Polędwiczki wieprzowe w sosie zna chyba każdy. Wersja, którą zaproponowała moja, pochodząca z Danii znajoma, zaskoczyła mnie jednak nietuzinkowymi dodatkami i znakomitym smakiem. Po namowach koleżanka w końcu wyjawiła mi przepis na to mięsne danie. Mimo długiej listy składników – w tym kilku dość nieoczywistych — okazało się nie być przesadnie skomplikowane.
Dlaczego warto skusić się na tę polędwiczkę w sosie?
Sekret wyjątkowego smaku polędwiczki wieprzowej w sosie z przepisu mojej znajomej tkwi w prostocie i wysokiej jakości składników. To w połączeniu z pewną wprawą i uważnością – pozwalającą nie „przeciągnąć” mięsa na patelni – sprawia, że potrawa jest zachwycająca.
Znajoma najpierw rumieni mięso, a potem daje mu „odpocząć”, gdy przyrządzane są pozostałe elementy posiłku, czyli pieczarki oraz sos. Jest on bogaty w aromatyczne dodatki i bazuje na śmietanie kremówce, co sprawia, że wychodzi przyjemny i aksamitny. Z polędwiczką wieprzową i grzybami komponuje się lepiej niż dobrze. Koniecznie spróbuj tego połączenia.
Jak zrobić pyszną polędwiczkę wieprzową w sosie?
Mięsne danie powstaje na patelni. Nie oznacza to jednak, że wychodzi suche, gdyż robi się je etapami. Co to oznacza? Najpierw wytapia się boczek i na nim obsmaża mięso. Potem przyrządza się pieczarki z masłem, a już na koniec sos. Wszystkie smaki pozostają w daniu, bo po zrobieniu każdego elementu, odkłada się go na talerz. Dopiero na koniec duszą się wszystkie razem. Dzięki takiej taktyce polędwiczki wieprzowe wychodzą tak soczyste i smaczne, jak to tylko możliwe. Przekonaj się sama.
Przepis: Polędwiczka wieprzowa w sosie z pieczarkami i boczkiem
Soczyste danie mięsne z bogatym sosem, które spodoba się nawet wybrednym.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Duńska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 475 w każdej porcji
Składniki
- 600 g polędwiczki wieprzowej
- 150 g boczku
- 400 g drobnych pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pomarańczy
- 200 ml śmietany 36%
- 25 g masła
- 125 ml bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 1 gwiazdka anyżu
- 1/4 łyżeczki octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówPolędwicę wieprzową oczyść z tłuszczu i błon. Pokrój ją w medaliony o grubości 2,5 cm i oprósz sola oraz pieprzem. Boczek pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i osusz, większe przetnij na pół. Cebule pozbaw łupiny i posiekaj. Czosnek obierz.
- Smażenie mięsNa rozgrzaną patelnię wrzuć kawałki boczku. Smaż, aż lekko się zrumienią. Przenieś je na talerz. Na wytopionym tłuszczu podsmaż kawałki polędwicy. Ustaw średni ogień i przyrządzaj tylko do zrumienienia, czyli po 1-2 minuty z każdej strony. Odłóż na bok.
- Gotowanie warzyw i sosuWrzuć pieczarki, smaż, aż znacznie się zredukują i zbrązowieją. Dodaj masło. Gdy grzyby je wchłoną, przenieś je do boczku i polędwicy. Zmniejsz ogień pod patelnią do minimum i wrzuć cebulę. Dodaj też estragon, tymianek, słodką paprykę i olej rzepakowy. Duś przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez minutę, a następnie wrzuć liść laurowy i anyż. Wlej też sos sojowy i bulion. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Robienie polędwiczek w sosieUstaw niewielki ogień. Ponownie wrzuć na patelnię boczek, wieprzowinę oraz grzyby. Dodaj śmietanę, hartując ją wcześniej niewielką ilością sosu. Wlej ocet winny. Przyrządzaj przez 30 minut, a następnie dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy. Gotuj, aż całość lekko zgęstnieje (3-5 minut). Dopraw solą i pieprzem i w razie potrzeby dodatkową niewielką porcją octu.
Jak podawać polędwiczki wieprzowe w sosie?
Mięsne danie świetnie smakuje z klasycznym obiadowym dodatkiem, czyli z tłuczonymi ziemniakami. Możesz też podać gotowaną na parze zieloną fasolkę, by zwiększyć ilość warzyw w potrawie. Soczyste polędwiczki wieprzowe będą również przyjemne z białym ryżem lub kaszą gryczaną niepaloną. Ugotuj je tylko na sypko – nikt nie lubi papki.
Czytaj też:
Owijam kawałki polędwiczki i kładę na ruszt. To danie wygląda i smakuje, jak z najlepszej restauracjiCzytaj też:
Robię panierowane kotlety z polędwiczki wieprzowej. Nikt już nie chce jeść schabowych