Latem zamiast jabłka dodaję do surówki z marchewki inny owoc. Wychodzi soczysta, jak nigdy

Latem zamiast jabłka dodaję do surówki z marchewki inny owoc. Wychodzi soczysta, jak nigdy

Dodano: 
Surówka z marchewki
Surówka z marchewki Źródło: Shutterstock / larik_malasha
Surówka z marchewki to jeden z ulubionych dodatków do obiadu. Zwykle łączymy ją z marchewką, jednak ostatnio odkryłam o wiele smaczniejszą jej wersję. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Surówki są obowiązkowym dodatkiem do obiadu. Wraz z nimi nasz organizm otrzymuje porcję cennych witamin, soli mineralnych i błonnika. Z tego powodu zawsze powinniśmy znaleźć czas na przyrządzenie surówki. A zwykle nie zajmuje to więcej niż 10-15 minut. Tak też jest z pyszną, soczystą surówką z marchewki. Latem robię ją w nieco innej, bardziej aromatycznej odsłonie.

Jakie dodatki pasują do surówki z marchewki?

Surówka z marchewki jest jedną z najpopularniejszych w naszej kuchni. To dlatego, że marchewkę zawsze mamy w swoich zapasach. By podnieść smak tego dodatku do obiadu, warto go połączyć z innymi składnikami. Zwykle dodajemy do niej starte jabłko, choć niektórzy łączą ją ze śmietaną albo śmietaną i startym chrzanem. Jednak do marchewki doskonale pasuje wiele składników. Z owoców oprócz jabłek są to: ananas, pomarańcze, brzoskwinie, żurawiny, rodzynki. Z warzyw: kapusta, papryka, cebula, ogórek. Do surówki z marchewki warto też dodać: pestki słonecznika, orzechy włoskie, migdały w płatkach czy nasiona chia. Smaku tej surówce dodadzą też: sok z cytryny, ocet jabłkowy, majonez, musztarda, miód, jogurt naturalny.

Jak zrobić surówkę z marchewki i brzoskwini?

Marchewkę na surówkę należy zetrzeć na tarce. Wielkość oczek najlepiej jest dobrać do naszych upodobań i oczekiwań. Jeśli surówka ma być bardziej soczysta, zetrzyjmy marchewkę na mniejszych oczkach. Gdy lubimy chrupiące warzywo, wykorzystajmy duże oczka tarki. A najbardziej uniwersalne będzie starcie marchewki na tarce o średniej wielkości oczkach.

Przepis: Surówka z marchewki i brzoskwini

Soczysty dodatek do obiadu ze startej marchewki i świeżej brzoskwini

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże marchewki
  • 1 brzoskwinia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówMarchewki obierz, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Brzoskwinię umyj, pokrój ją w niedużą kostkę.
  2. Doprawianie surówkiMarchewkę wymieszaj z brzoskwinią. Surówkę skrop sokiem z cytryny, oprósz cukrem, solą i pieprzem. Polej olejem, wymieszaj, od razu podawaj.

Do jakich dań pasuje surówka z marchewki?

Surówka z marchewki ma delikatny, lekko słodkawy smak. Dlatego dobrze komponuje się z wieloma daniami obiadowymi. Tu wymienić można np.: dania z drobiu, wieprzowiny i wołowiny, a także ryby i potrawy jarskie. Jednym słowem jest to jedna z bardziej uniwersalnych surówek, a przy okazji nie bije po kieszeni.

Czytaj też:
Siekam 2 warzywa i dodaję startą marchewkę. Ta tania surówka pasuje niemal do każdego obiadu
Czytaj też:
Ekspresowa surówka z marchewki i cukinii. Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje