Racuchy to zawsze idealne rozwiązanie, jak nie ma się lepszego pomysłu, a czuje się głód. Robi się je szybko, a smakują rewelacyjnie. Moja babcia Julcia często robiła nam racuchy na podwieczorek. Przyznam, że jak dla mnie nie było to danie awaryjne, ale coś na co czekało się do kolejnej wizyty u babci. Babcia robiła je zawsze na zsiadłym mleku, dzięki czemu miały przyjemny, kwaskowy smak. Były puchate, choć wcale nie zawierały drożdży. Uwielbiałam zwłaszcza te z rodzynkami.
Co dodać do racuchów, żeby urosły?
Klasyczne racuchy, to te z dodatkiem drożdży. Na dodatek świeżych drożdży, a więc ich przygotowanie trzeba rozpocząć od nastawienia rozczynu. Racuchy na drożdżach pięknie rosną, jednak nim zaczniemy je smażyć, ciasto potrzebuje trochę czasu do wyrośnięcia. Świeże drożdże można zastąpić oczywiście suszonymi, dzięki czemu nie trzeba już przygotowywać rozczynu. Jednak i tak trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie.
Jeśli chcemy szybciej przygotować racuchy, lepiej dodać do ciasta proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Składniki te łatwo rozprowadza się w cieście i nie potrzebują czasu, do wyrośnięcia. By jednak smak tych spulchniaczy nie był wyczuwalny w racuchach (mogą być lekko piekące), nie można przesadzić z ich dodatkiem. Średnio na czubatą szklankę mąki dodaje się 1/2 łyżeczki sody albo 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki te można dodać jednocześnie, stosując jednak odpowiednie proporcje.
Jak zrobić racuchy na zsiadłym mleku?
Zsiadłe mleko kiedyś było łatwiej dostępne niż teraz. A to dlatego, że często kupujemy mleko UHT, które zamiast się ukwasić i zsiąść, od razu się psuje. Jeśli jednak kupujecie mleko świeże i nieopatrznie wam skwaśnieje, pozostawcie je na dobę w temperaturze pokojowej, a otrzymacie zsiadłe mleko. Zsiadłe mleko czasami można też kupić w sklepie, ewentualnie bez problemu można je zastąpić maślanką lub kefirem.
Przepis: Racuchy babci Julci
Racuchy na zsiadłym mlekiem z dodatkiem sody oczyszczonej i rodzynek
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- ok. 500 ml zsiadłego mleka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 50 g rodzynek
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Namaczanie rodzynek i mieszanie ciastaRodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie. Dokładnie osącz, oprósz mąką. Do miski wsyp mąkę, dodaj sodę, szczyptę soli, cukier i jajka. Wlej większość zsiadłego mleka i rozmieszaj gładkie, dość gęste ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj więcej mleka zsiadłego. Ciasto wymieszaj z rodzynkami.
- Smażenie i podawanie racuchówNa dużej patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż je z obu stron na rumiano. Racuchy zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprósz je cukrem pudrem.
Wskazówka: By otrzymać chrupiące, puszyste racuchy trzeba je smażyć na sporej ilości średnio rozgrzanego oleju.
Z czym podać racuchy?
Racuchy uwielbiają słodkie dodatki. Zwłaszcza jeśli do ciasta dorzucimy kawałki jabłek czy rodzynki. Usmażone i osączone z nadmiaru tłuszczu racuchy, można oprószyć cukrem pudrem. Dobrym dodatkiem do racuchów będzie też miód, dżem, konfitura, powidła czy syrop klonowy. Oczywiście można je też podać ze zmiksowanymi owocami, bitą śmietaną, a nawet z lodami.
Czytaj też:
Mieszam gęste ciasto i dodaję twaróg. Tak puszystych i pożywnych racuchów jeszcze nie jadłaśCzytaj też:
Wiosną robię racuchy z tym sezonowym przysmakiem. Wychodzą orzeźwiające i pyszne