Pieczeń rzymska z jajkiem idealna na Wielkanoc. Zawsze robię ją z podwójnej porcji, bo znika w mig

Pieczeń rzymska z jajkiem idealna na Wielkanoc. Zawsze robię ją z podwójnej porcji, bo znika w mig

Dodano: 
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pieczeń rzymska z jajkiem Źródło: Shutterstock / OlgaBombologna
Pieczeń rzymska z jajkiem, zwana też klopsem, jest typowym daniem wielkanocnym. Można ją podawać na ciepło i zimno. By była soczysta i aromatyczna zawsze przykrywam ją plasterkami wędzonego boczku.

Pieczeń rzymska z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom kotletów mielonych. Przygotowywana również z mielonego mięsa, jest jednak lżejsza dla naszego żołądka, bo nie smaży się jej, tylko piecze. Ugotowane jajka włożone w środek pieczeni, sprawiają, że po przekrojeniu potrawa wygląda bardzo apetycznie i po prostu świątecznie.

Co warto dodać do masy na pieczeń rzymską?

Przygotowanie pieczeni rzymskiej przypomina nieco robienie kotletów mielonych. Do masy dodaje się zwykle podsmażoną cebulkę lub cebulkę i czosnek. Poza tym dodaje się też tartą bułkę, która ma spulchnić mięsną masę, a także jajko, które ją wiąże. Oprócz tego można jednak pokusić się o dodatki smakowe, takie jak: gotowane, zmiksowane warzywa, musztardę, chrzan czy posiekaną zieleninę. Dzięki nim pieczeń zyska na smaku i apetycznym wyglądzie.

Jak zrobić pieczeń rzymską z jajkiem?

Ja moją pieczeń rzymską zawsze obkładam plasterkami wędzonego boczku. Dzięki temu po upieczeniu mięso jest soczyste i ma wyjątkowy smak.

Przepis: Pieczeń rzymska (klops) z jajkiem

Pieczeń rzymska nadziewane jajkami i obkładana wędzonym boczkiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 gotowana marchewka
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek tartej bułki
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g wędzonego boczku w plasterkach
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywCebulę pokrój w małą kostkę, zeszklij ją na 2 łyżkach oleju. Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, całość smaż minutę, często mieszając. Gotowaną marchewkę zetrzyj na małych oczkach lub rozgnieć widelcem.
  2. Mieszanie masy mięsnejDo mielonego mięsa dodaj cebulę, czosnek i marchewkę. Dodaj też surowe jajko i 3-4 łyżki tartej bułko. Wsyp mniej więcej 2 łyżeczki majeranku, a także 1 łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Masę dokładnie wymieszaj.
  3. Formowanie klopsa i pieczenieKeksówkę natłuść olejem, wysyp tartą bułką. Jej spód wyłóż 1/3 masy. Na mięsie ułóż po środku wzdłuż obrane, ugotowane jajka. Przykryj je pozostałą masą, dobrze ją dociskając, by nie było w środku pustych przestrzeni. Wierzch mięsa obłóż plasterkami wędzonego boczku. Klops piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza.

Czym jeszcze można nadziać pieczeń rzymską?

Gotowane jajka są doskonałym dodatkiem do wielkanocnej pieczeni. Jednak pieczeń rzymską można też nadziać np. gotowaną marchewką, obsmażonym porem, kawałkami kolorowej papryki czy podsmażonymi pieczarkami. Wszystkie te dodatki uatrakcyjnią wygląd dania.

Jak podać pieczeń rzymską?

Pieczeń rzymska z jajkiem najlepiej sprawdzi się jako danie obiadowe. Dobrze ciepłą wystarczy pokroić w grube plastry i podać np. z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi oraz z sosem pieczeniowym. Oczywiście można ją też serwować na zimno, po dobrym schłodzeniu. Wtedy trzeba pieczeń pokroić w dość cienkie plasterki, jednak nie zbyt cienkie, bo wtedy jajko łatwo będzie się wysuwać. Do pieczeni rzymskiej na zimo doskonale będzie pasować ćwikła lub chrzan.

Czytaj też:
Moja pieczeń rzymska zawsze wychodzi bardzo soczysta. Przepis dostałem od znajomego kucharza

Czytaj też:
Szef kuchni zdradził przepis na soczysty pasztet drobiowy. Piecze się tylko pół godziny

Źródło: smaki.pl