Do mielonego mięsa dodaję ten produkt i robię lekkie, soczyste pulpety. Dawno lepszych nie jadłam

Do mielonego mięsa dodaję ten produkt i robię lekkie, soczyste pulpety. Dawno lepszych nie jadłam

Dodano: 
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym Źródło:Shutterstock / Bartosz Luczak
Pulpety są doskonałym pomysłem na pyszny obiad. Jednak do ich przygotowania nadaje się nie tylko mięso. Dziś zrobimy drobiowe pulpety z dodatkiem lekkiego produktu. Dzięki niemu będą smaczne i soczyste.

Pulpety to pyszne, soczyste danie z mielonego mięsa. Można je zrobić z mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego, a także drobiowego. Dziś zrobimy pulpety w lekkiej wersji, z mielonego mięsa drobiowego, do którego dodamy też ser. Dzięki niemu pulpety będą o wiele lżejsze, bardziej soczyste i pełne smaku.

Jak zrobić pulpety z mięsa drobiowego i sera ricotta?

Nasze pulpety z mięsa drobiowego wzbogaciliśmy serem ricotta, dzięki czemu zyskały soczystość i delikatność. Ser ten jest bowiem miękki i słodkawy, więc dobrze komponuje się z mięsem drobiowym. Pulpety zostały uduszone w aromatycznym sosie pomidorowym, dzięki czemu całe danie jest pełne smaku.

Przepis: Pulpety drobiowe z serem ricotta

Pulpety z mielonego mięsa drobiowego i sera ricotta duszone w sosie pomidorowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

Na pulpety:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 150 g sera ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3-4 łyżki startego parmezanu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • 3 łyżki oleju

Na sos:

  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub 4 pomidory świeże
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • skórka otarta z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosuCebulkę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę go przesmaż. Wlej pomidory wraz z sokiem, dodaj trochę soli, pieprzu, bazylii i kilka wiórków ze skórki z cytryny. Zagotuj, całość duś na małym ogniu, aż sos będzie gęsty i jednolity. Dopraw go do smaku.
  2. Przygotowanie masy na pulpetyMięso mielone i ser ricotta umieść w misce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, parmezan i trochę posiekanej natki pietruszki. Masę dopraw bazylią, solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  3. Formowanie i duszenie pulpetówZwilż dłonie wodą, nabieraj nieduże porcje mięsnej masy i formuj z niej małe pulpety. Obsmaż je na patelni z olejem. Przełóż do gorącego sosu pomidorowego i duś całość ok. 15 minut, dopraw do smaku.

Z czym podać pulpety z mięsa drobiowego i sera ricotta?

Pulpety drobiowe z sosem pomidorowym doskonale smakują podane z grubszym makaronem, np. penne, świderkami. Można je też zaserwować z ryżem lub gotowanymi ziemniakami. Doskonałym dopełnieniem całości będzie sałata z dodatkiem świeżych warzyw i lekkiego sosu.

Co można dodać do mielonego mięsa zamiast sera?

Pulpety z mielonego mięsa warto wzbogacić dodatkami, które poprawią ich smak i konsystencję, a także podniosą ich wartość odżywczą. Dobrym dodatkiem są warzywa, np. starta cukinia, marchewka czy posiekany szpinak. Warzywa wzbogacają pulpety w cenne składniki, a także zwiększają ich wilgotność i sprawiają, że danie staje się lżejsze. Dla poprawy tekstury i zwiększenia wartości odżywczej pulpetów warto też do nich dodać ugotowaną kaszę czy ryż. Dobrym pomysłem jest też wsypanie posiekanych orzechów czy pestek słonecznika. Wprowadzą one do dania przyjemną chrupkość i zdrowe tłuszcze.

Czytaj też:
Najlepszy pomysł na mięso mielone. Lekkostrawne pulpety w aromatycznym sosie
Czytaj też:
Klopsiki w sosie pomidorowym jak u babci. Robię sos, który nie wymaga zagęszczania mąką