Obsmażam udka z kurczaka, a potem duszę je w pysznym sosie. Są soczyste i pełne smaku

Obsmażam udka z kurczaka, a potem duszę je w pysznym sosie. Są soczyste i pełne smaku

Dodano: 
Udka z kurczaka w sosie pomidorowym
Udka z kurczaka w sosie pomidorowym Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Jeśli planujecie na dzisiejszy obiad przygotować udka kurczaka, mam dla was wspaniały przepis. Są to porcje mięsa duszone w pełnym smaku sosie pomidorowym. Przy potrawie nie ma dużo pracy, a jest pyszna.

Kurczak jest jednym z bardziej lubianych mięs. Ma bowiem delikatny smak i doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Dziś sięgnę po udka kurczaka, które przyrządzę w pysznym, zawiesistym sosie pomidorowym. Będą idealnie smakować podane np. z ryżem i surówką.

Z czego przygotować sos pomidorowy?

Sos pomidorowy najlepiej jest przygotować ze świeżych pomidorów, które o tej porze roku są jeszcze w miarę tanie. Oczywiście można też sięgnąć po pomidory całe lub krojone z puszki. Jeśli ktoś chce, może też wykorzystać passatę lub przecier pomidorowy. To jak gęsty będzie sos, tak naprawdę zależy od czasu duszenia i użytej podstawy sosu.

Jak zrobić udka z kurczaka w sosie pomidorowym?

Przygotowanie udek z kurczaka zaczynam od przygotowania sosu pomidorowego. Potem przyprawiam i obsmażam mięso. Dzięki temu zyska na smaku, a także zachowa więcej soków po etapie duszenia. Teraz pozostaje włożyć zrumienione udka do sosu i całość dusić kilkadziesiąt minut, aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Dużą zaletą tej potrawy jest fakt, że doskonale nadaje się do odgrzewania.

Przepis: Udka z kurczaka w sosie pomidorowym

Udka z kurczaka duszone w aksamitnym sosie pomidorowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
400 w każdej porcji

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów lub puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie udekUdka oczyść, opłucz, osusz. Każde możesz podzielić na dwie części. Mięso oprósz solą i pieprzem, zrumień ze wszystkich stron na patelni z rozgrzanym olejem. Przełóż je na talerz.
  2. Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij ją na patelni po obsmażaniu kurczaka. Dodaj posiekany czosnek i całość chwilę przesmaż. Dodaj pokrojone pomidory, chwilę przesmaż. Dołóż koncentrat pomidorowy, bulion i zioła. Wymieszaj, zagotuj, duś 10 minut.
  3. Duszenie udekDo sosu włóż obsmażone udka. Przykryj patelnię i duś całość na małym ogniu 30 minut, aż udka będą miękkie. Do sosu wlej śmietankę i całość delikatnie wymieszaj, aby sos stał się aksamitny i kremowy. Gotuj jeszcze około 5 minut, aby sos się zagęścił i połączył. Danie dopraw, posyp posiekaną natką.

W jakim innym sosie można dusić udka z kurczaka?

Udka z kurczaka można też przygotować w innym sosie. Tu doskonale sprawdzi się np. sos śmietanowy, który nada potrawie aksamitności i przyjemnego smaku. Do mięsa kurczaka doskonale też będzie pasował orientalny sos curry, czy sos kokosowy na bazie mleczka kokosowego. Oczywiście udka można też udusić w sosie pieczarkowym czy koperkowym. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, jakie smaki preferujecie i jakie składniki macie właśnie pod ręką.

Czytaj też:
Pieczone pałki z kurczaka podaję z kremowym sosem. Przepis jest prosty, a każdy prosi o dokładkę
Czytaj też:
Obsmażam porcje kurczaka i duszę w pysznym sosie. Moja rodzina wciąż pyta o ten obiad

Źródło: smaki.pl