Jak przyrządzić pierś z kurczaka? Można to zrobić na wiele sposobów. Mięso to bowiem doskonale nadaje się do pieczenia, duszenia, grillowania i smażenia. Dziś pokażę wam jeden z najszybszych przepisów na danie z kurczaka. To potrawa wymyślona i często przyrządzana przez mojego męża. Tajemnicą jej smaku jest pyszny sos.
Jaki sos pasuje do mięsa kurczaka?
Mięso z piersi kurczaka jest delikatne i dość neutralne w smaku. Z tego powodu dobrze będzie komponować się z różnymi sosami. Można je więc udusić w sosie pomidorowym z dodatkiem bazylii, w sosie orientalnym na bazie sosu sojowego, czosnku i imbiru, czy w sosie miodowo-musztardowym. Wybór oczywiście zależy od waszych preferencji smakowych i od dostępnych składników. Bardzo smacznym sosem do kurczaka jest sos śmietanowy. Dużą jego zaletą jest fakt, że nie wymaga wymyślnych dodatków i przypraw.
Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym
Pierwszym etapem przyrządzania kurczaka w sosie śmietanowym jest podsmażenie mięsa. Dzięki temu zyskuje ono na smaku, ale też zachowuje więcej soków. Potem w zasadzie wystarczy tylko dodać śmietankę.
Przepis: Kurczak duszony w sosie śmietanowym
Filet z piersi kurczaka duszony w kremowym sosie śmietanowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 500 g fileta z piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- ostra mielona papryka
Sposób przygotowania
- Obsmażanie kurczakaFilet z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdy przekrój na dwa płaty, a potem pokrój w paski. Oprósz solą i pieprzem, zrumień ze wszystkich stron na patelni z olejem. Mięso przełóż na talerz.
- Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij ją na pozostałym na patelni tłuszczu. Dodaj też przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zamieszaj, smaż nie dłużej niż minutę. Do warzyw wlej śmietankę, zamieszaj, zagotuj.
- Duszenie kurczaka w sosieDo sosu dołóż kawałki podsmażonego kurczaka, wymieszaj. Całość podgrzewaj kilka minut, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku solą, pieprzem i papryką. Podawaj z ryżem lub makaronem.
Co warto dorzucić do sosu śmietanowego?
Sos śmietanowy można doprawić tylko podstawowymi przyprawami i też będzie smaczny. Jednak jego smak warto podkręcić różnymi dodatkami. Mój mąż dorzuca zawsze cebulę i czosnek, lecz można też dodać podsmażone pieczarki, liście szpinaku czy świeże zioła, np. bazylię, natkę pietruszki, tymianek. Smak tego sosu warto też przełamać musztardą, a nawet miodem.
Czytaj też:
Kładę piersi kurczaka na kapuście i wstawiam do pieca. Moja rodzina uwielbia ten obiadCzytaj też:
Nacinam filet z piersi kurczaka i wkładam 3 składniki. Ten obiad z piekarnika jest prosty i pyszny