Znam patent na kotlety z delikatnym środkiem i genialnie chrupiącą panierką. To danie to hit

Znam patent na kotlety z delikatnym środkiem i genialnie chrupiącą panierką. To danie to hit

Dodano: 
Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce
Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Dobry przepis na kotlety z kurczaka jest na wagę złota. Moja receptura pozwala przygotować soczyste mięso z chrupiącą panierką. Każdemu się spodoba.

Kotlety z kurczaka powinny mieć chrupiącą panierkę oraz przyjemnie kremowe wnętrze. Najlepsze efekty uzyskuję, gdy przygotowuję je w piekarniku. Nie nasiąkają tłuszczem i pozostają przyjemnie soczyste. Panierkę wzbogacam o dwa smaczne produkty, które sprawiają, że jest wyjątkowo chrupiąca. To mój ulubiony przepis na prosty obiad dla całej rodziny. Wszyscy zajadają go ze smakiem.

Jak zrobić soczyste kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce?

Sekret mojego dania tkwi w prostocie. Do przygotowania kotletów wykorzystuję dobrej jakości filety z kurczaka, a bułkę tartą mieszam z posiekanymi orzeszkami arachidowymi i żółtym serem. Wykonanie wcale się nie komplikuje, a po zapieczeniu mięso smakuje wręcz wybitnie.

Przepis: Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce

Soczyste i niesamowicie smaczne danie obiadowe z wyjątkowo chrupiącą trójskładnikową panierką.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
400 w każdej porcji

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 150 g sera żółtego
  • 40 g orzeszków ziemnych
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMięso oczyść, rozetnij na mniejsze porcje i lekko rozbij. Oprósz solą oraz pieprzem. Bułkę tartą wsyp do głębokiego talerza. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Orzeszki posiekaj. Jajko wbij do osobnego naczynia i roztrzep za pomocą widelca.
  2. PanierowanieBułkę tartą połącz z ¾ porcji sera żółtego i orzeszkami ziemnymi. Mięso obtaczaj w jajku i przygotowanej sypkiej mieszance.
  3. PieczenieKotlety ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 18-20 minut. Na 3-4 minut przed końcem wierch kotletów posyp resztą sera i zapiekaj, aż się stopi.

Jak podawać kotlety z kurczaka?

Do dania wystarczą najprostsze dodatki takiej jak ziemniaki z wody z koperkiem i świeża, soczysta surówka z sezonowych warzyw. Jeśli mam nieco więcej czasu, zdarza mi się przygotować kremowe purée z dodatkiem pietruszki lub selera oraz brokuła lub kalafiora na parze.

Lubię też przy okazji pieczenia kotletów z kurczaka, przyrządzić w piecu warzywa korzeniowe. Po prostu obieram je, kroję na mniejsze kawałki, smaruję oliwą z oliwek i zapiekam, aż zmiękną (około 20-25 minut). W ten sposób możecie też upiec podgotowane ziemniaki.

Możliwe modyfikacje panierki do kotletów z kurczaka

Orzeszki arachidowe, choć pasują do sera żółtego doskonale, mogą uczulać. Można je pominąć lub zastąpić płatkami kukurydzianymi. Niektórzy dodają też pokruszone chipsy. Jeśli nie macie pod ręką fistaszków, możecie wykorzystać orzechy włoskie lub laskowe. Pasować będą też pestki słonecznika. Otoczkę do kotletów z kurczaka możecie też przygotować z dodatkiem ostrej papryki i pieprzu cayenne. Nabierze jeszcze więcej charakteru.

Czytaj też:
Sekret idealnych kotletów devolay. To mój przepis na soczyste kotlety drobiowe z rozpływającym się masełkiem
Czytaj też:
Moje kotlety mielone robią furorę. Ich sekretem jest mięso i jeden nietypowy dodatek