Te placki z dwóch tanich warzyw biją na głowę ziemniaczane. A robi się je o wiele szybciej

Te placki z dwóch tanich warzyw biją na głowę ziemniaczane. A robi się je o wiele szybciej

Dodano: 
Warzywne placki
Warzywne placki Źródło: Shutterstock / Mariontxa
Warzywne placki to świetna propozycja nawet na obiad. Są pożywne, choć nie zawierają mięsa. A jak się okazuje, można je zrobić nie tylko z ziemniaków, ale też z innych warzyw. Oto prosty i smaczny dowód.

Placki ziemniaczane znają i lubią chyba wszyscy. Często pojawiają się na naszych stołach, gdy nie mamy pomysłu na danie obiadowe. Jednak podobną potrawę można też przygotować z innych warzyw. Ostatnio zrobiłam smaczne placki z dwóch popularnych i tanich warzyw. Przyrządziłam je o wiele szybciej niż ziemniaczane, a wyszły idealne – chrupiące z wierzchu i soczyste w środku.

Jakie warzywa nadają się na placki?

Na placki najlepiej przeznaczyć warzywa, które są dość zwarte i niezbyt soczyste. Mogą to więc być np.: marchewka, kalafior, brokuł, por, dynia czy cukinia. Warto też sięgnąć po warzywa z puszki, które nie wymagają żadnej obróbki, a jedynie odsączenia. Tu dobrze sprawdzą się np.: kukurydza, groszek, czerwona fasola.

Jak zrobić placki z kukurydzą z puszki?

Moje placki warzywne zrobiłam ostatnio z cukinii i kukurydzy z puszki. Cukinię, co prawda starłam, jednak robi się to o wiele łatwiej, niż w przypadku ziemniaków. Po odciśnięciu nadmiaru soku, warzywo połączyłam z odsączoną kukurydzą z puszki, a także z mąką, jajkiem i przyprawami. Po usmażeniu placki wyszły soczyste i chrupiące.

Przepis: Placki z cukinii i kukurydzy

Pożywne, chrupiące placki z cukinii i kukurydzy z puszki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 2 małe cukinie
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 3–4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCukinię umyj, zetrzyj na dużych oczkach, oprósz solą, po 10 minutach odciśnij nadmiar wody. Kukurydzę odsącz z zalewy. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
  2. Łączenie składnikówPrzygotowane warzywa umieść w misce. Dodaj mąkę, jajko, posiekany koperek, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj składniki.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzanej olej. Łyżką nakładaj porcje masy, formuj płaskie placki. Smaż je na średnim ogniu po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.

Jak podać placki warzywne?

Placki warzywne doskonale smakują podane ze śmietaną lub jogurtem naturalnym i posypane np. posiekanym szczypiorkiem albo koperkiem. Można je też zaserwować z sosem jogurtowo-czosnkowym, sosem tzatziki, a nawet guacamole. Ciekawym pomysłem jest też podanie ich z twarożkiem i wędzonym łososiem. Poza tym warzywne placki dobrze też będą się komponować z gulaszem czy sosem pieczarkowym.

Czytaj też:
Siekam młodą kapustę i dorzucam proste składniki. Żałuję, że nie znałem tych kotletów
Czytaj też:
Te placki ziemniaczane zrobiłam inaczej niż zwykle. Mąż i dzieci zjedli ich całą stertę