Odkąd mam ten przepis na hamburgery, nie kupuję gotowców. Poznaj sekrety soczystych kotletów

Odkąd mam ten przepis na hamburgery, nie kupuję gotowców. Poznaj sekrety soczystych kotletów

Dodano: 
Domowy hamburger
Domowy hamburger 
Domowy hamburger to doskonała alternatywa dla dań z popularnych barów szybkiej obsługi – samodzielnie usmażone mięso nie tylko doskonale smakuje, ale także jest znacznie zdrowsze. Polecam przepis na domowe burgery.

Hamburger to tradycyjne danie kuchni amerykańskiej. Kotlet wołowy serwowany w bułce z różnymi dodatkami cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. W moim domu również. Ponieważ zależy mi na jak najzdrowszych nawykach żywieniowych mojej rodziny, to chętnie przygotowuję im domowe hamburgery.

Jak zrobić hamburger?

Tradycyjne burgery robi się z mielonej lub siekanej wołowiny. Jeżeli nie przepadasz za mięsem wołowym, to możesz przygotować domowe hamburgery z mięsa mielonego mieszanego, a także samego mięsa wieprzowego lub drobiowego. Gotowe burgery najlepiej smakują podawane w miękkich bułkach maślanych z sezamem.

Przepis: Hamburger

Domowe hamburgery nie mają sobie równych, a robi się je szybko.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 duże maślane bułki

Na burgery:

  • 1200 g mielonej wołowiny
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki startego sera cheddar
  • 1 jajko
  • 1 łyżka prażonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMięso mielone włóż do dużej miski. Zanim przystąpisz do smażenia hamburgerów, ogrzej mięso do temperatury pokojowej. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Do małej miski przełóż sypkie przyprawy oraz prażoną cebulę i wymieszaj. W drugiej miseczce dokładnie wymieszaj sos sojowy z musztardą i ketchupem. Ser cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Przygotowanie masy mięsnejDo miski z mięsem mielonym dodaj jajko, cebulę, czosnek, starty ser, przyprawy oraz sos sojowy z musztardą i ketchupem. Wyrób mięso na jednolitą masę. Gotową masę mięsną dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Formowanie hamburgerówGotową masę mięsną podziel na 4 równe części i z każdej uformuj kulę, a następnie rozpłaszcz na placek o grubości 1,5-2 cm.
  4. SmażenieRozgrzej patelnię grillową lub zwykłą patelnię z grubym dnem. Nabierz olej na silikonowy pędzelek i posmaruj patelnię olejem. Smaż burgery z każdej strony przez 3-4 minuty w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia mięsa. Usmażone mięso odstaw na deskę kuchenną, aby chwilę odpoczęło.

Jak podawać hamburgery?

Gotowe hamburgery podawaj w lekko podgrzanych na patelni maślanych bułkach z ulubionymi dodatkami np. zieloną sałatą, pomidorem, ogórkiem konserwowym, czerwoną cebulą, smażonym bekonem oraz sosami. Bułkę posmaruj sosem zrobionym z majonezu i ketchupu. Jeśli chcesz zaserwować danie z frytkami, zachęcam do skorzystania z przepisu na kolorowe frytki z piekarnika, które są lepsze od tych z McDonald's.

Hamburgery – przydatne wskazówki do przepisu

Hamburgery możesz przygotować z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw. W burgerach podstawą jest mięso. Aby danie smakowało wyśmienicie, pamiętaj o tych rzeczach:

  • Mięso do burgerów możesz samodzielnie zmielić, korzystając z maszynki do mielenia z sitkiem o średnich oczkach. Doskonale smakują również hamburgery z drobno siekanego mięsa.
  • Wybierając mięso na hamburgery, zwróć uwagę na ilość tłuszczu. Mięso nie powinno być zbyt chude – tłuszcz nie tylko nawilża mięso podczas smażenia, zapobiegając nadmiernemu wysychaniu, ale także wpływa na smak i konsystencję burgerów.
  • Mięso nie powinno być bardzo mocno wysmażone – zbyt długo smażone hamburgery stają się twarde i niesmaczne. Stopień wysmażenia mięsa możesz sprawdzić za pomocą termometru kuchennego – temperatura wewnątrz gotowych hamburgerów powinna wynosić 74 stopnie Celsjusza.

Czytaj też:
Domowe burgery soczyste jak w restauracji. Sekret tkwi w jednym szczególe
Czytaj też:
Te miniburegry to prawdziwy hit w moim domu. Rodzina ciągle prosi o więcej, a robię je też na grillu