Dania z makaronem należą do tanich i szybkich potraw, które na ogół smakują wszystkim. Ja często je przyrządzam po przyjściu z pracy. Tak naprawdę wystarczy 15 minut, by rodzina otrzymała świeży, pyszny obiad. Dziś dodatkiem do makaronu będą dwa łatwo dostępne i tanie o tej porze roku warzywa. Zachęcam do sięgnięcia po przepis.
Warzywne dodatki do makaronu
Makaron lubi towarzystwo warzyw. Na dodatek z tego zestawu powstaje pożywne i zdrowe danie. Sprawdźcie, jakie warzywa najlepiej pasują do dań z makaronem. Oto najpyszniejsze zestawy.
- Dobrym dodatkiem do makaronu są pomidory. W zasadzie nie wymagają dodatków, ale można je połączyć z cukinią, bakłażanem, cebulą czy fasolką szparagową.
- Bakłażan to warzywo, które po podsmażeniu nabiera ciekawego smaku i konsystencji. Oprócz połączenia z pomidorem, dobrze też komponuje się z papryką.
- Dobrze będzie smakowało również połączenie zielonego groszku i brokułu lub groszku i cukinii.
Jak zrobić makaron z cukinią i fasolką?
Przygotowanie tej potrawy składa się z dwóch głównych etapów. Pierwszy to nastawienie makaronu do gotowania. Drugi to przyrządzenie warzyw na patelni. Potem wystarczy tylko połączyć makaron z warzywami.
Przepis: Makaron z cukinią i fasolką
Szybki makaron obiadowy z dodatkiem cukinii i zielonej fasolki szparagowej
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu np. muszelki, świderki
- 1 nieduża cukinia
- 200 g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 4 łyżeczki startego parmezanu do posypania
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę. Posól ją, wsyp makaron, zamieszaj, gotuj na średnim ogniu minutę krócej, niż to zaleca producent na opakowaniu. Makaron odcedź, zachowaj 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
- Krojenie warzywGdy nastawisz makaron, od razu zabierz się za przygotowanie sosu. Fasolkę opłucz, oczyść, wrzuć na 3 minuty na osolony wrzątek, odcedź, pokrój na kawałki. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na cztery części, a potem pokrój je w plasterki. Czosnek obierz, posiekaj.
- Przygotowanie sosuNa patelni rozgrzej lekko oliwę, wsyp czosnek i chwilę go przesmaż. Dodaj odcedzoną fasolkę i pokrojoną cukinię. Warzywa przesmaż na oliwie, oprósz solą, pieprzem i tymiankiem i smaż na małym ogniu, aż będą miękkie.
- Wykańczanie daniaDo warzyw na patelni dodaj ugotowany makaron. Całość dobrze wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu 2-3 minuty, aż składniki dobrze się połączą. Danie rozłóż na talerze, posyp startym parmezanem.
Inna wersja makaronu z cukinią i fasolką
Makaron z cukinią i fasolką szparagową można przygotować na dwa sposoby. Ja zwykle podsmażam warzywa na sporej ilości oliwy z oliwek, dzięki czemu powstaje mało widoczny, ale smaczny sos. Jeśli jednak wolicie bardziej zawiesiste sosy, do podsmażonych warzyw wlejcie trochę śmietanki kremówki. Podgotujcie całość razem na patelni, tak by powstał aksamitny sos. Jego dopełnieniem może też być ser, np. starty parmezan, który warto użyć nie tylko do posypania dania, ale też dodać go do składników na patelni.
Czytaj też:
Makaron spaghetti zapiekam z dwoma tanimi składnikami. To szybkie danie smakuje wyśmienicieCzytaj też:
Ten makaron ze szpinakiem robię na obiad w 20 minut. Jest pożywny, a wygląda, jak z restauracji