Do zupy grzybowej dodaję jeden składnik. Takie sycące danie zastępuje mi cały obiad

Do zupy grzybowej dodaję jeden składnik. Takie sycące danie zastępuje mi cały obiad

Dodano: 
Zupa grzybowa z fasolą
Zupa grzybowa z fasolą Źródło: Shutterstock / Candice Bell
Ta zupa grzybowa to w moim domu hit. Dzięki jednemu dodatkowi mogę ją podać zamiast dwudaniowego obiadu, a rodzina zawsze zajada się ze smakiem. Polecam spróbować.

Jesienią zupa grzybowa musi zagościć na moim stole choć raz. Najczęściej decyduję się na przygotowanie treściwej i pełnej aromatu wersji z dodatkiem białej fasoli Jaś. Przepis znalazłam już dawno temu w jednej z gazet, a wciąż zachwyca mnie jego prostota i efekt. Choć posiłek wygląda niepozornie, syci na kilka godzin, a zrobienie go nie jest skomplikowane. Jeśli nie masz pomysłu na przygotowanie grzybów, to właśnie go dla ciebie znalazłam.

Jak zrobić sycąca zupę grzybową?

Ta sycąca zupa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Aromat leśnych grzybów w połączeniu z delikatnością fasoli tworzy niepowtarzalny smak, który wszyscy w moim domu kochają. Zrobienie zajmuje mi dosłownie chwilę, bo muszę tylko przesmażyć warzywa z grzybami i pogotować wszystko do miękkości. Na koniec wrzucam fasolę z puszki, przyprawiam i gotowe. Prościej się chyba nie da.

Przepis: Zupa grzybowa z fasolą

Pyszna i sycąca zupa, która zastąpi cały obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
423 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g świeżych grzybów
  • 200 g białej fasoli z puszki
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 drobna pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówGrzyby umyj, oczyść i pokrój w większą kostkę. Marchew, pietruszkę i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek pozbaw łupiny i posiekaj. Fasole z puszki odcedź i przepłucz.
  2. Smażenie warzyw i grzybówNa dnie dużego ganka rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij na nim cebulę. Wrzuć czosnek, marchewkę i pietruszkę. Przesmaż, a następnie dodaj grzyby. Smaż 5-7 minut, aż puszczą sok.
  3. Gotowanie zupy grzybowej z fasoląWlej 1,5 litra wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj wszystko przez 30 minut. Wrzuć fasolę z puszki. Gotuj zupę jeszcze przez 5-10 minut. Na koniec dopraw ją majerankiem, pieprzem i solą.

Jak podawać sycącą zupę na obiad?

Do mojej wersji zupy grzybowej nie potrzeba skomplikowanych dodatków. Najczęściej zajadamy ją po prostu z kromkami świeżego chleba na zakwasie, który dostarcza nam błonnika i dodatkowo przedłuża uczucie sytości po posiłku. Niektórzy domownicy jeszcze smarują go sobie masłem czosnkowym, by było smaczniej. Nie jest to jednak obowiązkowy dodatek.

Wskazówki dotyczące gotowania zupy grzybowej z fasolą

Do przygotowania tej sycącej potrawy obiadowej możesz też wykorzystać świeżą fasolę. Ugotuj ją wcześniej po moczeniu przez 12 godzin i wrzuć tak, jak podałam w instrukcji. Możesz również namoczone ziarno podgotować w bulionie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez 20 minut, a potem przenieść do garnka z grzybami i dodatkami i przyrządzać jeszcze przez 40 minut. Łączny czas gotowania białej fasoli Jaś musi wynieść 60 minut. Wtedy jest już wystarczająco miękka, by jej strawienie nie stanowiło problemu.

Czytaj też:
Ta sycąca zupa to mój patent na szybki jednogarnkowy obiad. Smakuje tak, że palce lizać, a dokładki są częste
Czytaj też:
Kroję mięso i gotuję je z warzywami. Ta sycąca, pyszna zupa wystarcza za cały obiad