Kupuję najtańszą rybę i robię z niej mistrzowski obiad. Wystarczy blacha i 2 dodatki

Kupuję najtańszą rybę i robię z niej mistrzowski obiad. Wystarczy blacha i 2 dodatki

Dodano: 
Pieczone pstrągi
Pieczone pstrągi Źródło: Shutterstock / biggunsband
W wielu polskich domach, jak piątek, to ryba. U mnie też. Przyznam, że najczęściej sięgam po jedną z najtańszych ryb i to nie tylko ze względu na cenę. Powodem jest też jej łatwa dostępność i rewelacyjny smak.

Ryba na obiad to doskonały pomysł. Jest smaczna i zdrowa, dlatego powinniśmy sięgać po nią częściej, niż zwykliśmy to robić. Niestety ryby są dosyć drogie, co często powoduje, że rezygnujemy z ich zakupu. Można jednak znaleźć nieco tańsze gatunki, które smakują doskonale. Ja na przykład bardzo lubię pstrągi. Nie tylko dlatego, że w tej chwili są jednymi z najtańszych ryb, ale też dlatego, że mają bardzo smaczne mięso i niewiele ości. Zobaczcie, jak zamieniam je w pyszny obiad.

Wartość odżywcza pstrąga

Pstrągi to chude ryby słodkowodne, które odznaczają się wysoką wartością odżywczą. Są dosyć niskokaloryczne, bo 100 g tej ryby dostarcza tylko ok. 140 kcal. A to dlatego, że w porównaniu z tłustymi rybami morskimi zawierają stosunkowo niedużo tłuszczu. Jednak pstrąg jest bardzo zdrowy, bo dostarcza cennych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Składniki te korzystnie wpływają na nasz mózg, serce i wzrok. Pstrągi stanowią też doskonałe źródło pełnowartościowego, lekkostrawnego białka. Poza tym są bogate w: witaminy B12 i D, selen, fosfor i potas. Co ważne, ryba ta, w porównaniu z innymi gatunkami zawiera niedużo rtęci.

Jak przygotować pieczone pstrągi?

Pstrągi przeznaczone do pieczenia należy oczyścić z łusek. Nie ma z tym większego problemu, bo ryba ta ma drobne łuski, które z łatwością schodzą przy pociągnięciu nożem. Potem ryby wystarczy opłukać, osuszyć i odpowiednio przyprawić.

Przepis: Pstrągi pieczone

Pstrągi pieczone z cytryną i pomidorkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

  • 4 nieduże pstrągi
  • 1 cytryna + 2 łyżki soku
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Czyszczenie rybPstrągi oczyść z łusek. Dokładnie wypłucz z wierzchu i w środku. Osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Doprawianie rybPstrągi skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej ryby. Obłóż je plasterkami cytryny (możesz je też włożyć do środka tuszki) i połówkami pomidorków. Posyp wiórkami masła, włóż też po 1-2 kawałki masła do wnętrza każdej ryby.
  3. Pieczenie rybPstrągi przykryj kawałkiem folii aluminiowej. Blachę z rybami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz ryby 20-25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć folię i lekko zrumienić ryby.

Wskazówka: Do środka każdego pstrąga możesz też włożyć po gałązce świeżego koperku.

Pieczone pstrągi – kilka wskazówek

Ryby nie lubią zbyt wielu dodatków. Tak naprawdę najlepiej smakują doprawione solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie ziołami. Wtedy czuć ich naturalny, delikatny smak. A o czym warto jeszcze pamiętać przyrządzając pieczone pstrągi?

  • Ryby mają delikatne mięso, które szybko się piecze. Na upieczenie pstrągów w całości wystarczy 20-25 minut, w zależności od ich wielkości. Wtedy mięso zachowa delikatną konsystencję i soczystość.
  • By pstrągi nie wyschły w czasie pieczenia, najlepiej piec je pod przykryciem. Może to być pokrywa od naczynia do zapiekania lub folia aluminiowa. Dodatkowo ryby można posypać kawałeczkami masła lub skropić oliwą.
  • Skórę pstrągów przeznaczonych do pieczenia można płytko ponacinać. Jednak nie jest to konieczne.
  • Pieczone pstrągi warto podać z cząstkami świeżej cytryny. Każdy będzie mógł sobie doprawić rybę indywidualnie.

Czytaj też:
Mam prosty patent na smażoną rybę. Wychodzi chrupiąca z wierzchu i soczysta w środku
Czytaj też:
Tymi rybami Polacy się zajadają, ale taką wersję jadłam pierwszy raz na weselu. Przepis jest prosty