Siekam młodą kapustę i robię z niej najlepszy dodatek do obiadu. Rodzina go uwielbia

Siekam młodą kapustę i robię z niej najlepszy dodatek do obiadu. Rodzina go uwielbia

Dodano: 
Sałatka Colesław
Sałatka Colesław Źródło: Shutterstock / Ildi Papp
Jeśli zastanawiasz się, jaka sałatka będzie pasowała do pieczonego kurczaka, kotletów czy ryby, mam proste rozwiązanie. To surówka Colesław z młodej kapusty. Jest chrupiąca, soczysta i uniwersalna w smaku.

Młoda kapusta to taki sam cud lata, jak młode ziemniaki. Smakuje o niebo lepiej od białej, jesiennej kapusty, bo jest słodka, soczysta i chrupiąca. Dlatego warto po nią sięgać, jak najczęściej, a najlepiej jeść ją na surowo. Wtedy bowiem maksymalnie skorzystasz z jej dobrodziejstwa, jakim są witaminy i sole mineralne. A najsmaczniejszą potrawą z młodej, surowej kapusty jest surówka Colesław. Słynna, prosta, pasująca do wielu obiadów.

Jak rozdrobnić warzywa do surówki Colesław?

Warzywa do surówki Colesław można rozdrobnić na dwa sposoby. Jeśli lubisz większe kawałki warzyw, kapustę możesz poszatkować. Gdy zaś wolisz, by surówka miała bardziej jednorodną strukturę, zetrzyj ją na dużych oczkach. Marchewkę najlepiej jest zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach, a cebulę pokroić w drobną kostkę.

Jak zrobić surówkę Colesław?

Surówkę Colesław można przygotować chwilę przed obiadem, a będzie wtedy przyjemnie chrupiąca. Można też zrobić ją 1-2 godziny wcześniej i wstawić do lodówki, by składniki się przegryzły.

Przepis: Surówka Colesław

Klasyczna surówka Colesław do obiadu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
70 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywKapustę oczyść, dość drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na średnich oczkach wprost do kapusty. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Warzywa wymieszaj z koperkiem, oprósz je solą, pieprzem i cukrem.
  2. Łączenie warzyw z sosemJogurt wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny. Sos możesz rozcieńczyć 1-2 łyżkami przegotowanej, zimnej wody. Sos dodaj do warzyw, wymieszaj.

Jak przechowywać surówkę Colesław?

Surówka Colesław tak, jak każda surówka, najsmaczniejsza i najzdrowsza jest jedzona wkrótce po przyrządzeniu. Jednak odpowiednio przechowywana może poleżeć w lodówce 1-2 dni. Trzeba ją tylko umieścić w szczelnie zamykanym pojemniku na żywność. A najlepiej do przechowywania przeznaczyć surówkę bez dodatku sosu. Sos wystarczy dodać tuż przed podaniem i całość dobrze wymieszać. Jeśli przechowujesz surówkę z sosem, też wymieszaj ją przed podaniem. Trwałość surówki Colesław zwiększy dodatek soku z cytryny lub octu jabłkowego.

Czytaj też:
To najlepsza sałatka z marchewki. Przepis na nią dostałam od znajomego szefa kuchni
Czytaj też:
Ścieram go na tarce i dorzucam do surówki z pora. Wreszcie smakuje tak, jak powinna