To danie zjesz na ciepło na obiad, a na zimno na przekąskę. Jest lekkie i nie tuczy

To danie zjesz na ciepło na obiad, a na zimno na przekąskę. Jest lekkie i nie tuczy

Dodano: 
Makaron z grillowanymi warzywami
Makaron z grillowanymi warzywami Źródło: Shutterstock / Anna Shepulova
Proponowana przeze mnie potrawa z makaronem ma wielką zaletę. Gdy poda się ją na ciepło, sprawdzi się jako danie obiadowe. Zaś wersja tego makaronu na zimno to tak naprawdę sałatka, którą można zjeść na przekąskę

Makaron z dodatkami to potrawa szybka i tania. W zależności od dodatków, bardziej będzie przypominała danie obiadowe lub sałatkę. Moja wersja makaronu z grillowanymi warzywami jest jednak na tyle wszechstronna, że sprawdzi się doskonale w obydwu rolach. Ma też tę zaletę, że jest niezwykle apetyczna, smaczna i służy szczupłej sylwetce.

Jak przygotować warzywa do makaronu?

Makaron robię z grillowanymi warzywami, co jednak nie oznacza, że trzeba je zrumienić na grillu. W tygodniu nie mam zwykle czasu na uruchamianie tego sprzętu, zwłaszcza do podpieczenia samych warzyw. Dlatego opiekam warzywa na patelni grillowej lub w opiekaczu do kanapek. Drugi sprzęt sprawdza się znakomicie, bo szybko się nagrzewa i rumieni warzywa od razu z dwóch stron. Jeśli jednak nie macie, ani patelni grillowej, ani opiekacza, możecie wykorzystać zwykłą patelnię z antyprzywieralną powłoką. Można wtedy użyć odrobiny oliwy z oliwek, ale nie jest to konieczne.

Jak zrobić makaron z grillowanymi warzywami?

Przygotowanie makaronu z grillowanymi warzywami jest niezwykle proste. Wystarczy tylko ugotować grubszy makaron, zrumienić pokrojone warzywa, całość połączyć i doprawić do smaku.

Przepis: Makaron z grillowanymi warzywami na ciepło

Penne z dodatkiem grillowanej papryki, cukinii i bakłażana serwowane na ciepło

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
460 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g grubszego makaronu np. penne, świderki
  • 1 nieduża cukinia
  • 1/2 niedużego bakłażana
  • 1 żółta papryka
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej sól, a potem wsyp makaron. Gotuj go zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Makaron odcedź.
  2. Grillowanie warzywWarzywa umyj. Cukinię i bakłażan pokrój w talarki o grubości ok. 1/2 cm, paprykę w paski, a pomidorki przekrój na pół. Warzywa zrumień na patelni grillowej, by zrobiły się lekko miękkie.
  3. Łączenie składnikówDo ciepłego makaronu dodaj grillowane warzywa, wymieszaj. Jeśli makaron jest zimny, całość podgrzej na patelni. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą, polej danie, wymieszaj. Makaron dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp listkami bazylii.

Wskazówka: Danie można przygotować wcześniej, przechowywać w lodówce i zjeść jako sałatkę.

Czym warto wzbogacić makaron z grillowanymi warzywami?

Makaron grillowanymi warzywami warto skropić oliwą smakową. Można ją przygotować na potrzeby tego dania, łącząc klasyczną oliwę extra virgin np. z sosem pesto czy z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Potrawę można też posypać pokruszonym serem feta, który doskonale będzie pasował zarówno do ciepłej, jak i zimnej wersji tego dania. Zamiast fety do makaronu można dorzucić grillowany ser halloumi, a nawet plastry oscypka. Do potrawy dobrze też będą pasowały czarne oliwki oraz kapary.

Czytaj też:
Uwielbiam to szybkie i tanie danie z makaronem. Robię je z zaledwie 4 składników
Czytaj też:
Makaron spaghetti zapiekam z dwoma tanimi składnikami. To szybkie danie smakuje wyśmienicie