Pokrój marchewkę i jeszcze jedno tanie warzywo. Wszyscy będą pytać o przepis na tę surówkę

Pokrój marchewkę i jeszcze jedno tanie warzywo. Wszyscy będą pytać o przepis na tę surówkę

Dodano: 
Marchewka i cebula
Marchewka i cebula Źródło: Shutterstock / Sergey Borisov_88
Wystarczy pokroić tanie warzywa i zrobić prostą marynatę. Ta surówka z marchewki smakuje wyjątkowo. Jest idealna do obiadu i jako dodatek do mięs.

Surówkę z marchewki można zrobić na wiele sposób, ale idziemy o zakład, że takiej jeszcze nie jadłeś. Tu do marchewki dorzucamy jeszcze jedno tanie warzywo, ale cały sekret tkwi w marynacie z nutką chilli.

Jak zrobić surówkę z marchewki i marynowanej cebuli?

Warzywa na surówkę należy drobno pokroić, przy czym marchewkę można zetrzeć. Jednak marchewka bardzo efektownie wygląda pokrojona na cieniutkie paseczki (to jednak wymaga więcej czasu i nieco wprawy, szybszą opcją jest tarka lub mandolina).

Cały sekret to marynowanie cebuli w prostej mieszance oliwy oraz octu, doprawionej miodem oraz chilli. Może to być suszona przyprawa, ale jeśli masz świeżą papryczkę i lubisz ostre smaki, posiekaj drobno paprykę i dodaj ją do marynaty. Cebulka powinna leżeć w niej co najmniej 15 minut (należy ją dobrze wymieszać, wręcz wetrzeć w cebulę – ze względu na chilli najlepiej zrobić to w rękawiczce). Cebulka nieco skruszeje i nabierze smaku, wówczas można ją połączyć z marchewką.

Przepis: Surówka z marchewki i marynowanej cebuli

Tania surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
527 w każdej porcji

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Robienie surówkiMarchewkę zetrzyj lub pokrój na drobne paseczki. Cebulę posiekaj. Wymieszaj oliwę, ocet, miód i przyprawy i dodaj do cebuli. Wymieszaj dobrze i zostaw co najmniej na 15 minut. Wymieszaj cebulę z marchewką i podawaj.

Gotową surówkę można dodatkowo posypać zieleniną (np. posiekaną drobno pietruszką albo drobnym szczypiorkiem) lub czarnym sezamem, jeśli lubisz wyczuwalną chrupkość nasionek.

Jak podawać surówkę z marchewki?

Surówka z marchewki i cebuli idealnie pasuje do tradycyjnych obiadów, czyli mięsa i ziemniaków. Możesz podać ją do schabowego, kotletów mielonych czy pieczonych udek z kurczaka. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do kasz czy ryżu z mięsnymi sosami. Będzie także pasowała do dać wegetariańskich, np. panierowanych kotletów z boczniaków lub bakłażanów.

Ale surówką można się zajadać również jako dodatkiem do grzanek, czy nawet kanapek. Wystarczy położyć na podsmażonej na maśle bułce kawałek wędzonego lub grillowanego kurczaka pokrojonego w plastry, a na to ułożyć naszą surówkę.

Czytaj też:
Najlepsze wegetariańskie schabowe. Zrób sznycle z bakłażana, a zapomnisz o wieprzowinie
Czytaj też:
Do jabłek wkrajam soczyste warzywo i robię orzeźwiającą sałatkę. Jest idealna na diecie