Kawę możesz przygotować na wiele sposobów. Jesienią częściej od modnych napojów — bardziej przypominających deser niż małą czarną – wybieram prosty napar z jednym pełnym charakteru dodatkiem. Wykonanie go jest bardzo proste, a korzyści z picia będą spore. Jeśli chcesz wycisnąć z małej czarnej coś więcej oprócz pobudzenia, koniecznie sprawdź ten przepis.
Dlaczego do kawy warto dodać chili?
Dodawanie chili do aromatycznego naparu nie jest bardzo popularne. Ostra papryczka zawiera jednak w sobie cenną substancję, z której skorzystanie w takiej formie będzie dobrym pomysłem. Po pierwsze dlatego, że wypicie espresso z chili nie będzie aż tak dużym wyzwaniem, jak zjedzenie ostrego dania. Po drugie, zarówno kofeina zawarta w kawie, jak i kapsaicyna odpowiedzialna za charakterystyczne pieczenie i uczucie ciepła w jamie ustnej po zjedzeniu chili, pomogą w obniżeniu ciśnienia krwi i usprawnią jej przepływ. Uczucie rozgrzania prędko rozejdzie się po ciele.
Ponadto, ostre przyprawy takie jak chili mogą też zmniejszać apetyt i przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii. Takie działanie pikantnej kawy z pewnością zainteresuje osoby, które chcą zrzucić nadmiarowe kilogramy. Jak zatem przygotować taki dobroczynny napar?
Jak zrobić kawę z chili?
Wykonanie podkręcającej metabolizm i rozgrzewającej małej czarnej jest banalne. Potrzebujesz jedynie zaparzyć kawę ulubioną metodą i dodać do niej posiekane chili. Ilość tak naprawdę musisz dostosować do swojej tolerancji na ostrość. Ja zazwyczaj dodaję niewielką ilość ostrej papryczki do espresso. Wykonanie zajmuje mi chwilkę.
Przepis: Kawa z chili
Pyszna mała czarna z nietypowym dodatkiem, która rozgrzewa i podkręca metabolizm.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 5
Składniki
- 1 espresso
- chili
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówChili umyj, usuń pestki i posiekaj. Zaparz espresso.
- Robienie kawy z chiliKawę połącz z preferowaną ilością ostrej papryczki. Wymieszaj.
Inne warianty kawy z chili
Aby dodatek ostrej papryczki był mniej wyczuwalny, możesz przyrządzić kawę mleczną. Tłuszcz zawarty w nabiale sprawi, że kapsaicyna prędko zostanie wypłukana z jamy ustnej i nie będzie podrażniać receptorów bólowych. Oprócz chili do kawy możesz jeszcze dodać roztopioną gorzką czekoladę. Uzyskasz w ten sposób znakomity deser kawowy, obfitujący w dodatkową porcję kofeiny i cenne składniki odżywcze takie jak magnez, witaminy z grupy B i polifenole.
Czytaj też:
Z tym nietypowym dodatkiem kawa smakuje wyśmienicie. Pomoże ci też zrzucić niechciane boczkiCzytaj też:
Kawa po wietnamsku stawia na nogi jak żadna inna. Ważny jest jeden dodatek