Na te owoce, nazywane też jujubą, natknęłam się wiele lat temu i kupiłam z ciekawości. Okazały się mięciutkie, słodkie i pyszne. Dziś znam ich korzystne działanie i stosuję kilkutygodniową kurację tym produktem, gdy mam dużo stresu, problemy z trawieniem czy „mgłę” mózgową.
Czy jujuba to daktyl?
Jujuba jest nazywana czerwonym lub chińskim daktylem, ale roślina nie jest spokrewniona z palmą rodzącą te owoce. Choć mogą być nieco podobne z wyglądu, odróżnia je kolor skórki.
Głożyna pospolita (Ziziphus jujuba) była ceniona w Azji jeszcze przed naszą erą nie tylko za swój smak, ale także właściwości lecznicze, między innymi uspokajające, nasenne, odtruwające i wzmacniające organizm. Znana jest pod chińską nazwą zao.
Jak smakuje jujuba?
W Polsce owoce jujuba dostępne są w postaci suszonej. Mają łagodny, słodki smak z delikatna miodową nutą. Jasny, nieco mączysty miąższ otacza twardą pestkę.
Jujubę można jeść jako przekąskę i używać jak bakalii do owsianek czy deserów. Można dodać ją do herbaty, jak również zaparzyć – otrzymany napój reguluje perystaltykę jelit.
Wartość odżywcza czerwonych daktyli
Są one źródłem witamin C, B2 i B3, a ponadto potasu, żelaza i magnezu. Jedzone regularnie pomagają zapobiegać niedoborom tych składników. Suszone czerwone daktyle dostarczają 281 kalorii w stugramowej porcji, a zalecana dzienna dawka 3 owoców (30 gramów) to 84 kcal. Choć kaloryczność głożyny jest zbliżona do daktyli czy rodzynek, zawierają one mniej cukrów prostych.
Na co pomaga głożyna pospolita?
Do najbardziej aktywnych związków w jujubie należą antyoksydanty i szczególny rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Związki te wspierają zwłaszcza żołądek, jelito, wątrobę i mózg. Mogą chronić komórki nerwowe, poprawiać pamięć i zdolność uczenia się. Są również polecane przy zatruciu organizmu metalami ciężkimi i zaparciach.
Jedzenie chińskich daktyli obniża wysoki cholesterol i poprawia parametry metaboliczne. Ułatwia też odchudzanie i pozbywanie się tłuszczu brzusznego. W owocach odkryto ponadto związki zwalczające bakterie i wirusy, stymulujące układ odpornościowy oraz antyrakowe.
Głożyna pospolita – przeciwwskazania
Głożyna jest naturalnym środkiem rozwalniającym, więc większe porcje od zalecanych mogą powodować biegunkę. Duże ilości nie są odpowiednie dla osób z chorobami jelit, które muszą stosować dietę o niskiej zawartości fermentujących związków (FODMAP).
Przy spożywaniu jujuby możliwe są interakcje z lekami, zwłaszcza przeciwcukrzycowymi, antydepresantami i środkami stosowanymi przy padaczce. W przypadku przewlekłego przyjmowania leków warto skonsultować się z lekarzem.
Czytaj też:
Jem kilka sztuk dziennie zamiast słodyczy. Poprawiają trawienie i regulują ciśnienie krwiCzytaj też:
Gdy mam ochotę na słodycz, robię te ciastka z 4 składników. Bez cukru, bez wyrzutów sumienia i obłędnie pyszne
