Burgery to ulubione kanapki dzieciaków. Zwykle nie mają ochoty na kanapki z szynką czy serem, ale kotlety w towarzystwie warzyw, sosu i bułki zjadają z wielkim apetytem. Jeśli więc nie chcesz przepłacać w sieciowej restauracji za ten przysmak, bez problemu możesz go przygotować w domowym zaciszu. Dzięki temu będziesz mieć też pewność, że potrawa nie zawiera zbędnych dodatków.
Najlepsze składniki do burgerów
Burgery składają się z trzech podstawowych składników: kotleta, bułki i świeżych warzyw. By danie to było wysokiej jakości, trzeba je przygotować z wysokiej jakości składników.
- Jeśli chodzi o kotlet, można go zrobić z mięsa wieprzowego i drobiowego, jednak największym powodzeniem cieszą się zawsze burgery wołowe. By mieć pewność, że mięso jest świeże i bez żadnych dodatków, najlepiej wybierz ładny kawałek wołowiny na stoisku mięsnym i poproś o jego zmielenie.
- Do przygotowania tych ciepłych kanapek zwykle używa się miękkich, pszennych bułek. Jednak, gdy sięgniesz po bułki pełnoziarniste czy z dodatkiem ziaren, potrawa zyska na wartości odżywczej.
- Dopełnieniem burgerów są świeże warzywa. Z pewnością nie powinno tu zabraknąć: liścia sałaty, plastra pomidora i talarków cebuli. Można też dołożyć plasterki świeżego, małosolnego lub kiszonego ogórka, a także krążek papryki. Jeśli ktoś lubi, może też sięgnąć po kiełki.
Jak zrobić domowe miniburgery?
W przygotowaniu domowych burgerów najtrudniejsze jest odpowiednie przyrządzenie kotleta, tak by mięso było miękkie i soczyste. Jeśli chodzi o burgera wołowego, ważne jest, by nie piec czy nie smażyć go zbyt długo. W przeciwnym wypadku może zrobić się twardy i suchy. Istotne jest też, by odpowiednio zsynchronizować przygotowanie wszystkich składników miniburgerów. Dlatego pokrój najpierw warzywa, tak by czekały tylko na upieczenie kotletów.
Przepis: Miniburgery
Miniburgery, czyli kanapki na ciepło z kotletem w miniaturowej wersji
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- 125 g sera camembert
- 8 minibułek do burgerów
- sałata
- 2 pomidory
- 8 długich wykałaczek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówLiście sałaty opłucz, osusz. Pomidory umyj, pokrój w grubsze plastry. Ser camembert pokrój w plasterki.
- Przygotowanie kotletówDo mielonej wołowiny dodaj drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mięso dopraw musztardą i pieprzem, dokładnie wyrób. Podziel je na 8 części, z każdej uformuj grubszego kotleta. Każdy burger posmaruj olejem, smaż na patelni grillowej lub piecz na grillu po 3-4 minuty z każdej strony. Oprósz je solą.
- Składanie miniburgerówPołówki bułki podgrzej na patelni lub w piekarniku. Na spodniej części każdej bułki połóż listek sałaty, na nim kotlet, plaster sera, pomidora i wierzchnią część bułki. Całość zepnij wykałaczką, by miniburgery się nie rozpadały.
Jaki sos pasuje do burgerów?
Do burgerów można dodać klasyczne, podstawowe sosy, takie jak: ketchup, musztardę i majonez. Na bazie majonezu, ketchupu i przypraw można też przygotować sos tysiąca wysp. Dobrze tu też sprawdzi się sos czosnkowy, który możesz zrobić z jogurtu naturalnego, odrobiny majonezu, czosnku i przypraw.
Czytaj też:
Tymi burgerami rybnymi mogłabym podbić McDonal's. A robię je 20 minutCzytaj też:
Domowe burgery soczyste jak w restauracji. Sekret tkwi w jednym szczególe