Składnik na tę zupę przyniesiesz ze spaceru. Szczawiowa z jajkiem to wiosenny przebój

Składnik na tę zupę przyniesiesz ze spaceru. Szczawiowa z jajkiem to wiosenny przebój

Dodano: 
Szczawiowa z jajkiem
Szczawiowa z jajkiem Źródło: Shutterstock / Aeril
Pamiętasz zupę szczawiową z dzieciństwa? Jej smak możesz łatwo odtworzyć. Wystarczy, że wybierzesz się na spacer i przyniesiesz z niego te kwaśne liście. Teraz z pewnością docenisz smak tej zupy.

Szczaw to jedna z pierwszych roślin, która wiosną budzi się do życia. Można ją uprawiać w ogrodzie, ale rośnie też dziko w wielu miejscach. Najczęściej na łąkach, nad brzegami stawów czy rzek. Warto wypatrywać te kwaśne, strzałkowate liście, bo można z nich przygotować wiosenny specjał.

Kiedy najlepiej zrywać szczaw?

Szczaw to roślina wieloletnia, która rośnie na wilgotnych glebach. Pierwsze listki wypuszcza, gdy tylko przyjdzie pozimowe ocieplenie. Są one delikatne, soczyste i kwaśne. I właśnie wtedy najlepiej je zbierać, bo dosłownie rozpływają się w zupie. W miarę wzrostu, latem listki robią się nieco twardsze i pojawiają się w nich zwłóknienia. Ich smak staje się też intensywnie kwaśny. Też można na nich ugotować zupę, jednak wtedy lepiej ją zmiksować i przelać przez sito.

Jak zrobić zupę szczawiową z jajkiem?

Zupę szczawiową, nawet z młodych listków, możesz zmiksować. Jednak nie jest to konieczne.

Przepis: Zupa szczawiowa

Szczawiowa z jajkiem i śmietaną

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 2-3 garści świeżego szczawiu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 cebuli
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 4-5 łyżek mleka
  • 6 jajek ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruMarchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obierz, zalej ok. 1,5 l zimnej wody. Zagotuj, dodaj listek laurowy, ziarna ziela, trochę soli i pieprzu. Gotuj ok. 15 minut. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do wywaru, gotuj aż warzywa będą miękkie.
  2. Dodawanie szczawiuSzczaw przebierz, opłucz, osącz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wsyp szczaw, przesmaż go i chwilę podduś. Dodaj do wywaru z ziemniakami, gotuj 5 minut.
  3. Zabielanie i podawanie zupyMąkę rozmieszaj ze śmietaną i mlekiem. Rozprowadź częścią wywaru, wlej do zupy, wymieszaj, zagotuj, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Zupę dopraw do smaku, podawaj z połówkami jajka.

Czy szczaw jest zdrowy?

Liście szczawiu kryją w sobie wiele cennych składników. Zawierają m.in.: kwas foliowy, beta-karoten, witaminy z grupy B i C, a także potas, fosfor, magnez i żelazo. Dostarczają też błonnika i białka. Dzięki temu roślina wzmacnia nasz organizm, dobrze wpływa na układ krążenia i nerwowy.

Jednak najbardziej newralgicznym składnikiem szczawiu jest kwas szczawiowy. Dostarczany organizmowi zbyt często i w nadmiernych ilościach może prowadzić do odwapnienia kości, stanów zapalnych stawów, a przede wszystkim do kamicy układu moczowego. Dlatego szczaw należy jeść z umiarem, raczej dla smaku, niż ze względów zdrowotnych. Niekorzystne działanie kwasu szczawiowego można nieco zneutralizować, dodając do potraw ze szczawiem mleko, śmietanę czy jajka.

Czytaj też:
Jest lepszy niż czosnek niedźwiedzi. Zrywam czosnaczek i robię z niego obłędne pesto
Czytaj też:
Jest zdrowy i właśnie budzi się do życia. Ale na czosnek niedźwiedzi zbierany w lesie musisz uważać