Mięso kurczaka jest tanie i smaczne. Ma też inne zalety – przygotowuje się je dosyć szybko, zawsze się udaje i nie zawiera dużo tłuszczu. Choć kurczaka najczęściej pieczemy, to mięso to doskonale smakuje również w wersji duszonej. Zwłaszcza jeśli podleje się je winem. Tak robią Francuzi, którzy często w swoich potrawach sięgają po ten aromatyczny trunek. I kto, jak kto, ale oni na kuchni znają się bardzo dobrze. Warto więc czerpać wzorce od najlepszych.
Jakie wino dodać do kurczaka?
„Coq au vin” to tradycyjna, francuska potrawa pochodząca z Burgundii. Francuzi zwykle dodają do niej wytrawne wino czerwone, zwykle burgundzkie. Jest ono niezwykle aromatyczne i pełne smaku. Jednak w innych regionach Francji danie to robi się też z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Przygotujcie według swojego uznania, tylko pod żadnym pozorem nie dodawajcie do tego specjału wina słodkiego. Nie osiągnięcie wtedy pożądanego efektu.
Przepis na kurczaka duszonego w winie
Smak kurczaka duszonego w winie jest zasługą nie tylko wina, ale też wcześniejszego podsmażenia składników i ich dużej różnorodności.
Przepis: Kurczak duszony w winie
Kawałki kurczaka duszone w czerwonym winie z warzywami i przyprawami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 550 w każdej porcji
Składniki
- 6 ud kurczaka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 150 g boczku wędzonego
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 liść laurowy
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie składnikówNa głębokiej patelni rozgrzej olej, wsyp pokrojony drobno boczek. Smaż go, aż zrobi się chrupiący, przełóż go na talerz. Kawałki kurczaka opłucz, osusz, oprósz solą, pieprzem i mąką. Obsmaż na pozostałym na patelni tłuszczu. Przełóż na talerz. Teraz dodaj masło, pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj pokrojone w talarki marchewki i przekrojone na cztery pieczarki. Smaż, do lekkiego zrumienienia.
- Duszenie potrawyDo warzyw dodaj koncentrat pomidorowy i smaż całość minutę. Dodaj kurczaka i boczek. Wlej też wino i bulion, dodaj listek laurowy i tymianek, trochę soli i pieprzu. Całość zagotuj, a potem duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Dopraw do smaku.
Kurczak duszony w winie – wskazówki
Oto na co warto zwrócić uwagę, by wydobyć z kurczaka duszonego w winie pełnię smaku.
- Kurczaka można zamarynować w winie dzień wcześniej. Dzięki temu mięso będzie miało jeszcze pełniejszy smak i aromat. Do wina warto wtedy dorzucić również listki laurowe, tymianek, pokrojoną marchewkę i cebulę. Naczynie z kurczakiem przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
- Oprócz warzyw użytych do tej potrawy można też dorzucić pokrojony por czy seler.
- Kurczak duszony w winie doskonale smakuje na drugi dzień. Można go więc przygotować z wyprzedzeniem i podgrzać przed podaniem. Warto go też przyrządzić od razu w większej ilości, by starczyło potrawy na dwa dni.
- Kurczak w winnym sosie doskonale smakuje podany z bagietką, ziemniaczanym puree, kaszą lub ryżem.
Czytaj też:
Marynuję udka kurczaka w tym pysznym sosie i wkładam do piekarnika. Mięso rozpływa się w ustachCzytaj też:
Mój mąż zalewa nią kawałki kurczaka i podaje z ryżem. Cała rodzina zajada się tym szybkim daniem