Ramen na bazie aromatycznego wywaru. Ten przepis kocha cała moja rodzina

Ramen na bazie aromatycznego wywaru. Ten przepis kocha cała moja rodzina

Dodano: 
Ramen
Ramen Źródło:Pixabay / takedahrs
Choć ramen to zupa stanowiąca symbol kuchni japońskiej, często gości na moim stole. Odkąd ugotowałem go po raz pierwszy, rodzina często prosi mnie o ten aromatyczny bulion z wieloma pysznymi dodatkami, które każdy może skomponować według uznania.

Ramen to zupa na wywarze mięsnym lub rybnym, uważana za symbol kuchni japońskiej. Do aromatycznego bulionu dodawany jest makaron ramen oraz wiele innych produktów. Moja rodzina najczęściej wybiera mięso, ugotowane na półtwardo jajka, kukurydzę, pędy bambusa, imbir, czosnek i kiełki fasoli mung. Można znaleźć wiele przepisów na ramen, który w zależności od regionu Japonii, podawany jest z różnymi dodatkami oraz różni się pod względem klarowności – wyróżniamy ramen na bazie klarownego bulionu i tzw. ramen mleczny, który ma gęstą konsystencję. Jak ugotować ramen? Sprawdź.

Popularna zupa ramen przygotowywana jest na bazie aromatycznego wywaru mięsnego lub wywaru z ryb i owoców morza. Jednak jej głównym składnikiem jest pszenny makaron ramen, który przywędrował do Japonii z Chin. Do przygotowania bulionu można wykorzystać np. mięso wieprzowe lub drób. Smak bulionu podbija tare, czyli „sos”, w którego składzie znajdują się m.in. sos sojowy lub pasta miso, a także wodorosty konbu, dzięki którym tare zyskuje smak umami oraz olej smakowy. W zależności od regionu Japonii oraz fantazji szefa kuchni ramen podawany jest z różnymi dodatkami, które wpływają nie tylko na smak tej zupy, ale także jej wartości odżywcze. Dodatki układane są na wierzchu potrawy. Zobacz, jak robię pyszny ramen dla mojej rodziny.

Przepis: Ramen

Bazę ramenu stanowi aromatyczny bulion. W tym przepisie skorzystamy z wywaru mięsnego, przygotowanego na wieprzowinie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Japońska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
7 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
600 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg kości wieprzowych
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego np. żeberka, boczek (jako dodatek do ramenu)
  • 6 sztuk cebulki szalotki
  • 8 cm świeżego korzenia imbiru
  • mała główka czosnku lub pół dużej główki czosnku
  • 2 duże lub 3 małe marchewki
  • duży płat wodorostów konbu (kombu)
  • opcjonalnie około 100 ml sake
  • sos sojowy
  • opakowanie makaronu ramen
  • 4 jajka
  • kapusta pak choi lub pół kapusty pekińskiej
  • nori (jadalne wodorosty)
  • płatki chili
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • olej sezamowy (aromatyzowany np. chili)

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj mięso na wywarDo dużego garnka włóż umyte kości oraz mięso. Zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Zagotowany wywar możesz odlać, mięso i kości przepłukać, a następnie ponownie zalej je zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Mięso możesz też gotować w sposób tradycyjny, zbierając pojawiającą się na wierzchu wywaru szumowinę.
  2. Dodaj składniki do bulionuPo zagotowaniu bulionu zmniejsz ogień i dodaj cebulę, czosnek, pokrojony imbir, marchewkę, płat wodorostów i opcjonalnie 100 ml sake. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z bulionu i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Gotuj bulionPo wyjęciu mięsa bulion gotuj na małym ogniu około 6-7 godzin. Gdy będzie gotowy, przecedź go.
  4. Przygotuj dodatki do bulionuUgotuj makaron ramen (według wskazówek na opakowaniu) oraz jajka na półtwardo. Mięso z rosołu pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Skomponuj ramen z ulubionymi dodatkamiDo misek nałóż porcję makaronu ramen. Podgrzej bulion i dopraw do smaku sosem sojowym. Na makaron wlej bulion, na wierzchu ułóż pokrojone w plastry lub kostkę mięso, obrane ze skorupki i przekrojone na pół jajka, pokrojoną kapustę pak choi lub pekińską oraz nori. Posyp płatkami chili, szczypiorkiem lub natką pietruszki oraz skrop olejem sezamowym.

Rodzaje ramenu

Trudno zliczyć wszystkie rodzaje ramenu. Zarówno w Japonii, jak i w innych krajach, również w Polsce, możemy spróbować klasycznych i nowoczesnych wersji tej aromatycznej i sycącej zupy.

Największą popularnością cieszą się m.in.:

  • Tonkotsu ramen, którego bazę stanowi gęsty, tłusty i bardzo aromatyczny bulion wieprzowy. Dodatki do tonkotsu ramen to np. pędy bambusa, boczek wieprzowy, jajka, warzywa oraz niewielkie ilości mięsa.
  • Tori paitan ramen, którego bazę stanowi gęsty wywar drobiowy lub drobiowo-wieprzowy. Dodatki do tori paitan ramen to np. grzyby, wodorosty i jajka.
  • Miso ramen, którego bazę stanowi bulion drobiowy lub rybny z dodatkiem pasty miso. Dodatki do miso ramen to np. cebula, mięso wieprzowe, kapusta pekińska, kiełki soi i czosnek.
  • Shio ramen, którego bazę stanowi lekki, odtłuszczony bulion drobiowy lub wieprzowy. Dodatki do shio ramen to np. mięso drobiowe, ryby i owoce morza, kapusta pekińska lub kapusta pak choi, pędy bambusa, cebulka dymka.

Ramen to potrawa podawana w specyficzny sposób. Na wierzchu zalanego bulionem makaronu ramen układane są różne dodatki. Większość tradycyjnych składników kuchni japońskiej jest dostępnych w polskich sklepach, co sprawia, że możesz samodzielnie przygotować tradycyjny ramen. Eksperymentuj i stwórz własną wersję tej smacznej potrawy, która przyjemnie rozgrzewa w chłodne dni i zapewnia długie uczucie sytości.

Jak zrobić ramen w domu?

Jak już zostało wspomniane, bazę ramenu stanowi aromatyczny lekki lub ciężki bulion. Wywar możesz przygotować na różnych mięsach, bądź rybach i owocach morza, ewentualnie zdecydować się na wywar warzywny, który wykorzystywany jest w przepisach na nowoczesne rameny. Do wywaru mięsnego oraz rybnego możesz dodać warzywa (np. marchewkę i cebulę). Aby przygotować wywar do bulionu na ramen, potrzebujesz:

  • na wywar wieprzowy – kości wieprzowe i mięso wieprzowe np. żeberka, boczek;
  • na wywar drobiowy – porcje rosołowe z kurczaka lub kaczki, skrzydełka, filet drobiowy lub całego kurczaka;
  • na wywar rybny – ryby morskie lub słodkowodne (doskonały wywar rybny można ugotować na głowach, kręgosłupach i ogonach np. karpia).

Polecane dodatki do ramenu, które bez problemu kupisz w większości supermarketów, to np.

  • marynowany i świeży imbir,
  • pasta miso (pasta ze sfermentowanej soi),
  • sos sojowy,
  • pędy bambusa,
  • grzyby shitake (przed dodaniem ich do ramenu musisz je wcześniej namoczyć i usmażyć)
  • kiełki fasoli mung lub soi,
  • kombu (inaczej kombu, jadalne glony),
  • kapusta pekińska lub pak choi,
  • wodorosty nori,
  • ziarna sezamu.