Owijam kawałki polędwiczki i kładę na ruszt. To danie wygląda i smakuje, jak z najlepszej restauracji

Owijam kawałki polędwiczki i kładę na ruszt. To danie wygląda i smakuje, jak z najlepszej restauracji

Dodano: 
Polędwiczki w boczku
Polędwiczki w boczku Źródło:Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Na grill możemy kłaść nie tylko karkówkę i skrzydełka, ale też bardziej wytworne kąski. Polędwiczki grillowane w boczku są tego dobrym przykładem. Upieczone na grillu smakują o wiele lepiej, niż z piekarnika.

Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Z tego powodu doskonale nadaje się również do grillowania. Wcześniej trzeba ją tylko odpowiednio przygotować, by mięso było smaczne i soczyste. Dobrym pomysłem jest zawinięcie go w plastry wędzonego boczku. Tak przygotowana polędwiczka ma niepowtarzalny smak i aromat i te apetyczne paski.

W czym zamarynować polędwiczkę wieprzową?

Polędwiczka wieprzowa bardzo lubi marynowanie. Dzięki temu zyskuje doskonały aromat, smak, soczystość i kruchość. A w czym najlepiej zamarynować polędwiczkę? Mięso to lubi nuty czosnku, tymianku i rozmarynu. Warto też dodać do marynaty musztardę, miód, sos sojowy, sok z cytryny czy ocet balsamiczny. A poza tym oczywiście olej, sól i pieprz. Dokładny skład i proporcje składników marynaty dobierzcie pod swoje preferencje smakowe.

Zamarynowane mięso warto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. By na grillu mięso nie przeżyło szoku termicznego, trzeba je wyjąć z lodówki ok. 2 godziny wcześniej. W tym czasie osiągnie temperaturę pokojową, dzięki czemu po upieczeniu polędwiczka będzie soczysta.

Jak upiec polędwiczkę w boczku na grillu?

Polędwiczkę przeznaczoną do grillowania należy pokroić w medaliony. Ich grubość warto dopasować do szerokości plastra boczku, a wtedy mięso będzie nim idealnie osłonięte przed przesuszeniem.

Przepis: Polędwiczka pieczona w boczku

Grillowane medaliony z polędwiczki wieprzowej zawinięte w plastry wędzonego boczku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe po ok. 400 g
  • 12 plastrów wędzonego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oleju
  • rozmaryn
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie i marynowanie polędwiczkiPolędwiczki opłucz, osusz. Każdą pokrój na 6 medalionów, (cienkie końce możesz odkroić i wykorzystać do innej potrawy), oprósz je solą i pieprzem. Z czosnku, miodu, octu, oleju i rozmarynu przygotuj marynatę. Polej nią kawałki mięsa, wymieszaj, wstaw na kilka godzin do lodówki.
  2. Zawijanie i pieczenie mięsaKażdą polędwiczkę owiń plastrem wędzonego boczku. Możesz go spiąć wykałaczką. Przygotowane medaliony połóż na rozgrzanym ruszcie grilla i piecz je z dwóch stron po 3-4 minuty nad większym żarem. Potem przesuń je na bok rusztu i piecz jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas obracając.

Grillowana polędwiczka – cenne wskazówki

Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę, by grillowane polędwiczki wyszły smaczne i soczyste.

  • Czas pieczenia polędwiczki wieprzowej należy dostosować do grubości medalionu i powinien on wynosić 15-20 minut. Przy czym polędwiczkę najpierw należy rumienić ok. 3 minuty z jednej strony, obrócić ją na drugą i znów piec 3 minuty. Potem warto ją dopiec nad mniejszym żarem przez 10-15 minut. W tym czasie należy ją co kilka minut obracać, by równomiernie się upiekła.
  • Po zdjęciu z grilla kawałki polędwiczki warto zawinąć w folię aluminiową i pozostawić na 5-7 minut. W tym czasie soki w mięsie równomiernie się rozejdą, dzięki czemu potrawa będzie smaczniejsza.
  • Doskonałym dodatkiem do grillowanych polędwiczek będą grillowane ziemniaki, sos i porcja zielonej sałaty. Jeśli chodzi o sos, to warto przygotować go z owoców, np. z jabłek, śliwek, truskawek czy z rabarbaru.

Czytaj też:
Robię panierowane kotlety z polędwiczki wieprzowej. Nikt już nie chce jeść schabowych
Czytaj też:
Jak zrobić soczystą karkówkę z grilla? Stosuj te wskazówki, a mięso nigdy nie wyjdzie suche i twarde