtego
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaMięso opłucz, osusz. Natrzyj je zmiażdżonymi ząbkami czosnku, a także majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Posmaruj olejem. Jeśli masz czas, odstaw je na godzinę w chłodne miejsce.
- Pieczenie karkówkiPlastry mięsa ułóż na natłuszczonej blasze z piekarnika. Na każdym plastrze karkówki połóż plaster pomidora. Całość posyp startym serem. Karkówkę piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Z czym podać karkówkę pieczoną pod pierzynką?
Karkówka pieczona pod pierzynką doskonale będzie smakować podana z ugotowanym ryżem lub ziemniakami. Jeśli jednak wolicie zdrowsze dodatki, sięgnijcie po kaszę jęczmienną albo ryż brązowy. Uzupełnieniem dania powinna być soczysta surówka, np. surówka z pora czy surówka z kapusty pekińskiej.
Czytaj też:
Ta pieczona sztuka mięsa jest tania, a doskonale smakuje. Jej sekretem jest kompozycja przyprawCzytaj też:
Tanie mięso kładę na warzywach i polewam nietypową marynatą. Ten obiad z piekarnika robi się sam