Bigos jak u babci zrobisz według tego przepisu

Bigos jak u babci zrobisz według tego przepisu

Dodano: 
Bigos
Bigos Źródło:Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Bigos to tradycyjne danie staropolskiej kuchni oraz kuchni litewskiej i białoruskiej. Na moim stole zawsze gości bigos według przepisu babci. Receptura ta pochodzi ze starego przepiśnika, choć lekko ją unowocześniłem.

W zależności od doboru składników możemy przygotować np. bigos staropolski, bigos litewski, bigos myśliwski lub bigos w „odchudzonej” wersji, który idealnie sprawdzi się jako danie dla osób na diecie. Prawdziwy bigos staropolski to ciężkostrawna i tłusta potrawa, w której składzie powinny znaleźć się również słonina lub smalec, intensywny rosół oraz kiełbasa i suszone grzyby.

Bigos domowy najczęściej przygotowywany jest w zdrowszej wersji. Podstawę dania stanowią kapusta kiszona z dodatkiem świeżej kapusty, kiełbasy i mięsa. Bardzo popularny jest także postny bigos z dodatkiem suszonych borowików, suszonych śliwek lub powideł śliwkowych. Wyjątkowy smak i aromat zyskuje bigos, do którego podczas gotowania zostało dodane czerwone wino. Co ważne – bigos podlewamy półwytrawnym lub wytrawnym winem, które podkreśla kwaskowaty smak potrawy. Warto wiedzieć, że unikalny smak ma bigos gotowany w żeliwnym kociołku na ognisku. W taki sposób często gotowany jest bigos myśliwski.

Mój przepis na domowy bigos to sposób na wykorzystanie różnych rodzajów mięsa i wędlin, które często pozostają np. po świętach. Zobacz, jak zrobić pyszny bigos. Wypróbuj sprawdzony przepis, który mam po mojej babci.

Przepis: Bigos

Bigos z kiszonej kapusty to tradycyjnie serwowane danie na wyjątkowe okazje. Bigos podawany jest m.in. w okresie Bożego Narodzenia oraz stanowi nieodłączny element sylwestrowego i karnawałowego menu. Smaczny bigos można przygotować jedynie z kiszonej kapusty oraz z kapusty kiszonej i białej kapusty w proporcji 1:1 lub 2:1.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas gotowania
12 godz.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • mała główka kapusty białej
  • 2 cebule
  • 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka, karkówka, szynka)
  • 300 g dobrej jakości wędzonego boczku
  • dobrej jakości kiełbasa lub inne wędliny (ilość wedle uznania)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50-100 g grzybów suszonych
  • kilka suszonych śliwek
  • przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, majeranek)
  • opcjonalnie 2-3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Namocz i ugotuj suszone grzybySuszone grzyby opłucz i zalej przegotowaną, chłodną wodą. Woda powinna przykrywać grzyby niewiele ponad ich poziom. Mocz je przez 3 godziny. Następnie ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, a wywar z grzybów zostaw, by dodać go później do bigosu.
  2. Przygotuj kapustę na bigosKiszoną kapustę odciśnij z soku i przepłucz w zimnej wodzie, jeżeli jest zbyt kwaśna. Odciśniętą i wypłukaną kapustę pokrój i ugotuj w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, suszonych grzybów oraz kminku. Białą kapustę posiekaj i ugotuj w osobnym garnku.
  3. Podsmaż boczekBoczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni bez tłuszczu (tłuszcz wytopi się z boczku).
  4. Pierwsze gotowanie bigosuGdy kapusta będzie gotowa, w dużym garnku umieść odcedzoną kapustę kiszoną z grzybami i kapustę białą, przesmażony boczek oraz śliwki. Dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Do gotowania bigosu najlepiej wybrać duży garnek z grubym dnem. Po 60 minutach powolnego gotowania zdejmij garnek z ognia i pozostaw bigos do ostygnięcia.
  5. Przygotuj mięso do bigosuMięsa przesmaż i podduś z cebulą, dopraw je solą oraz pieprzem.
  6. Drugie gotowanie bigosuDo garnka z bigosem po pierwszym gotowaniu dodaj przygotowane mięsa. Po dodaniu mięsa gotuj bigos na małym ogniu około 60 minut i wystudź.
  7. Trzecie gotowanie bigosuTrzecie gotowanie bigosu wymaga dodania podsmażonej kiełbasy i koncentratu pomidorowego. Jeżeli dodasz kiełbasę wcześniej, to może się rozpaść w trakcie gotowania. Gotuj ponownie około godziny. Na krótko przed końcem gotowania dodaj świeżo zmielony pieprz, sól (jeżeli bigos jest mało słony) i nieco kminku. Możesz także dodać wędzoną paprykę słodką. Po zakończeniu gotowania dopraw bigos roztartym w dłoniach majerankiem i dokładnie wymieszaj. Jeżeli przygotujesz większą porcję bigosu, to możesz go zamrozić lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Bigos to wyjątkowa potrawa, którą możemy przygotować na wiele sposobów. Każdy przepis na bigos nieco różni się pod względem doboru składników oraz kolejności ich dodawania, co sprawia, że danie to zyskuje nieco inny smak i aromat. W wersji dietetycznej można przygotować bigos z dodatkiem mięsa drobiowego lub pieczonego schabu.

Jaka jest historia bigosu?

Dania jednogarnkowe, do których zaliczamy bigos tradycyjny, mają bardzo długą historię. Co ciekawe – w składzie przygotowywanych dawno temu bigosów nie było kapusty. Nazwą „bigos” określano potrawy z siekanego mięsa, ryb oraz raków, z dodatkiem kwaśnych składników np. cytryn lub octu winnego. Bigos z kapustą, inaczej bigos hultajski, to ekonomiczna wersja prawdziwych bigosów, w których składzie nie było warzyw. Obecnie bigos najczęściej podawany jest m.in. z kiełbasą, którą można wcześniej przysmażyć. Do bigosu dodaje się także posiekane grzyby suszone, powidła śliwkowe, suszone śliwki oraz różne gatunki mięsa wieprzowego, mięsa wołowego, drobiu, słoninę, podsmażony boczek i skórę z wędzonego boczku. W różnych regionach Polski bigos przygotowuje się nieco inaczej, co sprawia, że ma on wyjątkowy smak.

Wbrew pozorom, przygotowanie smacznego bigosu nie jest łatwe. Bigos to potrawa, która wymaga precyzji podczas doboru składników oraz długiego gotowania – bigos tradycyjny gotuje się kilka dni. Każdego dnia potrawa gotowana jest przez kilkadziesiąt minut i studzona. W wielu domach podaje się bigos na trzeci dzień od momentu rozpoczęcia jego przygotowania, bo wówczas ma wyjątkowe walory smakowe.

Choć istnieje wiele przepisów na bigos, które różnią się doborem składników, to większość z nich wywodzi się z bigosu staropolskiego. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego są m.in. kapusta kiszona, kapusta świeża, mięso (np. mięso wołowe, mięso wieprzowe, dziczyzna), suszone grzyby, suszone śliwki, cebula oraz przyprawy (np. liście laurowe, ziele angielskie, sól, ziarna jałowca).