Tak robię najlepsze lody pistacjowe w 5 minut. Bez maszynki, tylko 2 składniki i gotowe

Tak robię najlepsze lody pistacjowe w 5 minut. Bez maszynki, tylko 2 składniki i gotowe

Dodano: 
Lody pistacjowe
Lody pistacjowe Źródło: Shutterstock / Bartosz Luczak
Te domowe lody pistacjowe można jeść bez wyrzutów sumienia. A w dodatku robi się je ekspresowo i bez wysiłku. Miksujesz i od razu zajadasz!

Przy robieniu domowych lodów najtrudniejsze jest zawsze czekanie na to, aż deser odpowiednio się zmrozi. Przy tym przepisie na lody pistacjowe zamieniamy kolejność: wystarczy, że masz w zamrażarce jeden produkt, a pyszne i zdrowe lody zrobisz w każdej chwili. Nie potrzebna jest nawet maszynka do lodów, wystarczy zwykły blender. Składnik, o którym mowa to mrożone, pokrojone na kawałki banany: jestem pewna, że jeśli raz spróbujesz, zawsze będziesz mieć zapas.

Jak zrobić domowe lody bez maszynki?

Lody z mrożonych bananów to deser popularny wśród osób na dietach roślinnych, ale też osób, które muszą ze swojej diety wykluczyć nabiał. Ich smak jednak zaskakuje każdego: są niezwykle kremowe, delikatnie słodkie i można je przyrządzić z różnymi dodatkami smakowymi: wystarczy je zmiksować.

Mrożenie bananów na lody to także świetny sposób na to, aby nie marnować żywności. Do mrożenia nadają się także przejrzałe banany, które są słodkie, aromatyczne, a jednocześnie można je często kupić za grosze. Obrane banany należy pokroić w grubsze plastry, włożyć do woreczków lub pojemnika i tak zamrażać.

Jak zrobić domowe lody pistacjowe?

Przygotowanie lodów pistacjowych na bazie mrożonych bananów jest bardzo proste: wystarczy zmiksować mrożone banany z pastą pistacjową. I tu od razu uwaga: warto wybrać pastę dobrej jakości, taką stuprocentowo orzechową, bez żadnych dodatków. Taka pasta nie jest słodka: słodycz deserowi dają banany. Ale jeśli lubisz mocno słodkie desery, możesz swoje lody dosłodzić cukrem pudrem lub np. syropem z agawy. Do lodów warto dodać szczyptę soli, która podkręci smaki. Jeśli jesteś fanem smaku solona pistacja, dodaj więcej soli. W tej wersji warto też odrobinę dosłodzić deser.

Przepis: Lody pistacjowe

Ekspresowe lody bez maszynki.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 2 mrożone banany
  • 1 łyżka pasty pistacjowej
  • szczypta soli

opcjonalnie:

  • 1 łyżka cukru pudru lub syropu z agawy

Sposób przygotowania

  1. Robienie lodówZmiksuj zmrożone banany z pastą pistacjową i szczyptą soli na gładki krem.
  2. Wersja słodzonaDo miksowania dodaj cukier lub inne słodzidło i zmiksuj wszystko razem.

Gotowe lody podawaj od razu. Możesz udekorować deser posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.

Czytaj też:
Kawa z tym gazowanym napojem to mój hit na letnie dni. Robi się łatwo, a smakuje jak z kawiarni
Czytaj też:
Gorąco? Ten deser bez pieczenia z mascarpone i owocami chłodzi lepiej niż lody

Źródło: smaki.pl