Ekspresowa surówka z marchewki i cukinii. Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje

Ekspresowa surówka z marchewki i cukinii. Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje

Dodano: 
Surówka z marchewki i cukinii
Surówka z marchewki i cukinii Źródło: Shutterstock / Dementieva Iryna
Sezon na młode warzywa to doskonała okazja do przetestowania przysmaków z ich udziałem. A co powiecie na surówkę do obiadu w orientalnym stylu? Robi się ją z popularnych składników, a smakuje wybornie.

Jeśli znudziła wam się już mizeria i surówka z marchewki, czas spróbować surówki o nieco innych nutach smakowych. Jej podstawę będą stanowiły dwa lubiane i tanie w sezonie warzywa, a smaku całości dodadzą odpowiednio dobrane dodatki. Z pewnością macie je w domu, bo nie są zbyt wyszukane. Spróbujcie tej orientalnej surówki, a odkryjecie nowe smaki.

Dodatki potrzebne do orientalnej surówki

Tę orientalną surówkę możecie przygotować w bardziej lub mniej oryginalnej wersji. Wszystko zależy od tego, jakie produkty macie pod ręką i od waszych preferencji smakowych.

  • Surówkę orientalną doprawia się sosem sojowym, octem ryżowym i miodem. Sos sojowy wiele osób ma w kuchennych szafkach, bo używa go do doprawiania duszonych mięs, a nawet zup. Jeśli jednak nie macie go w swoich zapasach, możecie zamiast niego użyć sosu rybnego czy odrobiny rozpuszczonego bulionu wołowego. Miód da się zastąpić syropem klonowym lub cukrem.
  • Ocet ryżowy ma delikatny smak i można go zastąpić octem winnym lub jabłkowym.
  • Charakterystycznego smaku i soczystości surówce dodaje olej sezamowy. Jeśli go nie macie, użyjcie oleju słonecznikowego lub rzepakowego.
  • Surówkę dobrze jest też posypać prażonym sezamem. Da się go jednak zastąpić prażonym siemieniem lnianym czy pestkami słonecznika.
  • Apetycznego wyglądu surówce doda też posiekana zielenina. Do posypania możecie użyć świeżej kolendry lub natki pietruszki.

Jak zrobić orientalną surówkę z cukinii i marchewki?

Warzywa na surówkę orientalną warto pokroić w długie, cienkie paski. Można to zrobić przy pomocy noża lub tarki. W przypadku tarki należy je zetrzeć na dużych oczkach, przeciągając powoli warzywo wzdłuż jego długości.

Przepis: Orientalna surówka z cukinii i marchewki

Paseczki cukinii i marchewki doprawione na słodko-kwaśno i posypane sezamem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Chińska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 1 nieduża, młoda cukinia
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól, pieprz
  • kolendra lub natka pietruszki
  • 1 łyżka sezamu

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywMarchewki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w cienkie paski. Cukinię umyj, również zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w długie, cienkie paski. Czosnek obierz, przepuść przez praskę.
  2. Przygotowanie sosuDo słoiczka wlej ocet ryżowy, sos sojowy, miód i olej sezamowy. Dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. Słoiczek zakręć, składniki wymieszaj energicznie nim potrząsając.
  3. Wykańczanie surówkiMarchewkę wymieszaj z cukinią. Polej sosem, wymieszaj. Sezam podpraż na suchej patelni, posyp nim surówkę. Zieleninę opłucz, osusz, posiekaj, posyp surówkę.

Orientalna surówka z cukinii i marchewki – wskazówki

Surówkę orientalną z cukinii i marchewki można podać od razu po przyrządzeniu lub wstawić ją na pół godziny do lodówki. W tym czasie smaki wszystkich składników doskonale się przegryzą. A oto inne wskazówki dotyczące przygotowania tego chrupiącego dodatku:

  • Do surówki możecie też dodać inne warzywa. Doskonale sprawdzi się świeży ogórek czy czerwona papryka. Pokrójcie je w paski.
  • Surówka orientalna może być mniej lub bardziej słodka. Wszystko zależy od tego, ile dodacie do niej miodu, a ile octu.
  • Do posypania surówki możecie użyć dwóch rodzajów sezamu: białego i czarnego. Dodadzą surówce atrakcyjniejszego wyglądu.
  • Orientalna surówka z marchewki i cukinii to doskonały dodatek do dań mięsnych i ryb, podanych z ryżem lub azjatyckim makaronem.

Czytaj też:
Siekam młodą kapustę i robię z niej najlepszy dodatek do obiadu. Rodzina go uwielbia
Czytaj też:
Pokrój marchewkę i jeszcze jedno tanie warzywo. Wszyscy będą pytać o przepis na tę surówkę