Czesi zajadają się tym serem, a Polacy już niemal o nim zapomnieli. Odkryłam przepis na tanie i pyszne danie

Czesi zajadają się tym serem, a Polacy już niemal o nim zapomnieli. Odkryłam przepis na tanie i pyszne danie

Dodano: 
Smażony ser
Smażony ser Źródło: Shutterstock / stockfoto
Smażony ser jest prosty, tani i pyszny. Zrobienie czeskiego dania zajmie ci chwilę, a rodzina zje je jeszcze szybciej. Koniecznie spróbuj przepis na ten nieziemski ser.

Smażony ser to pyszne czeskie danie, które łączy w sobie chrupiącą panierkę i pyszny płynny środek o bogatym smaku. Poznałam je podczas wycieczek w góry, a dopiero niedawno zrobiłam na obiad. Szkoda, że tak zwlekałam z bliższym poznaniem tego smakołyku.

Skąd pochodzi smażony ser?

Dokładne pochodzenie smażonego sera nie jest znane, lecz przypuszcza się, że danie to powstało w krajach Europy Środkowej. Proste składniki i łatwy sposób przygotowania sprawiły, że danie szybko zyskało popularność. Współcześnie pod nazwą smažený sýr jest często serwowane w czeskich i słowackich restauracjach. Co ciekawe, w czasach PRL-u ser w panierce znany był też w niektórych kręgach pod nazwą kotlet rzymski. To dokładnie ta sama potrawa, ale dlaczego nazywa się inaczej? Niektórzy uważają, że wynika to ze skojarzeń z kuchnią południową, gdzie można spotkać kotlety z dodatkiem sera.

Niewyjaśnioną zagadką dla mnie jest też czemu, smażony ser aż tak stracił na znaczeniu. Nie jest to danie wykwintne, ale z pewnością syci i smakuje. Robi się je też bardzo prosto i szybko.

Jak zrobić smażony ser?

Smażony ser w Czechach przyrządzany jest w głębokim tłuszczu. Nie mam frytownicy i nie chciałam też podawać rodzinie, aż tak ciężkiego dania, więc moja wersja została przygotowana na patelni. Nalałam na nią tyle oleju, by niewielka część sera w panierce była w nim zatopiona. Wyszło bardzo smacznie.

Przepis: Smażony ser

Kultowe czeskie danie, którym zachwycisz rodzinę.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Czeska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
667 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 50 g bułki tartej
  • 50 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówSer pokrój na plastry o grubości około 1,5 centymetra. W osobnych głębokich talerzach umieść mąkę, bułkę tartą oraz jajka. Kurzy nabiał roztrzep przy pomocy widelca.
  2. Smażenie sera w panierceWszystkie kawałki sera żółtego obtocz kolejno w mące, jaku i bułce tartej. Zrób to dwukrotnie. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż na nim ser w panierce, aż będzie rumiany ze wszystkich stron. Osusz ręcznikami papierowymi z nadmiaru tłuszczu.

Jak podać czeskie danie?

Smażony ser powinien być jedzony zaraz po przyrządzeniu, bo tylko wtedy będzie wspaniale ciągnął. Odgrzewanie tej potrawy zdecydowanie odradzam – będzie wybitnie tłusta i niesmaczna.

Do sera w panierce świetnie pasują ziemniaki – nieważne czy gotowane w całości czy w formie purée czy też w postaci pieczonych łódeczek lub frytek. Nie zapomnij też o surówce. Pasować będzie taka z białej lub czerwonej kapusty, pomidorów lub ogórków. Dorzuć jeszcze sos np. czosnkowy lub tatarski, a będziesz miała bogate i syte danie dla bliskich.

Wskazówki dotyczące smażonego sera

Do przygotowania czeskiego dania najlepiej sprawdzi się ser ementaler, edamski lub gouda. Te żółte sery są twarde i pełne smaku, a przy okazji nie mają zbyt wielu dziur, które mogłoby utrudnić panierowanie i równomierne smażenie potrawy. Po podgrzaniu natomiast przyjemnie się ciągną, co świetnie przełamuje charakter panierki.

Jeśli nie obawiasz się jeść tłusto, ser smażony możesz przygotować w głębokim tłuszczu. Wrzuć ser w panierce do oleju o temperaturze 175 stopni Celsjusza i przyrządzaj przez 2-3 minut. Wciąż na koniec warto odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.

Panierkę do smażonego sera możesz wzbogacić o przyprawy. Wsyp do jajek oregano, pieprz lub ostrą paprykę w proszku, a uzyskasz ciekawszy smak.

Czytaj też:
Kotlety sojowe robię a'la schabowe. Poznaj mój niezawodny sposób na pyszne kotlety bezmięsne
Czytaj też:
To najlepsze kotlety bez mięsa, jakie robię. W przepisie ważny jest jeden szczegół