Pieczenie to jeden z najlepszych sposobów na przyrządzenie kurczaka. Mięso wystarczy tylko odpowiednio przyprawić i wstawić do piekarnika, by po kilkudziesięciu minutach pieczenia raczyć się wspaniałym obiadem. Takie danie doskonale sprawdzi się na co dzień, a także od święta. Dziś proponuję zamarynować mięso kurczaka w prostym sosie, który z pewnością każdy ma w swoich zapasach. Mięso wyjdzie delikatne i pełne smaku.
Najlepsze marynaty do kurczaka
Kurczak doskonale idzie w parze z wieloma smakami, a zatem i marynatami. Można go więc zamarynować na przykład w:
- oliwie z dodatkiem soku z cytryny, czosnku i ziół;
- jogurcie naturalnym z dodatkiem soku z cytryny, czosnku, kminku i kolendry;
- musztardzie z dodatkiem miodu, oliwy, czosnku i sosu sojowego;
- soku z cytryny połączonym z oliwą, czosnkiem i papryką.
W każdej z tych marynat znajduje się kwaśny składnik, który doskonale zmiękcza mięso. Zawsze dodajcie też do marynaty sól i pieprz lub wcześniej natrzyjcie nimi mięso. Kurczak powinien poleżeć w marynacie przynajmniej 2 godziny, jednak najlepiej jeśli jest to 6-8 godzin.
Przepis na udka kurczaka pieczone w pomidorowej marynacie
Do marynowania kurczaka doskonale nadaje się też sos pomidorowy. Można go przygotować na bazie przecieru czy passaty. By kurczak zyskał wyrazisty smak, warto je połączyć z kilkoma dodatkami.
Przepis: Pomidorowe, pieczone udka kurczaka
Pieczone udka kurczaka marynowane w aromatycznym sosie pomidorowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 6 udek kurczaka
- sól, pieprz
Na marynatę:
- 3/4 szklanki passaty pomidorowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- papryka mielona słodka i ostra
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania
- Marynowanie kurczakaUdka kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, połącz z pozostałymi składnikami marynaty. Sosem pomidorowym polej mięso, wymieszaj, wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Pieczenie mięsaMięso wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Ułóż w naczyniu do zapiekania, przykryj, wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza i piecz ok. 50 minut.
Z czym podać pieczone udka kurczaka?
Pieczone udka kurczaka to delikatne, pełne smaku mięso, które doskonale współgra z wieloma dodatkami. Ja najbardziej lubię je jeść z ugotowanym ryżem. Jednak można je też podać z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. W tym drugim przypadku, dobrze jest upiec ziemniaki jednocześnie z mięsem. Zaoszczędzimy w ten sposób czas i energię. Doskonałym dopełnieniem pieczonego kurczaka będą lekkie surówki, np. z młodej kapusty czy marchewki.
Czytaj też:
Kładę udka na warzywach i piekę. To danie obiadowe z przyjęcia komunijnego robi się samoCzytaj też:
Nacinam filet z kurczaka i nadziewam go pastą. Ten obiad z piekarnika robi się 40 minut