Robię mięsno-ryżowe pulpety i zapiekam z sosem. Ten prosty obiad smakuje obłędnie

Robię mięsno-ryżowe pulpety i zapiekam z sosem. Ten prosty obiad smakuje obłędnie

Dodano: 
Mięsno-ryżowe pulpety
Mięsno-ryżowe pulpety Źródło: Shutterstock / Strigana
Mam świetny pomysł na szybki i smaczny obiad z mięsa mielonego, ryżu i sosu pomidorowego. Całość przypomina nieco gołąbki, ale danie przyrządza się ekspresowo. Potem wystarczy je wstawić na 30 minut do piekarnika.

Gdy nastawiam się na szykowanie obiadu po pracy, często robię pulpety zapiekane w sosie. Przygotowuję je z mielonego mięsa i ryżu. Mięso wieczorem przekładam z zamrażarki do lodówki, by powoli rozmarzało. Wieczorem gotuję też ryż. Kiedy wracam z pracy, mieszam tylko te składniki, doprawiam i zalewam sosem na bazie przecieru pomidorowego. Teraz wystarczy 30 minut zapiekania i obiad gotowy.

Jak ugotować ryż do pulpetów?

Ryż do pulpetów powinien być ugotowany na sypko, jednak nie może być zbyt miękki. Gdy pozostanie nieco niedogotowany, po zapieczeniu w sosie będzie miał idealną konsystencję. Chłonąc sos i soki z mięsa doskonale też zwiąże pulpety, trzymając ładnie ich kształt. Do pulpetów z mięsem mielonym najlepiej użyć klasycznego ryżu długoziarnistego. Jeśli gotujesz go z wyprzedzeniem, po przemieszaniu wystudź go i wstaw do lodówki.

Jak zrobić mięsno-ryżowe pulpety w sosie?

Przygotowanie pulpetów mięsno-ryżowych jest bardzo proste. Podobnie zresztą, jak sosu do zapiekania. Ja robię go na bazie przecieru pomidorowego i odrobiny śmietanki. Dzięki niej potrawa zyskuje aksamitny smak.

Przepis: Mięsno-ryżowe pulpety w sosie

Pulpety z mięsa mielonego i ryżu zapiekane w sosie pomidorowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
55 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 małe jajko
  • pieprz ziołowy
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • suszona cebula
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówRyż opłucz, ugotuj w osolonej wodzie na sypko. Przemieszaj go widelcem, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, wystudź. Sos pomidorowy wymieszaj ze śmietanką. Dopraw do smaku suszoną cebulą, solą i pieprzem.
  2. Formowanie i zapiekanie pulpetówDo mięsa mielonego dodaj ryż, cebulkę i jajko. Wsyp trochę pieprzu ziołowego, pieprzu mielonego i soli. Wymieszaj masę. Zwilżonymi dłońmi formuj z niej podłużne pulpety. Ułóż je w naczyniu do zapiekania, zalej przygotowanym sosem. Piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.

W jakim sosie można zapiec mięsno-ryżowe pulpety?

Pulpety mięsno-ryżowe zapieczone w sosie pomidorowym smakują znakomicie. Jednak możesz je też zapiec w innym sosie. Doskonale sprawdzi się tu sos koperkowy na bazie śmietanki, sos serowy czy sos musztardowy. Dwa ostatnie sosy możesz przygotować na bazie sosu beszamelowego, wzbogaconego odpowiednio w starty ser i musztardę. Dopraw je według uznania np. gałką muszkatołową, papryką wędzoną czy ostrą, ewentualnie ziołami np. tymiankiem, oregano.

Czytaj też:
Moje kotlety mielone robią furorę. Ich sekretem jest mięso i jeden nietypowy dodatek
Czytaj też:
Kocham patent mojej babci na kotlety mielone. Wychodzą wyjątkowo soczyste i aromatyczne