Moje kotlety robię z trzema dodatkami. Biją na głowę schabowe i wszyscy proszą o więcej

Moje kotlety robię z trzema dodatkami. Biją na głowę schabowe i wszyscy proszą o więcej

Dodano: 
Kotlety z szynką i serem
Kotlety z szynką i serem Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Moja rodzina lubi schabowe. Jednak ostatnio podałam im nieco inne kotlety, które zachwyciły ich smakiem. To nie tylko kwestia zmiany mięsa, ale też chrupiącej panierki i soczystego obłożenia.

Kotlety schabowe to nasze dobro narodowe, którym zajadamy się przynajmniej raz w tygodniu. Jednak tak, jak wszystko również i schabowe mogą się znudzić. Dlatego postanowiłam wprowadzić kilka zmian i zaskoczyć swoich bliskich jeszcze pyszniejszym specjałem. Wybrałam zdrowsze mięso, usmażyłam je w panierce i zapiekłam pod smaczną i soczystą pierzynką. Po prostu palce lizać!

Z jakiego mięsa można zrobić kotlety à la schabowe?

Kotlety schabowe robi się ze schabu wieprzowego, który i owszem jest bardzo smaczny, ale też dość tłusty i kaloryczny. O wiele zdrowszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po mięso drobiowe, np. filet z piersi kurczaka lub filet indyczy. To mięso zawiera dużo mniej tłuszczu, a przy okazji cholesterolu i jest lżejsze dla żołądka. Podobnie smaczne i zdrowe kotlety można też przygotować z cielęciny, jednak ta jest dosyć droga.

Jak zrobić kotlety pod soczystą pierzynką?

Moje kotlety a la schabowe przygotowałam z fileta indyczego. To mięso ma dość przystępną cenę i jest stosunkowo niedrogie. Po usmażeniu w panierce obłożyłam je trzema składnikami i zapiekłam. Pieczenie w piekarniku to też dobra opcja, by podgrzać wcześniej usmażone kotlety.

Przepis: Kotlety a la schabowe pod soczystą pierzynką

Kotlety z fileta indyczego zapiekane pod pierzynką z trzech składników

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
510 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry fileta z indyka
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 4 plastry szynki gotowanej
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 plastry żółtej mozzarelli
  • suszona bazylia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kotletówPlastry mięsa delikatnie rozbij, oprósz solą i pieprzem. Panieruj w mące, rozkłóconym jajku oraz w tartej bułce. Usmaż na patelni z olejem. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  2. Zapiekanie kotletówUsmażone kotlety ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym połóż plaster szynki, posmaruj go przecierem pomidorowym, przykryj plastrem sera, oprósz bazylią. Piecz 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż ser się roztopi.

Czym jeszcze możesz obłożyć kotlety przed zapieczeniem?

Do obłożenia kotletów użyłam szynki, przecieru pomidorowego i sera mozzarella. Jednak podobny efekt uzyskacie, jeśli sięgniecie po szynkę dojrzewającą, np. parmeńską, a także po plastry pomidora i inny, żółty ser. Możecie też użyć boczku wędzonego, który ma doskonały aromat, jednak jest dosyć kaloryczny. Zamiast świeżych pomidorów możecie też użyć pomidorów suszonych, a ser żółty zastąpić pleśniowym.

Czytaj też:
Kotlety schabowe z przepisu mojej teściowej smakują wszystkim. Są proste, lecz efektowne
Czytaj też:
Takie schabowe kocha moja rodzina. Zapiekam je pod pyszną pierzynką i podaję z ziemniakami

Źródło: smaki.pl