Obsmażam porcje kurczaka i duszę w pysznym sosie. Moja rodzina wciąż pyta o ten obiad

Obsmażam porcje kurczaka i duszę w pysznym sosie. Moja rodzina wciąż pyta o ten obiad

Dodano: 
Kurczak duszony w sosie
Kurczak duszony w sosie Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Szukasz oryginalnego pomysłu na obiadowego kurczaka? To pyszne danie pokochała już moja rodzina, a robi się je szybko i prosto. Istotny jest w nim jeden dodatek. Przesądza o smaku i soczystości potrawy.

Dania z kurczaka cieszą się u nas dużą popularnością. Chętnie przyrządzamy piersi z kurczaka, a także pałki, udka i skrzydełka. Jeśli zaś lubisz kurczaka w sosie, ten przepis z pewnością podbije twoje serce i żołądek. O smaku całego dania przesądza jeden dodatek, którym jest mleczko kokosowe. Wystarczy dorzucić do niego kilka prostych składników, by obiad smakował zachwycająco.

Co to jest mleczko kokosowe?

Mleczko kokosowe otrzymywane jest z miąższu dojrzałych orzechów kokosowych. Miąższ ten jest najpierw rozdrabniany, np. przy użyciu tarki lub młynka, a potem mieszany z gorącą wodą. Następnie płyn odciska się przez tkaninę lub sito, by usunąć stałe pozostałości. Płynem jest właśnie mleczko kokosowe. Występuje ono w dwóch podstawowych rodzajach: gęste mleczko kokosowe, które zawiera więcej tłuszczu i ma kremową konsystencję oraz rozcieńczone mleczko kokosowe, które jest mniej tłuste i bardziej wodniste.

Jak zrobić kurczaka duszonego w mleczku kokosowym?

W mleczku kokosowym można dusić kurczaka pokrojonego na kawałki, same udka czy filet z piersi kurczaka. Ten ostatni wymaga najkrótszego duszenia. Zwykle po obsmażeniu jest to 10-15 minut. Dziś jednak przygotuję poporcjowaną tuszkę kurczaka. Dzięki temu każdy będzie mógł sobie wybrać swój ulubiony kawałek kurczaka – chudszy lub bardziej soczysty.

Przepis: Kurczak w sosie kokosowym

Kawałki kurczaka duszone w sosie kokosowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Afrykańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kurczak
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • curry
  • chili
  • sól, pieprz
  • szczypior

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie kurczakaKurczaka oczyść, opłucz, osusz, podziel na porcje. Oprósz je solą i pieprzem. Zrumień na patelni z olejem, przełóż na talerz.
  2. Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w kostkę. Podsmaż ją na tłuszczu pozostałym na patelni. Dodaj posiekany czosnek i pokrojony w kostkę pomidor. Całość chwilę podsmaż, zalej mleczkiem kokosowym. Dodaj curry i chili, zagotuj.
  3. Duszenie kurczakaDo sosu na patelni dodaj obsmażone kawałki kurczaka. Oprósz całość solą i pieprzem, duś pod przykryciem ok. 30 minut. Dopraw do smaku, przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

Czym zastąpić mleczko kokosowe?

Jeśli masz problem z kupieniem mleczka kokosowego, możesz w prosty sposób przygotować jego namiastkę. Wystarczy, że na gorącą śmietankę lub mleko wsypiesz trochę wiórków kokosowych i całość pogotujesz kilka minut. Po przecedzeniu mieszanki przez sito, masz domowe mleczko kokosowe. To na bazie śmietanki będzie bardziej tłuste i gęste, niż przygotowane na mleku.

Czytaj też:
Pałki z kurczaka przyprawiam, wkładam do rękawa i piekę. Mam tani obiad, który smakuje całej rodzinie
Czytaj też:
Weź pałki z kurczaka i trzy popularne warzywa. Szybki przepis na genialne mięso do obiadu