Zawsze, kiedy zaczyna się wiosna sięgam po to danie. Ma w sobie to coś, co sprawia, że teraz lepiej smakuje. Połączenie warzyw z kremowym nadzieniem zachwyca smakiem i prostotą. Twaróg ze śmietaną i świeżymi ziołami nadaje mu wyjątkową delikatność, a aksamitna konsystencja doskonale komponuje się z dodatkami. To danie podkreśla naturalny smak składników i sprawdzi się w każdej okazji, niezależnie od pory dnia. Jego kremowa struktura doskonale współgra z pieczywem tworząc pełnowartościowy posiłek.
Jak zrobić pieczone roladki z cukinii?
To proste danie, które mimo pieczenia zachowuje wyjątkową delikatność dzięki twarogowi ze śmietaną. Kremowe wnętrze doskonale współgra z łagodnym smakiem cukinii, tworząc lekką, a jednocześnie sycącą potrawę. Jeśli zależy na lżejszej wersji, zamiast śmietany warto użyć jogurtu naturalnego, który nada całości subtelną kwaskowatość i sprawi, że będzie bardziej orzeźwiające. Można też zastąpić oba składniki serkiem wiejskim – zawarty w nim płyn sprawi, że nadzienie stanie się jeszcze bardziej aksamitne i wilgotne.
Porada: żeby zmiękczyć cukinię nie musisz jej smażyć. Wystarczy, że oprószysz ją solą i odstawisz na kilkanaście minut, aby uwolniła nadmiar wody. Dzięki temu stanie się elastyczna i łatwa do zwijania w roladki.
Przepis: Pieczone roladki z cukinii
Pyszne danie, które może być daniem głównym na obiad lub kolację. Sprawdzi się też, jako przystawka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 128 w każdej porcji
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 250 g twarogu
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- Świeże zioła (np. bazylia, pietruszka, koperek)
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPokrój cukinię w cienkie podłużne plastry. Posiekaj zioła i przeciśnij czosnek przez praskę.
- Przygotowanie nadzienia i cukiniiWymieszaj twaróg, kwaśną śmietanę, jajko, czosnek i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni i delikatnie podsmaż plastry cukinii przez 1–2 minuty z każdej strony, aż lekko zmiękną.
- Formowanie roladekNa każdy plaster cukinii nałóż porcję nadzienia i delikatnie zwiń w roladkę. Ułóż je pionowo w naczyniu żaroodpornym.
- PieczenieSkrop roladki oliwą i resztę nadzienia wylej z góry i piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut, aż cukinia będzie miękka i lekko zarumieniona.
Z czym podać pieczone roladki z cukinii?
Pieczone roladki z cukinii świetnie komponują się z różnymi dodatkami, które podkreślają ich smak i teksturę. Oto kilka propozycji:
- Bagietka czosnkowa – aromatyczna, chrupiąca, doskonała do podania z pieczonymi roladkami. Przygotuj domowe bagietki czosnkowe.
- Pita – lekka i elastyczna, sprawdzi się jako dodatek do warzyw i dipów.
- Kasza jaglana – delikatna, lekko orzechowa, dobrze komponuje się z warzywami.
- Ryż basmati – aromatyczny, o lekkiej strukturze, nie dominuje smaku dania.
- Kuskus – szybki w przygotowaniu, dobrze wchłania przyprawy i sosy.
Czytaj też:
Te placki z dwóch tanich warzyw biją na głowę ziemniaczane. A robi się je o wiele szybciejCzytaj też:
Cukinię nadziewam 3 składnikami. To szybkie danie znika, zanim zdążę je podać