Makaron z dodatkami to potrawa szybka i tania. W zależności od dodatków, bardziej będzie przypominała danie obiadowe lub sałatkę. Moja wersja makaronu z grillowanymi warzywami jest jednak na tyle wszechstronna, że sprawdzi się doskonale w obydwu rolach. Ma też tę zaletę, że jest niezwykle apetyczna, smaczna i służy szczupłej sylwetce.
Jak przygotować warzywa do makaronu?
Makaron robię z grillowanymi warzywami, co jednak nie oznacza, że trzeba je zrumienić na grillu. W tygodniu nie mam zwykle czasu na uruchamianie tego sprzętu, zwłaszcza do podpieczenia samych warzyw. Dlatego opiekam warzywa na patelni grillowej lub w opiekaczu do kanapek. Drugi sprzęt sprawdza się znakomicie, bo szybko się nagrzewa i rumieni warzywa od razu z dwóch stron. Jeśli jednak nie macie, ani patelni grillowej, ani opiekacza, możecie wykorzystać zwykłą patelnię z antyprzywieralną powłoką. Można wtedy użyć odrobiny oliwy z oliwek, ale nie jest to konieczne.
Jak zrobić makaron z grillowanymi warzywami?
Przygotowanie makaronu z grillowanymi warzywami jest niezwykle proste. Wystarczy tylko ugotować grubszy makaron, zrumienić pokrojone warzywa, całość połączyć i doprawić do smaku.
Przepis: Makaron z grillowanymi warzywami na ciepło
Penne z dodatkiem grillowanej papryki, cukinii i bakłażana serwowane na ciepło
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 460 w każdej porcji
Składniki
- 400 g grubszego makaronu np. penne, świderki
- 1 nieduża cukinia
- 1/2 niedużego bakłażana
- 1 żółta papryka
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- świeża bazylia
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej sól, a potem wsyp makaron. Gotuj go zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Makaron odcedź.
- Grillowanie warzywWarzywa umyj. Cukinię i bakłażan pokrój w talarki o grubości ok. 1/2 cm, paprykę w paski, a pomidorki przekrój na pół. Warzywa zrumień na patelni grillowej, by zrobiły się lekko miękkie.
- Łączenie składnikówDo ciepłego makaronu dodaj grillowane warzywa, wymieszaj. Jeśli makaron jest zimny, całość podgrzej na patelni. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą, polej danie, wymieszaj. Makaron dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp listkami bazylii.
Wskazówka: Danie można przygotować wcześniej, przechowywać w lodówce i zjeść jako sałatkę.
Czym warto wzbogacić makaron z grillowanymi warzywami?
Makaron grillowanymi warzywami warto skropić oliwą smakową. Można ją przygotować na potrzeby tego dania, łącząc klasyczną oliwę extra virgin np. z sosem pesto czy z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Potrawę można też posypać pokruszonym serem feta, który doskonale będzie pasował zarówno do ciepłej, jak i zimnej wersji tego dania. Zamiast fety do makaronu można dorzucić grillowany ser halloumi, a nawet plastry oscypka. Do potrawy dobrze też będą pasowały czarne oliwki oraz kapary.
Czytaj też:
Uwielbiam to szybkie i tanie danie z makaronem. Robię je z zaledwie 4 składnikówCzytaj też:
Makaron spaghetti zapiekam z dwoma tanimi składnikami. To szybkie danie smakuje wyśmienicie