Te miniburegry to prawdziwy hit w moim domu. Rodzina ciągle prosi o więcej, a robię je też na grillu

Te miniburegry to prawdziwy hit w moim domu. Rodzina ciągle prosi o więcej, a robię je też na grillu

Dodano: 
Miniburgery
Miniburgery Źródło:Shutterstock / marcin jucha
Za burgerami przepadają zwłaszcza dzieci. Jednak te pożywne kanapki na ciepło smakują też dorosłym. Doskonale sprawdzą się na przekąskę, a także na kolację. Kotlety przygotujesz na patelni lub grillu.

Burgery to ulubione kanapki dzieciaków. Zwykle nie mają ochoty na kanapki z szynką czy serem, ale kotlety w towarzystwie warzyw, sosu i bułki zjadają z wielkim apetytem. Jeśli więc nie chcesz przepłacać w sieciowej restauracji za ten przysmak, bez problemu możesz go przygotować w domowym zaciszu. Dzięki temu będziesz mieć też pewność, że potrawa nie zawiera zbędnych dodatków.

Najlepsze składniki do burgerów

Burgery składają się z trzech podstawowych składników: kotleta, bułki i świeżych warzyw. By danie to było wysokiej jakości, trzeba je przygotować z wysokiej jakości składników.

  • Jeśli chodzi o kotlet, można go zrobić z mięsa wieprzowego i drobiowego, jednak największym powodzeniem cieszą się zawsze burgery wołowe. By mieć pewność, że mięso jest świeże i bez żadnych dodatków, najlepiej wybierz ładny kawałek wołowiny na stoisku mięsnym i poproś o jego zmielenie.
  • Do przygotowania tych ciepłych kanapek zwykle używa się miękkich, pszennych bułek. Jednak, gdy sięgniesz po bułki pełnoziarniste czy z dodatkiem ziaren, potrawa zyska na wartości odżywczej.
  • Dopełnieniem burgerów są świeże warzywa. Z pewnością nie powinno tu zabraknąć: liścia sałaty, plastra pomidora i talarków cebuli. Można też dołożyć plasterki świeżego, małosolnego lub kiszonego ogórka, a także krążek papryki. Jeśli ktoś lubi, może też sięgnąć po kiełki.

Jak zrobić domowe miniburgery?

W przygotowaniu domowych burgerów najtrudniejsze jest odpowiednie przyrządzenie kotleta, tak by mięso było miękkie i soczyste. Jeśli chodzi o burgera wołowego, ważne jest, by nie piec czy nie smażyć go zbyt długo. W przeciwnym wypadku może zrobić się twardy i suchy. Istotne jest też, by odpowiednio zsynchronizować przygotowanie wszystkich składników miniburgerów. Dlatego pokrój najpierw warzywa, tak by czekały tylko na upieczenie kotletów.

Przepis: Miniburgery

Miniburgery, czyli kanapki na ciepło z kotletem w miniaturowej wersji

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 125 g sera camembert
  • 8 minibułek do burgerów
  • sałata
  • 2 pomidory
  • 8 długich wykałaczek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówLiście sałaty opłucz, osusz. Pomidory umyj, pokrój w grubsze plastry. Ser camembert pokrój w plasterki.
  2. Przygotowanie kotletówDo mielonej wołowiny dodaj drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mięso dopraw musztardą i pieprzem, dokładnie wyrób. Podziel je na 8 części, z każdej uformuj grubszego kotleta. Każdy burger posmaruj olejem, smaż na patelni grillowej lub piecz na grillu po 3-4 minuty z każdej strony. Oprósz je solą.
  3. Składanie miniburgerówPołówki bułki podgrzej na patelni lub w piekarniku. Na spodniej części każdej bułki połóż listek sałaty, na nim kotlet, plaster sera, pomidora i wierzchnią część bułki. Całość zepnij wykałaczką, by miniburgery się nie rozpadały.

Jaki sos pasuje do burgerów?

Do burgerów można dodać klasyczne, podstawowe sosy, takie jak: ketchup, musztardę i majonez. Na bazie majonezu, ketchupu i przypraw można też przygotować sos tysiąca wysp. Dobrze tu też sprawdzi się sos czosnkowy, który możesz zrobić z jogurtu naturalnego, odrobiny majonezu, czosnku i przypraw.

Czytaj też:
Tymi burgerami rybnymi mogłabym podbić McDonal's. A robię je 20 minut
Czytaj też:
Domowe burgery soczyste jak w restauracji. Sekret tkwi w jednym szczególe