Te pulpety smakują o niebo lepiej niż klasyczne mielone. Żałuję, że dopiero teraz je zrobiłam

Te pulpety smakują o niebo lepiej niż klasyczne mielone. Żałuję, że dopiero teraz je zrobiłam

Dodano: 
Pulpety wieprzowe z sezamem
Pulpety wieprzowe z sezamem Źródło: Shutterstock / Wingedbull
Pulpety wieprzowe nie muszą być nudne. Ostatnio skusiłam się na dodanie do nich nietypowego składnika. Przepis był banalny, a smak okazał się wręcz obłędny.

Pulpety wieprzowe zna chyba każdy. Te pyszne kotlety mielone w formie niedużych kulek możesz bardzo przyjemnie urozmaicić. Niedawno podałam mojej rodzinie smakowitą wersję z dodatkiem sezamu. Niepozorne ziarno nadało mięsu niesamowitego aromatu i sprawiło, że jego panierka była bardziej chrupiąca. Polecam spróbować – pracy przy nich nie ma wiele.

Jak zrobić pulpety wieprzowe z sezamem?

Wykonanie tego budzącego zachwyt dania nie zajmie ci dużo czasu. Wystarczy, że do mięsa oprócz klasycznych dodatków w postaci podsmażonej cebulki i czosnku, jajka oraz namoczonej bułki, wsypiesz trochę sezamu. Porcję tych ziarenek dodaj jeszcze do bułki tartej, w której obtoczysz drobne kotlety mielone. Wyjdzie więcej niż pysznie. Ja lubię jeszcze kajzerkę wymoczyć w wodzie z sosem sojowym, by smak był głębszy, ale mleko też się sprawdzi.

Przepis: Pulpety wieprzowe z sezamem

Pyszne kotlety mielone z sezamem, które oczarują twoją rodzinę.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
443 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 kajzerka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • woda
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBułkę namocz w wodzie z dodatkiem sosu sojowego. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Zeszklij je na 1 łyżce oleju rzepakowego. Bułkę tartą wymieszaj z 1 łyżką sezamu.
  2. Wyrabianie masy na pulpetyMięso mielone połącz z odciśniętą z płynu kajzerką, podsmażonymi warzywami i jajkiem. Wsyp 3 łyżki sezamu orz szczyptę soli i około pół łyżeczki pieprzu. Dobrze wyrób. Z powstałej masy formuj niewielkie kulki.
  3. Smażenie pulpetów wieprzowych z sezamemMięsne kulki obtocz w bułce tartej z sezamem. Smaż na złoto na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym, zachowując średnią moc palnika. Przed podaniem osusz na ręczniku papierowym.

Jak podawać aromatyczne kotlety mielone z sezamem?

Do tych delikatnych i pięknie pachnących pulpetów wieprzowych świetnie pasują klasyczne obiadowe dodatki takie jak gotowane ziemniaki i surówka. Polecam szczególnie przyrządzenie marchewki z jabłkiem i imbirem. Słodko-ostry smak tej kompozycji doskonale paruje się z sezamem. Zamiast gotować ziemniaki, możesz też przyrządzić z nich frytki. Dobrym wyborem będzie również podanie ugotowanego na sypko ryżu.

Mielone z sezamem możesz też zaserwować jako imprezową przekąskę. Przygotuj do nich tylko słodki sos sojowy, sos słodko-kwaśny lub pyszny ketchup barbecue, a będzie pysznie.

Wskazówki dotyczące pulpetów wieprzowych z sezamem.

Aby smak mięsa był bardziej interesujący, możesz użyć mieszanki białego i czarnego sezamu. Czarna wersja ziarna jest bardziej intensywna w odbiorze. Masę na nietuzinkowe kotlety mielone przyjemnie urozmaicą też zioła. Wsyp np. tymianek lub majeranek, a uzyskasz jeszcze bardziej aromatyczną potrawę obiadową.

Czytaj też:
Do mielonego mięsa dodaję ten produkt i robię lekkie, soczyste pulpety. Dawno lepszych nie jadłam
Czytaj też:
Delikatne pulpety z prostych składników. To danie z piekarnika robię w mig, a smakuje fenomenalnie