Nie ma nic lepszego niż domowy syrop z lawendy. Przepis jest bardzo prosty

Nie ma nic lepszego niż domowy syrop z lawendy. Przepis jest bardzo prosty

Dodano: 
Syrop z lawendy
Syrop z lawendy Źródło: iva
Jest idealny do napojów i do deserów. Syrop z lawendy pokochają wielbiciele kwiatowych aromatów. Już podczas przygotowań cały dom wypełni piękny zapach.

Pierwszy raz syrop z lawendy kupiłam lata temu na lokalnym targu żywności. I od razu zakochałam się w tym smaku – syrop jest bardzo aromatyczny i ma wiele zastosowań. Dodatkowo działa kojąco na zmysły, bo przecież lawend znana jest ze swojego działania relaksującego i wyciszającego.

Jak zrobić domowy syrop z lawendy?

Najlepsze do tego typu przetworów są różne odmiany lawendy wąskolistnej. To bardzo często lawendy, które hodujemy we własnych ogródkach czy na balkonach. Są nie tylko ozdobą, ale jadalną rośliną, którą można przetwarzać na różne sposoby.

Syrop można zrobić zarówno ze świeżych, jak i suszonych kwiatów. Wykorzystuje się do niego same kwiaty, bez zielonych łodyżek. Tak przygotowane kwiaty wystarczy wrzucić do gorącego syropu i zostawić do wystudzenia. W tym czasie lawend odda swój smak i aromat. Potem już tylko wystarczy całość przecedzić, na nowo zgotować i przelać w słoiki. Jeśli przelewasz gorący syrop i od razu zakręcasz słoiczki, nie ma potrzeby dodatkowej pasteryzacji.

Przepis: Syrop z lawendy

Aromatyczny syrop z kwiatów lawendy.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
4000

Składniki

  • 1 szklanka kwiatów lawendy
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • sok z 2-3 cytryn

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie syropuZagotuj wodę z cukrem, dodaj sok z cytryny i wsyp kwiaty lawendy. Zamieszaj, wyłącz gaz i zostaw wszystko do przestudzenia (może być nawet na cały dzień).
  2. Zlewanie syropuSyrop przecedź przez gęste sito lub gazę. Zagotuj i przelej do czystych słoczków luyb butelek.

Do czego wykorzystać syrop z lawendy?

Syrop z lawendy jest przede wszystkim doskonały do rozcieńczania z wodą, jako orzeźwiający napój o oryginalnym smaku. Można nim też słodzić herbatę, dodawać do drinków, czy smakowych, deserowych kaw.

Syrop z lawendy to również świetny dodatek do deserów. Polej nim lody waniliowe, sernik czy dodaj do kremów, którymi przekładasz ciasta i torty. Można też syropem aromatyzować ciast i ciasteczka.

Taki domowy syrop w słoiczku czy butelce, ładnie opisany i ozdobiony sznurkiem czy wstążką, może być też upominkiem dla bliskiej osoby.

Czytaj też:
Zrywam pełen kosz kwiatów lipy i robię syrop. Smak zachwyca, a przepis jest prosty
Czytaj też:
Tak robię najlepsze lody pistacjowe w 5 minut. Bez maszynki, tylko 2 składniki i gotowe