Moja pieczeń rzymska zawsze wychodzi bardzo soczysta. Przepis dostałem od znajomego kucharza
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Moja pieczeń rzymska zawsze wychodzi bardzo soczysta. Przepis dostałem od znajomego kucharza

Dodano: 
Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska Źródło:Shutterstock / Elena Veselova
Pieczeń rzymska to idealny pomysł na pyszny obiad i doskonały dodatek do kanapek. Domowy klops można przygotować na wiele sposobów. Znajomy kucharz zdradził mi swój sekret na soczystą i wyrazistą w smaku pieczeń rzymską.

Pieczeń rzymska to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które robi się praktycznie samo. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i przełożyć je do foremki oraz wstawić do piekarnika, aby po 60 minutach cieszyć się wyjątkowym smakiem domowego obiadu. W przepisie, który dostałem, na liście składników znajdują się nie tylko mięso i warzywa, ale także jeden nietypowy produkt. To ser mozzarella.

Przepis: Pieczeń rzymska

W przepisie wykorzystuję mieszankę mięs wieprzowych: szynki i karkówki. Składniki na tę pieczeń rzymską policzone są na formę keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
475 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 1/2 kg karkówki wieprzowej
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • 2 całe jajka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża papryka czerwona
  • 150 g sera mozzarella
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMięso umyj, osusz i zmiel w maszynce z sitkiem o średnich oczkach razem z namoczonymi w mleku i odciśniętymi z nadmiaru płynu kajzerkami. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Ser mozzarella pokrój w drobną kostkę.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej 2 łyżki klarowanego masła. Resztę masła pozostaw do posmarowania wierzchu pieczeni rzymskiej. Na średnim ogniu zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i smaż jeszcze 2 minuty, często mieszając. Wyłącz gaz, dodaj paprykę słodką, paprykę ostrą, tymianek, oregano i pieprz ziołowy, wymieszaj, przykryj na 2-3 minuty pokrywką, aby zioła i przyprawy uwolniły pod wpływem ciepła więcej aromatu. Zdejmij pokrywkę i pozostaw do ostudzenia.
  3. Wyrabianie masy mięsnejDo zmielonego z kajzerkami mięsa dodaj ostudzoną zawartość patelni, ketchup i musztardę. Wbij 2 całe jajka i wymieszaj składniki. Wyrabiaj masę mięsną dłonią do momentu, aż zyska jednolitą konsystencję. Do wyrobionej masy dodaj pokrojony w drobną kostkę ser mozzarella, dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj.
  4. PieczenieFormę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż masę mięsną do formy. Wyrównaj wierzch pieczeni rzymskiej łyżką i uderz kilka razy formą o blat. 1 łyżkę klarowanego masła lekko podgrzej i za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj wierzch pieczeni rzymskiej. Przykryj formę folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni, góra-dół, bez termoobiegu). Piecz pieczeń przez około 45 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze 15 minut, aby wierzch mięsa się przypiekł. Po upływie 60 minut od momentu rozpoczęcia pieczenia wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw pieczeń rzymską na 10-15 minut w jego wnętrzu. Gotową pieczeń rzymską wyjmij z formy i pokrój na plastry.

Gotową pieczeń rzymską wyjmij z formy i pokrój na plastry. Mięso podawaj na obiad na ciepło z ziemniakami lub kaszą i surówką. Do pieczeni rzymskiej możesz podać również ulubiony sos np. sos pieczeniowy, kremowy sos pieczarkowy lub sos pomidorowy. Po wystudzeniu możesz stosować ją również jako dodatek do kanapek.

Pieczeń rzymska – przydatne wskazówki

Jeżeli chcesz przygotować klasyczną pieczeń rzymską, to zrezygnuj z dodawania do masy mięsnej świeżej papryki, sera mozzarella oraz musztardy i ketchupu. Cebulę i czosnek możesz podsmażyć lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do masy mięsnej bez smażenia.

Z powyższego przepisu możesz również przygotować pieczeń rzymską z jajkiem na twardo – wypełnij formę masą mięsną do połowy, ułóż na niej całe ugotowane jajka i przykryj pozostałą masą mięsną.

Jeżeli chcesz skrócić czas pieczenia, to upiecz pieczeń rzymską w dwóch mniejszych formach np. jednorazowych foremkach aluminiowych bądź papierowych.

Czytaj też:
Ścieram to warzywo i dodaję do mięsa. Kotlety mielone zachwycają smakiem i soczystością
Czytaj też:
Dwa najlepsze przepisy na soczystą szynkę pieczoną. Takiej nie kupisz w żadnym sklepie