Marynuję udka kurczaka w tym pysznym sosie i wkładam do piekarnika. Mięso rozpływa się w ustach

Marynuję udka kurczaka w tym pysznym sosie i wkładam do piekarnika. Mięso rozpływa się w ustach

Dodano: 
Marynowane udka kurczaka
Marynowane udka kurczaka Źródło: Shutterstock / Andrey Starostin
Pieczony kurczak to pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Jego przygotowanie jest proste, a koszt niewygórowany. Dziś podpowiem wam, w czym można zamarynować to mięso, by po upieczeniu smakowało doskonale.

Pieczenie to jeden z najlepszych sposobów na przyrządzenie kurczaka. Mięso wystarczy tylko odpowiednio przyprawić i wstawić do piekarnika, by po kilkudziesięciu minutach pieczenia raczyć się wspaniałym obiadem. Takie danie doskonale sprawdzi się na co dzień, a także od święta. Dziś proponuję zamarynować mięso kurczaka w prostym sosie, który z pewnością każdy ma w swoich zapasach. Mięso wyjdzie delikatne i pełne smaku.

Najlepsze marynaty do kurczaka

Kurczak doskonale idzie w parze z wieloma smakami, a zatem i marynatami. Można go więc zamarynować na przykład w:

  • oliwie z dodatkiem soku z cytryny, czosnku i ziół;
  • jogurcie naturalnym z dodatkiem soku z cytryny, czosnku, kminku i kolendry;
  • musztardzie z dodatkiem miodu, oliwy, czosnku i sosu sojowego;
  • soku z cytryny połączonym z oliwą, czosnkiem i papryką.

W każdej z tych marynat znajduje się kwaśny składnik, który doskonale zmiękcza mięso. Zawsze dodajcie też do marynaty sól i pieprz lub wcześniej natrzyjcie nimi mięso. Kurczak powinien poleżeć w marynacie przynajmniej 2 godziny, jednak najlepiej jeśli jest to 6-8 godzin.

Przepis na udka kurczaka pieczone w pomidorowej marynacie

Do marynowania kurczaka doskonale nadaje się też sos pomidorowy. Można go przygotować na bazie przecieru czy passaty. By kurczak zyskał wyrazisty smak, warto je połączyć z kilkoma dodatkami.

Przepis: Pomidorowe, pieczone udka kurczaka

Pieczone udka kurczaka marynowane w aromatycznym sosie pomidorowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 6 udek kurczaka
  • sól, pieprz

Na marynatę:

  • 3/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka mielona słodka i ostra
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie kurczakaUdka kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, połącz z pozostałymi składnikami marynaty. Sosem pomidorowym polej mięso, wymieszaj, wstaw do lodówki na kilka godzin.
  2. Pieczenie mięsaMięso wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Ułóż w naczyniu do zapiekania, przykryj, wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza i piecz ok. 50 minut.

Z czym podać pieczone udka kurczaka?

Pieczone udka kurczaka to delikatne, pełne smaku mięso, które doskonale współgra z wieloma dodatkami. Ja najbardziej lubię je jeść z ugotowanym ryżem. Jednak można je też podać z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. W tym drugim przypadku, dobrze jest upiec ziemniaki jednocześnie z mięsem. Zaoszczędzimy w ten sposób czas i energię. Doskonałym dopełnieniem pieczonego kurczaka będą lekkie surówki, np. z młodej kapusty czy marchewki.

Czytaj też:
Kładę udka na warzywach i piekę. To danie obiadowe z przyjęcia komunijnego robi się samo
Czytaj też:
Nacinam filet z kurczaka i nadziewam go pastą. Ten obiad z piekarnika robi się 40 minut