Nie jestem zwolenniczką diet wymagających wielu wyrzeczeń i dużego wysiłku. Mam świadomość, że trudno na nich wytrzymać, a po schudnięciu waga szybko wraca do wcześniejszego poziomu. Gdy jednak nie jestem zadowolona ze swojego wyglądu, wdrażam sobie lekką dietę i kilka ograniczeń. To zwykle wystarczy, by szybko zgubić 2-3 kilogramy.
Co warto ograniczyć, by schudnąć?
Oczywiście wykluczenie z diety słodyczy i tłuszczów to najprostszy sposób, by pozbyć się tzw. oponki. To właśnie one dostarczają naszemu organizmowi najwięcej kalorii. Jeśli chodzi o słodycze, to są to zupełnie puste kalorie, czyli ich jedzenie nie daje nam nic więcej poza tyciem. Warto też zrezygnować z picia gotowych napojów, bo nawet jeśli są kwaśne, to zawierają mnóstwo cukru. Powinniśmy wykluczyć tłuszcze zwierzęce, natomiast trochę oleju i oliwy z oliwek wyjdzie nam na zdrowie. Pamiętajmy, że tłuszcz nie zawsze jest widoczny i taki schab, choć wygląda na chudy, ma go całkiem sporo. Podobnie, jak inne kawałki wieprzowiny.
Tak jedz, a schudniesz!
Przy odchudzaniu ważne jest też to, by jeść 5 razy dziennie. Powinny się w tym znaleźć 3 większe posiłki i 2 mniejsze lub zdrowe przekąski. Jedzenie tylko 3 razy dziennie grozi nam napadami wilczego głodu, a zbyt częste przekąszanie nie pozwala żołądkowi odpocząć. Ostatni posiłek zjedzmy najlepiej do godziny 19. Nie pójdziemy spać z pełnym żołądkiem i lepiej będzie się nam spało. I jeszcze moja mała podpowiedź. Gdy na początku stosowania ograniczeń żywieniowych ciągle chce wam się jeść, zajadajcie jabłka, marchewki, rzodkiewki, paprykę. Zawierają niewiele kalorii, więc od nich nie utyjecie, a pozwolą zaspokoić głód.
Przepis na odchudzającą zupę marchewkową
Moja zupa marchewkowa odchudza dzięki dużej zawartości błonnika i dodatkowi świeżego imbiru. A jest przy tym słodkawa i zjadam ją z wielką przyjemnością.
Przepis: Odchudzająca zupa marchewkowa
Zupa marchewkowa z kaszą jaglaną i imbirem
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki kaszy jaglanej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie cebuliMarchewki obierz, pokrój w talarki. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę. W garnku rozgrzej olej, wsyp cebulę, przesmaż, co jakiś czas mieszając. Dodaj posiekany imbir i czosnek, chwilę podsmaż.
- Gotowanie zupyCebulę zalej 1 l gorącej wody. Dodaj marchewkę i opłukaną kaszę. Gotuj na niedużym ogniu, aż składniki będą miękkie. Całość zblenduj na krem, dopraw do smaku.
Wskazówka: zamiast kaszy jaglanej do zupy możesz dodać 1 ziemniak, który zagęści potrawę. Zupę warto podać z grzankami z chleba razowego.
Czy odchudzanie zupami jest skuteczne?
Odchudzanie zupami może być bardzo skuteczne. Wszystko jednak zależy od ich kaloryczności. Zupy odchudzające nie powinny zawierać mięsa, a jedynie same warzywa. Nie zabielamy ich, nie zagęszczamy i nie zasmażamy. Takie zupy są bogate w błonnik, który przyspiesza przemianę materii, a także witaminy i sole mineralne. Poza tym zupa jako ciepły posiłek dobrze zaspokaja głód. Warto więc od razu ugotować jej trochę więcej, by mieć ją pod ręką, gdy poczujemy się głodni.
Czytaj też:
Zapomnij o krupniku i ogórkowej. Tę zupę bez mięsa przygotujesz w pół godzinyCzytaj też:
Kolorowa zupa z czerwonej kapusty. Ten obłędny krem zrobisz w pół godziny