Placki ziemniaczane znają i lubią chyba wszyscy. Często pojawiają się na naszych stołach, gdy nie mamy pomysłu na danie obiadowe. Jednak podobną potrawę można też przygotować z innych warzyw. Ostatnio zrobiłam smaczne placki z dwóch popularnych i tanich warzyw. Przyrządziłam je o wiele szybciej niż ziemniaczane, a wyszły idealne – chrupiące z wierzchu i soczyste w środku.
Jakie warzywa nadają się na placki?
Na placki najlepiej przeznaczyć warzywa, które są dość zwarte i niezbyt soczyste. Mogą to więc być np.: marchewka, kalafior, brokuł, por, dynia czy cukinia. Warto też sięgnąć po warzywa z puszki, które nie wymagają żadnej obróbki, a jedynie odsączenia. Tu dobrze sprawdzą się np.: kukurydza, groszek, czerwona fasola.
Jak zrobić placki z kukurydzą z puszki?
Moje placki warzywne zrobiłam ostatnio z cukinii i kukurydzy z puszki. Cukinię, co prawda starłam, jednak robi się to o wiele łatwiej, niż w przypadku ziemniaków. Po odciśnięciu nadmiaru soku, warzywo połączyłam z odsączoną kukurydzą z puszki, a także z mąką, jajkiem i przyprawami. Po usmażeniu placki wyszły soczyste i chrupiące.
Przepis: Placki z cukinii i kukurydzy
Pożywne, chrupiące placki z cukinii i kukurydzy z puszki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
- 2 małe cukinie
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 3–4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanego koperku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCukinię umyj, zetrzyj na dużych oczkach, oprósz solą, po 10 minutach odciśnij nadmiar wody. Kukurydzę odsącz z zalewy. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
- Łączenie składnikówPrzygotowane warzywa umieść w misce. Dodaj mąkę, jajko, posiekany koperek, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj składniki.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzanej olej. Łyżką nakładaj porcje masy, formuj płaskie placki. Smaż je na średnim ogniu po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Jak podać placki warzywne?
Placki warzywne doskonale smakują podane ze śmietaną lub jogurtem naturalnym i posypane np. posiekanym szczypiorkiem albo koperkiem. Można je też zaserwować z sosem jogurtowo-czosnkowym, sosem tzatziki, a nawet guacamole. Ciekawym pomysłem jest też podanie ich z twarożkiem i wędzonym łososiem. Poza tym warzywne placki dobrze też będą się komponować z gulaszem czy sosem pieczarkowym.
Czytaj też:
Siekam młodą kapustę i dorzucam proste składniki. Żałuję, że nie znałem tych kotletówCzytaj też:
Te placki ziemniaczane zrobiłam inaczej niż zwykle. Mąż i dzieci zjedli ich całą stertę