Wiele osób unika grochu, ale z wigilijną kapustą smakuje tak wspaniale, że warto chociaż spróbować. Mam sposób na to, by nie powodował przykrych wzdęć. Do dania dorzucam nasiona kminku, które ułatwiają trawienie i podbijają jego smak. Goście zawsze proszą o dokładkę, a po posiłku są zadowoleni z dobrego samopoczucia.
Jak zrobić wigilijną kapustę z grochem?
Przygotowanie potrawy trzeba zacząć poprzedniego wieczoru od namoczenia grochu, dzięki czemu krócej się gotuje. Sposób opisuję dalej, podaję też patenty na znaczne skrócenie tego etapu.
Osobno duszę kapustę z minimalnym dodatkiem wody i kminkiem. Dopiero na końcu dokładam do niej podsmażoną cebulę oraz groch i krótko podgrzewam wszystko razem. Całość smakuje najlepiej, gdy składniki jeszcze trochę się ze sobą przegryzą. Dobrze więc zaplanować pracę na dzień przed podaniem.
Przepis: Wigilijna kapusta z grochem
Tradycyjne świąteczne danie postne na bazie kiszonej kapusty.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 2 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 159 w każdej porcji
Składniki
- 350 g namoczonego grochu (1 szklanka suchego)
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1-1 i 1/2 łyżeczki całego kminku
- 1/4 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie grochuUgotuj groch w tej samej wodzie, w której się moczył, dodając majeranek i pieprz. Pod koniec gotowania osól do smaku.
- Duszenie kapustyPokrój drobno kapustę, włóż do garnka, wlej na dno około 3/4 szklanki wody i wsyp kminek. Gotuj pod częściowym przykryciem przez 30-40 minut, aż będzie miękka. W razie potrzeby dolej kilka łyżek wody.
- Smażenie cebuliW tym czasie posiekaj cebulę i podsmaż na oleju, aż się zeszkli i zmięknie.
- Łączenie składnikówWrzuć cebulę do kapusty i wymieszaj. Dołóż groch, delikatnie połącz składniki i gotuj jeszcze około 5 minut.
Wigilijna kapusta z grochem – wskazówki
Do świątecznych dań dobrze jest kupić naprawdę dobrą kiszoną kapustę. Warto udać się po nią na targ, gdzie można nie tylko jej spróbować, ale też wybrać mniej lub bardziej ukwaszony rodzaj. U mnie funkcjonują jako kapusta surówkowa i bigosowa.
Jeśli ktoś nie lubi intensywnego smaku, może kiszonkę odcisnąć, a także lekko przepłukać. Ja staram się tego unikać, bo właśnie w soku jest najwięcej witamin i związków mineralnych.
Do posiekanej kapusty można dodać 3-4 suszone grzyby wraz z wywarem. By je przygotować, należy zalać je wodą na noc, a później w niej ugotować do miękkości i pokroić.
Jak ugotować groch?
Zalewam go trzy razy większą ilością zimnej wody i zostawiam tak na co najmniej 8 godzin. Późniejsze gotowanie trwa zwykle 50-60 minut, choć czas zależy od samego produktu.
Szykowanie grochu można znacznie skrócić, wybierając nasiona łuskane. Co prawda rozpadną się w garnku, zamiast zachować swój kształt, ale to znaczna oszczędność czasu. Połówki potrzebują jedynie 20-30 minut obróbki. Natomiast po dwugodzinnym namoczeniu wystarczy im nawet 10-15 minut gotowania w dwukrotnie większej ilości wody.
Czytaj też:
Do kapusty wigilijnej dodaję 2 aromatyczne składniki. Danie nabiera charakteru i ma obłędny smakCzytaj też:
Bigos jak u babci zrobisz według tego przepisu
