Na piersi z kurczaka kładę smaczny owoc i zapiekam z serem. To szybkie danie lubią u mnie wszyscy

Na piersi z kurczaka kładę smaczny owoc i zapiekam z serem. To szybkie danie lubią u mnie wszyscy

Dodano: 
Pierś z kurczaka zapiekana z dodatkami
Pierś z kurczaka zapiekana z dodatkami Źródło: Shutterstock / from my point of view
Dziś mam dla was kolejny pomysł na danie obiadowe z piersi z kurczaka. Tradycyjnie mało będzie przy nim pracy, za to smak i konsystencja powinny przypaść wam do gustu. Moja rodzina już pokochała tę potrawę.

Po pierś z kurczaka często sięgam w tygodniu. To dlatego, że szybko można z niej przygotować smaczne i pożywne danie obiadowe. Tym razem proponuję pierś z kurczaka zapiekaną z pysznymi dodatkami. Danie jest soczyste i ma doskonały smak. Najlepiej podać je z ryżem i soczystą, pełną smaku surówką.

Jakimi owocami można obłożyć pierś z kurczaka?

Do zapiekania z mięsem najlepiej jest wykorzystać soczyste, pełne smaku owoce. Ja zazwyczaj sięgam po plastry ananasa, ale dobrze też sprawdzą się grubsze plastry brzoskwini z puszki czy dojrzałej gruszki. Jeśli zaś wolicie kwaśne smaki, możecie sięgnąć po plastry pomarańczy.

Jak przygotować zapiekaną pierś z kurczaka?

Zapiekaną pierś z kurczaka robi się raz-dwa. Grubszą pierś warto przekroić na dwa płaty, by mięso szybciej się upiekło. Po przyprawieniu pierś z kurczaka warto krótko zrumienić na patelni, a potem ułożyć na blasze, przykryć składnikami i wstawić do gorącego piekarnika. Mięsa nie trzeba zapiekać długo, wystarczy by roztopił się ser. W tym czasie wcześniej obsmażone mięso dopiecze się w środku. Dzięki niezbyt długiej obróbce kulinarnej, a także dodatkowi ananasa i sera, danie wychodzi niezwykle soczyste i pełne smaku.

Przepis: Zapiekana pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka zapiekana z ananasem i żółtym serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże, pojedyncze piersi z kurczaka
  • czosnek granulowany
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 4 plastry ananasa świeżego lub z puszki
  • 4 plastry żółtego sera
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdą przekrój na dwa płaty, oprósz je solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Posmaruj olejem, odstaw na 15 minut.
  2. Obsmażanie mięsaNa patelni rozgrzej trochę oleju. Kładź plastry mięsa i krótko obsmaż je z każdej strony, by lekko się zrumieniły.
  3. Zapiekanie mięsaObsmażone piersi z kurczaka połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej połóż plaster ananasa, przykryj go plastrem sera. Mięso zapiekaj 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż ser się roztopi. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

Pod jakim serem można zapiec pierś z kurczaka?

Pierś z kurczaka można zapiec pod różnymi serami. Ja użyłam cheddara, bo ma wyrazisty smak. Jednak dobrze też sprawdzą się inne sery, np.: łagodna mozzarella czy gouda, a także ser z niebieską pleśnią albo ser camembert czy brie. Ser można pokroić w plasterki, a twardsze sery ewentualnie zetrzeć na dużych oczkach.

Czytaj też:
Na plastry mięsa kładę dwa tanie składniki. Ten obiad z piekarnika zachwyca prostotą i smakiem
Czytaj też:
Pierś z kurczaka zapiekam z tymi dodatkami. Mięso jest soczyste, a w smaku przypomina włoską pizzę