Dlaczego kurczaka curry robię tylko z tego mięsa? Odkryj tajemnicę soczystego smaku za niższą cenę
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Dlaczego kurczaka curry robię tylko z tego mięsa? Odkryj tajemnicę soczystego smaku za niższą cenę

Dodano: 
Kurczak curry
Kurczak curry Źródło:Shutterstock / Africa Studio
Kurczak curry to bardzo aromatyczne danie. Możesz przygotować kurczaka curry z filetów, polędwiczek oraz udek kurczaka. Ja robię kurczaka curry z podudzi bez kości i skóry. Sprawdź, jak przygotować idealnego kurczaka curry.

Kurczak curry cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Możesz przygotować go, korzystając z mieszanki przypraw curry bądź żółtej, czerwonej lub zielonej pasty curry, a także samodzielnie przygotowanej mieszanki przypraw (m.in. z kurkumy, chili, gałki muszkatołowej, kuminu, cynamonu oraz słodkiej papryki).

Jak zrobić dobrego kurczaka curry?

Kurczaka curry możesz zrobić z różnych części kurczaka. Ja wybieram podudzia, ponieważ ich mięso jest bardziej soczyste od piersi kurczaka. Ponadto są o blisko połowę tańsze, co czyni je dobrym wyborem, jeśli szukasz ekonomicznych opcji przygotowywania posiłków.

W moim przepisie stosuję pastę curry, której kolor dobieram w zależności od ostrości dania, które chcę przygotować. Możesz użyć łagodnej w smaku żółtej pasty curry, umiarkowanie pikantnej pasty czerwonej lub bardzo ostrej pasty zielonej. Rada: jeżeli nie masz pasty curry, to zastąp ją 3 łyżkami przyprawy curry.

Ja zawsze kupuję podudzia pozbawione już kości i skóry, ale oczywiście możesz usunąć je samodzielnie.

Przepis: Kurczak curry

Kurczak curry to aromatyczne danie, które przyjemnie rozgrzewa i zapewnia długie uczucie sytości.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Indyjska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
353 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g podudzi z kurczaka bez kości i skóry
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 3 łyżki pasty curry
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • limonka
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPodudzia z kurczaka oczyść z błon i tłuszczu. Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem. Osuszone podudzia z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz kawałki kurczaka solą. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Świeżą kolendrę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj.
  2. SmażenieNa głębokiej patelni rozgrzej olej. Obsmaż kawałki podudzi na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony. Gdy kurczak zacznie się rumienić, dodaj drobno posiekaną cebulę oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce korzeń imbiru. Smaż cebulę, czosnek i imbir z mięsem przez 2-3 minuty.
  3. Dodatnie pasty curry i bulionuDo podsmażonych na patelni składników dodaj 3 łyżki pasty curry oraz 3/4 szklanki bulionu. Możesz użyć łagodnej w smaku żółtej pasty curry, umiarkowanie pikantnej pasty czerwonej lub bardzo ostrej pasty zielonej. Jeżeli nie masz pasty curry, to zastąp ją 3 łyżkami przyprawy curry. Wymieszaj pastę curry i bulion z pozostałymi składnikami. Zmniejsz moc palnika i duś kurczaka curry na małym ogniu, bez przykrycia, przez 30-35 minut. Od czasu do czasu mieszaj potrawę, żeby się nie przypaliła. Kurczak curry jest gotowy, gdy mięso zmięknie, a sos stanie się gęsty. Przed podaniem sprawdź smak potrawy i ewentualnie dopraw solą.

Kurczaka curry podawaj z ryżem np. jaśminowym lub domowym chlebkiem naan. Przed podaniem posyp potrawę posiekaną kolendrą oraz skrop sokiem z limonki.

Inne przydatne wskazówki, jak zrobić kurczaka curry

Jeżeli chcesz przygotować kurczaka curry w wersji ekspresowej, to zastąp mięso z podudzi polędwiczkami drobiowymi lub filetem z kurczaka. Polędwiczki możesz usmażyć w całości lub przekroić na pół; filet z kurczaka pokrój w kostkę lub w cienkie paseczki.

Jeżeli preferujesz delikatniejsze smaki, to dodaj do sosu curry mleczko kokosowe lub gęsty jogurt naturalny. Sos curry z mleczkiem kokosowym lub jogurtem naturalnym jest mniej pikantny i ma aksamitną konsystencję. To idealny wybór, jeśli danie ma być jedzone przez młodsze dzieci.

Mięso możesz również przyprawić samodzielnie przygotowaną mieszanką przypraw. Wystarczy, że połączysz suszony imbir, chili, młotkowaną kolendrę, granulowany czosnek, cynamon, kmin rzymski, gałkę muszkatołową, kardamon oraz sól i świeżo zmielony pieprz, a otrzymasz podstawową mieszankę przypraw do curry.

Do kurczaka curry możesz dodać ulubione warzywa np. pokrojoną w słupki marchewkę, pokrojoną w kostkę lub paseczki paprykę i pokrojonego w plasterki bądź półplasterki pora.

Czytaj też:
Nie tortilla i nie pita. Ten chlebek zrobiony w domu podbije twoje serce. Poznaj przepis
Czytaj też:
Piersi z kurczaka będą soczyste jak nigdy. Marynata jogurtowa robi cuda