Szybki omlet z piekarnika idealny nie tylko na kolację. Jest lekki, prosty i niezwykle pożywny

Szybki omlet z piekarnika idealny nie tylko na kolację. Jest lekki, prosty i niezwykle pożywny

Dodano: 
Omlet z piekarnika
Omlet z piekarnika Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Na dzisiejszą kolację proponuję pyszny omlet z piekarnika. Robi się go szybko, bo za jednym zamachem piecze się duży omlet dla całej rodziny. A przy tym jest lekkostrawny i niezwykle pożywny.

Omlety są pożywne i doskonale sprawdzają się o różnych porach dnia. Można je przygotować z myślą o śniadaniu, obiedzie, podwieczorku czy kolacji. Wszystko zależy od tego, z jakimi dodatkami się je zaserwuje. Na dzisiejszy wieczór proponuję lekki omlet z piekarnika z dodatkiem truskawek i czekolady. Mimo, że jest słodki, to bardzo zdrowy i cała rodzina z pewnością zje go ze smakiem.

Omlet z piekarnika – cenne wskazówki

Omlet pieczony ma wiele zalet w porównaniu do omleta smażonego. Przede wszystkim zawiera mniej tłuszczu. A poza tym od razu można upiec omlet wielkości blachy z piekarnika, który wystarczy dla całej rodziny. A oto kilka wskazówek, dotyczących przygotowania omleta z piekarnika.

  • Jeśli chcesz przygotować duży omlet, upiecz go na blasze z piekarnika. Wcześniej wyłóż tylko blachę papierem do pieczenia, by nie było problemu z jego wyjęciem. Papier możesz też lekko natłuścić olejem lub masłem.
  • Omlet powinien być pieczony w niezbyt wysokiej temperaturze, by masa jajeczna zdążyła się ściąć w środku, a nie tylko zrumienić z wierzchu.
  • Dodatki do omletu można wymieszać z masą jajeczną. Jednak lepszym rozwiązaniem jest posypanie nimi już wylanej na blachę masy. Dzięki temu składniki łatwiej będzie równomiernie rozmieścić.

Jak zrobić słodki omlet z piekarnika?

Do pieczenia najlepiej nadaje się omlet biszkoptowy. Jest on puszysty, a po upieczeniu przypomina nieco cienki biszkopt. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, bo wystarczy ubić białka i połączyć je z kilkoma dodatkami.

Przepis: Słodki omlet z piekarnika

Omlet pieczony z truskawkami i czekoladą

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 8 jajek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki
  • 200 g truskawek
  • 50 g czekolady deserowej lub mlecznej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Truskawki opłucz, osącz, usuń szypułki, każdy owoc przekrój na pół. Czekoladę zetrzyj na dużych oczkach.
  2. Przygotowanie masyŻółtka oddziel od białek i wymieszaj je z cukrem wanilinowym. Białka umieść w dużej misce i zmiksuj na gęstą, sztywną pianę z odrobiną soli. Do piany dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj. Pianę posyp przesianą mąką, ostrożnie wymieszaj.
  3. Pieczenie omletaBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią masę jajeczną, równomiernie ją rozprowadź. Posyp kawałkami owoców i czekoladą. Piecz ok. 25 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.

Z czym podać słodki omlet z piekarnika?

Omlety najlepiej smakują podane na ciepło, wkrótce po przyrządzeniu. Słodki omlet z truskawkami i czekoladą można podać z: bitą śmietaną, słodką śmietanką, serkiem homogenizowanym lub jogurtem naturalnym. Dodatki te wzbogacą potrawę smakowo i odżywczo, a przy okazji podniosą jej smak i zwiększą soczystość.

Czytaj też:
Ten omlet ziemniaczany mogę jeść przez cały dzień. Przepis mam od znanego szefa kuchni
Czytaj też:
Roladki z omleta robię dosłownie chwilę. Trudno o lepszą przekąskę