Wiosną robię racuchy z tym sezonowym przysmakiem. Wychodzą orzeźwiające i pyszne
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Wiosną robię racuchy z tym sezonowym przysmakiem. Wychodzą orzeźwiające i pyszne

Dodano: 
Racuchy z rabarbarem
Racuchy z rabarbarem Źródło:Shutterstock / A_Lein
Racuchy to prosty sposób na pyszny podwieczorek lub kolację. Zwykle dodajemy do nich jabłka, ale wiosną warto sięgnąć po sezonowy specjał. Doda placuszkom orzeźwiającego, kwaskowego smaku.

Racuchy to doskonały pomysł na pyszny podwieczorek lub kolację. Mają też tę zaletę, że robi się je łatwo i szybko. Zwykle dodajemy do nich jabłka, jednak wiosną warto sięgnąć po sezonowe specjały, takie jak rabarbar czy truskawki. Dziś zapraszamy was na racuchy z kwaskowym rabarbarem. Będą orzeźwiające i pyszne.

Jak przygotować rabarbar do racuchów?

Rabarbar to warzywo, które stosuje się podobnie, jak owoce. A więc robi się z niego kompoty, dodaje do ciast i deserów. Młody rabarbar ma cienką skórkę, więc nie trzeba go obierać. Wystarczy go tylko oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Można go też wcześniej podsmażyć i poddusić, dzięki czemu będzie bardziej miękki. Jednak nie jest to konieczne, bo rabarbar można jeść nawet surowy.

Jak zrobić racuchy z rabarbarem?

Przygotowanie racuchów z rabarbarem zacznij od wymieszania rabarbaru z cukrem. To pozwoli go nieco zmiękczyć.

Przepis: Racuchy z rabarbarem

Szybkie racuchy z rabarbarem na maślance i proszku do pieczenia

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 niepełna szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rabarbaruRabarbar oczyść, umyj, wytrzyj, pokrój na małe kawałki. Posyp je cukrem, odstaw na 10-15 minut, by nieco zmiękły.
  2. Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miski, dodaj jajka, sól i proszek do pieczenia. Wlej maślankę i rozmieszaj gęste ciasto. Odstaw je na 10 minut.
  3. Smażenie racuchówNa patelni rozgrzej olej. Wsyp 2 łyżki rabarbaru, podsmaż go, podziel na 4 części. Na każdą część rabarbaru wylej porcję ciasta, tak by przykryła rabarbar. Smaż 2-3 minuty, po czym odwróć placuszki na drugą stronę i smaż je również 2-3 minuty. Racuchy podawaj oprószone cukrem pudrem.

Z czym podać racuchy z rabarbarem?

Najbardziej uniwersalnym wykończeniem racuchów jest cukier puder. Wystarczy nim oprószyć placuszki, by dodać im przyjemnej słodkości. Cukier puder można też wymieszać z cukrem wanilinowym lub cynamonem, dzięki czemu racuszki nabiorą też ciekawego aromatu. Oczywiście racuchy z rabarbarem można też podać z innymi słodkimi dodatkami, takimi jak: miód, dżem, powidła czy syrop owocowy.

Czytaj też:
Najlepsze racuchy drożdżowe z jabłkami z przepisu od babci Gieni. Smakują obłędnie i łatwo je zrobić
Czytaj też:
Mieszam serek homogenizowany z jajkami i kładę na patelnię. Lepszych racuchów nie jadłam