Ścieram to warzywo i dodaję do mięsa. Kotlety mielone zachwycają smakiem i soczystością

Ścieram to warzywo i dodaję do mięsa. Kotlety mielone zachwycają smakiem i soczystością

Dodano: 
Kotlety mielone
Kotlety mielone Źródło:Shutterstock / AS Foodstudio
Kotlety mielone to pomysł na szybki i smaczny obiad. Możesz przetestować mój patent na to, by wyszły soczyste jak nigdy. Wystarczy, że dodasz o mięsnej masy popularne, starte warzywo.

Kotlety mielone to jeden z najpopularniejszych obiadów polskiej kuchni. Są nie tylko proste i szybkie do przygotowania, ale też bardzo lubiane. Podane z ziemniakami i mizerią albo buraczkami na ciepło są uwielbianą klasyką. Oczywiście można je też zaserwować z kaszą czy ryżem, a także inną jarzyną lub surówką. Idealne mielone powinny być chrupiące z zewnątrz oraz miękkie i soczyste w środku. Jeśli wam takie nie wychodzą, zdradzę wam mój prosty patent.

Składniki na klasyczne kotlety mielone

Na kotlety mielone wybiera się zwykle mięso wieprzowe. Może to być mielona łopatka, szynka czy karkówka. Dodaje się do niego namoczoną i odciśniętą bułkę, a także cebulę, jajko, sól i pieprz.

  • Jeśli chodzi o mięso, to wieprzowina jest najbardziej soczystym mięsem, ponieważ zawiera sporo tłuszczu. Można ją jednak połączyć z mięsem wołowym, dzięki czemu zyska wyraźniejszy smak. Mniej klasyczna wersja to kotlety mielone z mięsa drobiowego. Na tę decydują się zwykle osoby będące na diecie. Jednak, by takie mielone wyszły smaczne, najlepiej byłoby użyć mięsa z udźca indyczego lub kurczęcego.
  • Bułka jest dodatkiem, który nie tyle zwiększa objętość masy, co zwiększa jej pulchność i wilgotność. Najlepiej użyć czerstwej bułki, która po odciśnięciu jest krucha. Do namaczania bułki zwykle używa się mleka lub wody, ale doskonale sprawdzi się też rosół.
  • Dodawana do mięsnej masy cebula ma za zadanie dodać potrawie smaku. Zazwyczaj cebulę ściera się na drobnych oczkach i łączy z masą. Niektórzy jednak wybierają podsmażaną cebulkę, która jest słodsza w smaku.
  • Obowiązkowymi przyprawami do masy na mielone jest sól i pieprz. I warto ich dodać całkiem sporo, by były wyczuwalne w gotowych kotletach. Do doprawiania mięsa można też użyć pieprzu ziołowego, majeranku czy papryki.

Ten składnik zwiększy soczystość kotletów mielonych

Oprócz namoczonej i odciśniętej bułki do mięsnej masy warto też dodać surowego ziemniaka. Wcześniej trzeba go tylko zetrzeć na drobnych oczkach. Warto też lekko odsączyć nadmiar płynu. Ziemniak sprawi, że gotowe kotlety zyskają niepowtarzalną soczystość i będą smaczne jak nigdy.

Przepis: Kotlety mielone

Kotlety mielone z dodatkiem surowego ziemniaka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 50 dag mielonej wieprzowiny
  • 1 kajzerka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 100 ml oleju

Sposób przygotowania

  1. Namaczanie bułkiCzerstwą kajzerkę umieść w miseczce z mlekiem i odstaw na kwadrans do namoczenia. W połowie możesz ją obrócić.
  2. Rozdrabnianie warzywCebulę obierz, przekrój na pół, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ziemniak obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach. Odlej nadmiar płynu z warzyw i dodaj je do mielonego mięsa.
  3. Przygotowanie mięsnej masyBułkę odciśnij i dodaj do mięsnej masy razem z jajkiem, sporą ilością pieprzu, pieprzu ziołowego i soli. Wyrabiaj dłonią masę, aż składniki dobrze się połączą.
  4. Formowanie kotletówMięsną masę podziel na 8 części. Zwilżonymi w wodzie dłońmi uformuj z niej 8 kotletów. Każdy obtocz w tartej bułce.
  5. Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej. Połóż kotlety i smaż je na średnim ogniu, aż będą z dwóch stron jasno-brązowe. Wtedy zdejmij je z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Co jeszcze wpływa na smak i soczystość kotletów mielonych?

Oprócz składników mięsnej masy duże znaczenie ma też jej odpowiednie wyrobienie. Dzięki dłuższemu, ręcznemu wyrabianiu masy wszystkie składniki dobrze się połączą, co zaowocuje doskonałym smakiem.
Uformowane kotlety po obtoczeniu w tartej bułce należy smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu. Zbyt niska temperatura oleju sprawi, że kotlety wchłoną dużo tłuszczu. Natomiast za wysoka spowoduje, że przypalą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe.

Czytaj też:
Kotlety mielone zawsze robię z przepisu mojej babci. Dwa składniki sprawiają, że mięso jest bardziej wyraziste w smaku
Czytaj też:
Co można zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź pomysły na dania z mięsem mielonym w roli głównej

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl