Kładę filet z kurczaka na patelnię i po chwili mam obiad, jak z restauracji. Jest zdrowy i pyszny

Kładę filet z kurczaka na patelnię i po chwili mam obiad, jak z restauracji. Jest zdrowy i pyszny

Dodano: 
Filet z kurczaka
Filet z kurczaka Źródło:Shutterstock / MaraZe
Gdy za oknem piękna pogoda, nie chce się tracić czasu w kuchni. Jednak jeść się chce, warto więc przygotować coś na szybko. Proponuję lekki obiad z patelni, który robi się w 10 minut.

Uwielbiam filet z piersi kurczaka. Jak dla mnie ma dwie główne zalety: jest niskokaloryczny i szybko robi się z niego dania. Jednak poza tym cenię go również, za to, że jest dość tani i łatwo dostępny, można go przygotować na wiele sposobów i w każdej potrawie smakuje wyśmienicie. Trzeba tylko pamiętać o jednym – to mięso nie lubi zbyt długiej obróbki kulinarnej.

Ile czasu smażyć, piec, grillować filet z piersi kurczaka?

Tak, jak wspomniałam, na smak i soczystość fileta z piersi kurczaka mocno wpływa czas obróbki kulinarnej. To mięso jest chude i bardzo delikatne, dlatego zbyt długie smażenie czy pieczenie, pozbawi go pysznych soków. Przepieczone mięso stanie się twarde i suche, a takiego nikt nie lubi jeść. Oczywiście z drugiej strony, jeśli zbyt krótko będziemy smażyć albo piec filet z kurczaka, może pozostać surowy w środku. A takiego mięsa z kurczaka nie wolno nam jeść. Jeśli więc zauważycie w mięsie ślady surowizny, wydłużcie czas obróbki kulinarnej. A oto zalecane czasy obróbki kulinarnej fileta z piersi kurczaka:

  • Filet z piersi kurczaka należy smażyć 3-5 minut z każdej strony. Oczywiście większe kawałki potrzebują ok. 5 minut smażenia. Jednak kurczak pokrojony w cienkie paski będzie dobry do jedzenia już po 4-5 minutach smażenia ogółem.
  • Filet z piersi kurczaka najlepiej piec w całości, ewentualnie ponacinany i nafaszerowany. Zaleca się go piec 20-25 minut w 200 stopniach Celsjusza.
  • Grillując filet z piersi kurczaka, warto go potrzymać na gorącym ruszcie po 6-8 minut z każdej strony. Dłuższy czas dotyczy całych filetów z piersi kurczaka.

Jak zrobić pyszny filet z kurczaka z patelni?

Zanim przystąpisz do smażenia mięsa, musisz już mieć prawie gotowe dodatki, czyli np. ziemniaki i surówkę. Przygotowanie kurczaka zajmie ci bowiem nie więcej niż 10 minut.

Przepis: Filet z kurczaka z patelni

Filet z piersi kurczaka smażony na patelni grillowej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • czosnek granulowany
  • tymianek
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • 3-4 łyżki octu balsamicznego lub jabłkowego
  • 20 g masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie fileta z kurczakaFilety oczyść, opłucz, osusz. Każdy przekrój w poprzek na dwa płaty. Oprósz je solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz czosnkiem.
  2. Smażenie fileta z kurczakaPatelnię grillową dobrze rozgrzej. Połóż na niej przyprawione plastry mięsa i smaż je po ok. 4 minuty z każdej strony. Gdy będą już przyrumienione, każdy filet posmaruj odrobiną miodu, polej octem i posyp tymiankiem. Trzymaj na małym ogniu i obracaj je 2-3 razy, by dobrze pokryły się sosem.
  3. Odpoczywanie mięsaZgaś ogień pod patelnią. Na każdym usmażonym filecie połóż po kawałeczku masła. Pozostaw mięso na 5 minut, by odpoczęło przed podaniem.

Wskazówka: Na patelni obok fileta możesz też położyć przekrojone 2 główki czosnku. Będą dobre do jedzenia, gdy czosnek przypiecze się i zmięknie.

Z czym podać filet z kurczaka z patelni?

Jeśli chcesz, by filet z piersi kurczaka wyglądał, jak obiad z restauracji, podaj go z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą z dodatkami. Jednak doskonale będzie też smakował podany z gotowanymi ziemniakami lub ryżem albo z frytkami. Dobrym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa będzie sos, np. sos pieprzowy, a także surówka, np. Colesław albo z kapusty i ogórka.

Czytaj też:
Dzięki temu trikowi nie pobrudzisz kuchni. Teraz kotlety możesz rozbijać nawet w białej bluzce
Czytaj też:
Tę potrawkę z kurczaka pamiętam z dzieciństwa. Sama też często robię ten obiad na dwa dni