Mój mąż zalewa nią kawałki kurczaka i podaje z ryżem. Cała rodzina zajada się tym szybkim daniem

Mój mąż zalewa nią kawałki kurczaka i podaje z ryżem. Cała rodzina zajada się tym szybkim daniem

Dodano: 
Kurczak w sosie śmietanowym
Kurczak w sosie śmietanowym Źródło: Shutterstock / Ryco Montefont
Dania z piersi kurczaka cieszą się w naszych domach dużym powodzeniem. Lubimy je przyrządzać i jeść. Dziś pokażę wam proste danie z kurczaka wymyślone przez mojego męża. Robi je szybko, a obiad smakuje doskonale.

Jak przyrządzić pierś z kurczaka? Można to zrobić na wiele sposobów. Mięso to bowiem doskonale nadaje się do pieczenia, duszenia, grillowania i smażenia. Dziś pokażę wam jeden z najszybszych przepisów na danie z kurczaka. To potrawa wymyślona i często przyrządzana przez mojego męża. Tajemnicą jej smaku jest pyszny sos.

Jaki sos pasuje do mięsa kurczaka?

Mięso z piersi kurczaka jest delikatne i dość neutralne w smaku. Z tego powodu dobrze będzie komponować się z różnymi sosami. Można je więc udusić w sosie pomidorowym z dodatkiem bazylii, w sosie orientalnym na bazie sosu sojowego, czosnku i imbiru, czy w sosie miodowo-musztardowym. Wybór oczywiście zależy od waszych preferencji smakowych i od dostępnych składników. Bardzo smacznym sosem do kurczaka jest sos śmietanowy. Dużą jego zaletą jest fakt, że nie wymaga wymyślnych dodatków i przypraw.

Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym

Pierwszym etapem przyrządzania kurczaka w sosie śmietanowym jest podsmażenie mięsa. Dzięki temu zyskuje ono na smaku, ale też zachowuje więcej soków. Potem w zasadzie wystarczy tylko dodać śmietankę.

Przepis: Kurczak duszony w sosie śmietanowym

Filet z piersi kurczaka duszony w kremowym sosie śmietanowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • ostra mielona papryka

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie kurczakaFilet z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdy przekrój na dwa płaty, a potem pokrój w paski. Oprósz solą i pieprzem, zrumień ze wszystkich stron na patelni z olejem. Mięso przełóż na talerz.
  2. Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij ją na pozostałym na patelni tłuszczu. Dodaj też przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zamieszaj, smaż nie dłużej niż minutę. Do warzyw wlej śmietankę, zamieszaj, zagotuj.
  3. Duszenie kurczaka w sosieDo sosu dołóż kawałki podsmażonego kurczaka, wymieszaj. Całość podgrzewaj kilka minut, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku solą, pieprzem i papryką. Podawaj z ryżem lub makaronem.

Co warto dorzucić do sosu śmietanowego?

Sos śmietanowy można doprawić tylko podstawowymi przyprawami i też będzie smaczny. Jednak jego smak warto podkręcić różnymi dodatkami. Mój mąż dorzuca zawsze cebulę i czosnek, lecz można też dodać podsmażone pieczarki, liście szpinaku czy świeże zioła, np. bazylię, natkę pietruszki, tymianek. Smak tego sosu warto też przełamać musztardą, a nawet miodem.

Czytaj też:
Kładę piersi kurczaka na kapuście i wstawiam do pieca. Moja rodzina uwielbia ten obiad
Czytaj też:
Nacinam filet z piersi kurczaka i wkładam 3 składniki. Ten obiad z piekarnika jest prosty i pyszny