Sos śmietanowy to doskonały dodatek do udek, filetów i polędwiczek z kurczaka. Ja najczęściej w sosie śmietanowym podaję wymagające bardzo krótkiego smażenia polędwiczki. Choć moja rodzina przepada również na piersiami z kurczaka w sosie śmietanowym. Smak sosu z mojego przepisu możesz zmienić wedle własnych upodobań, dodając np. suszone pomidory, tarty parmezan, serek topiony lub świeże i suszone zioła. Idealnie komponuje się również z pieczarkami pokrojonymi w plasterki.
Jak zrobić kurczaka w sosie śmietanowym?
Z poniższego przepisu zrobisz podstawową wersję kurczaka w delikatnym sosie śmietanowym. Receptura ma bardzo prosty skład.
Przepis: Kurczak w sosie śmietanowym
Polędwiczki lub inne części kurczaka w sosie śmietanowym to danie, które doskonale komponuje się z wieloma dodatkami, takimi jak ryż, kasza, makaron czy nawet lekkie, gotowane warzywa.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 800 g polędwiczek z kurczaka
- 1 mała cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki śmietany kremówki 30%
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub bulionu warzywnego
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówPolędwiczki z kurczaka oczyść z błon, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz mięso solą. Białą cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- SmażenieNa głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki klarowanego masła (możesz zastąpić masło olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek). Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż polędwiczki z kurczaka. Smaż mięso na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Gdy kurczak zacznie się rumienić, dodaj posiekaną cebulę i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze 3 minuty, często mieszając.
- DuszenieNa patelnię dodaj bulion drobiowy lub warzywny. Duś na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 2-3 minuty. Zdejmij pokrywkę, zwiększ moc palnika i odparuj nadmiar płynu.
- Dodanie śmietany kremówkiDodaj na patelnię śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.
- PrzyprawianieDopraw kurczaka w sosie śmietanowym 1 łyżeczką pieprzu ziołowego oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze 1 minutę.
Kurczaka w sosie śmietanowym podawaj z ulubionymi dodatkami np. tłuczonymi lub całymi ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi, kopytkami. Kurczak w sosie śmietanowym świetnie komponuje się również ze smakiem kotletów ziemniaczanych i placków ziemniaczanych.
Przydatne wskazówki do przepisu na kurczaka w sosie śmietanowym
Sos śmietanowy z powyższego przepisu ma bardzo delikatny smak. Jeżeli lubisz wyraziste w smaku potrawy, to możesz do sosu dodać np. paprykę chili, rozmaryn, tymianek lub ulubioną mieszankę ziół m.in. zioła sycylijskie, zioła prowansalskie, świeży koperek czy natkę pietruszki.
Doskonale smakuje również kurczak w sosie śmietanowym z dodatkiem warzyw np. pokrojonej w słupki marchewki, pora, szpinaku, suszonych pomidorów, pomidorków koktajlowych oraz brokułów.
Sos śmietanowy możesz przygotować nie tylko do polędwiczek z kurczaka, ale także podsmażonych wcześniej udek lub pałek oraz filetów. Kurczaka możesz zastąpić również filetem lub udźcem z indyka. Warto poeksperymentować.
Czytaj też:
Cytrynowy makaron zrobisz w 10 minut. Jest idealnie kremowy, choć nie ma w nim grama śmietanyCzytaj też:
Kładę filet z kurczaka na patelnię i po chwili mam obiad, jak z restauracji. Jest zdrowy i pyszny