Rumienię rybę i zalewam ją aksamitnym płynem. To danie z patelni jest lekkie i pełne smaku

Rumienię rybę i zalewam ją aksamitnym płynem. To danie z patelni jest lekkie i pełne smaku

Dodano: 
Ryba w kremowym sosie
Ryba w kremowym sosie Źródło: Shutterstock / Candice Bell
Uwielbiam ryby za ich smak i delikatność. Cenię też to, że są szybkie w przyrządzaniu i stanowią dla nas dawkę zdrowia. Dziś pokażę wam, jak zrobić rybę z patelni, która nie jest sucha, a pełna smaku i aromatu.

Na patelni ryby zwykle smaży się w panierce. Jednak przy pomocy tego naczynia można też przygotować o wiele delikatniejszą i smaczniejszą wersję ryby. Wystarczy ją krótko obsmażyć, a potem zalać aksamitnym płynem i chwilę pogotować. Kilka prostych dodatków zamienią rybę w boskie danie, któremu trudno będzie się oprzeć.

Jakie ryby są najlepsze do duszenia w sosie?

Do duszenia w sosie tak naprawdę nadają się wszystkie ryby. Bez względu na to, czy są chude czy tłuste, morskie czy słodkowodne. Co istotne, chude ryby duszone w sosie nie wychodzą suche, a są soczyste i rozpływają się w ustach, tak samo jak tłuste. Dobrze jednak, by ryby nie zawierały dużo ości. Dlatego najlepiej użyć do tej potrawy fileta. Nawet jeśli kupicie rybią tuszkę, bez problemu przerobicie ją na filet. Wystarczy tylko odkroić głowę, a potem ściąć płat mięsa, prowadząc nóż blisko kręgosłupa. Odkrawanie fileta zaczynamy od ogona, bo to ułatwia zadanie. Potem warto jeszcze ręcznie doczyścić rybę z pozostałych ości, w czym pomoże pęseta.

Jak zrobić rybę duszoną w sosie?

Przygotowanie ryby duszonej w sosie zwykle zaczynam od obsmażenia kawałków ryby. Zyskują dzięki temu wyraźniejszy smak i apetyczniejszy wygląd. Jeśli jednak zależy wam na tym, by ryba była delikatna, możecie zrezygnować z jej obsmażania.

Przepis: Ryba duszona w aksamitnym sosie

Filety rybne duszone na patelni w aksamitnym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
520 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g filetów rybnych
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 suszone pomidory
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • natka pietruszki lub koperek do posypania

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie rybyFilet z ryby oczyść, opłucz, osusz. Podziel go na porcje. Oprósz solą i pieprzem, obsmaż na patelni z 1-2 łyżkami rozgrzanego oleju. Rybę zdejmij z patelni.
  2. Przygotowanie sosuNa pozostałym na patelni tłuszczu chwilę przesmaż posiekany czosnek. Dodaj też posiekane drobno suszone pomidory, chwilę je przesmaż. Dodaj śmietankę i parmezan, całość zagotuj.
  3. Duszenie rybyDo gorącego sosu dodaj kawałki ryby. Całość podgrzewaj na małym ogniu ok. 7 minut, aż ryba będzie miękka i gorąca. Sos dopraw do smaku, potrawę posyp posiekaną zieleniną.

Wskazówka: Do gorącego sosu można też dodać trochę świeżych liści szpinaku.

Ryba duszona w sosie – wskazówki

Oto kilka wskazówek, które pozwolą wam przygotować wyjątkowo smaczną i apetyczną rybę duszoną w sosie.

  • Gdy nie chcecie obsmażać ryby, wtedy zacznijcie przygotowanie potrawy od sporządzenia sosu. Gdy będzie gorący, włóżcie do niego kawałki ryby.
  • Rybę w sosie należy gotować na małym ogniu. Inaczej może się rozpaść i przypalić.
  • Przed obsmażaniem rybę warto oprószyć solą i pieprzem. Można też dodatkowo posypać mąką, jednak nie jest to konieczne.
  • Pamiętajcie, by nie solić ryby zbyt wcześniej. Sól sprawia bowiem, że łatwiej „uciekają” z niej soki i robi się sucha.

Czytaj też:
Nie smażę już ryby w klasycznej panierce. Odkryłam jej zdrowszą i smaczniejszą alternatywę
Czytaj też:
Kupuję najtańszą rybę i robię z niej mistrzowski obiad. Wystarczy blacha i 2 dodatki