Racuchy to doskonały pomysł na pyszny podwieczorek lub kolację. Mają też tę zaletę, że robi się je łatwo i szybko. Zwykle dodajemy do nich jabłka, jednak wiosną warto sięgnąć po sezonowe specjały, takie jak rabarbar czy truskawki. Dziś zapraszamy was na racuchy z kwaskowym rabarbarem. Będą orzeźwiające i pyszne.
Jak przygotować rabarbar do racuchów?
Rabarbar to warzywo, które stosuje się podobnie, jak owoce. A więc robi się z niego kompoty, dodaje do ciast i deserów. Młody rabarbar ma cienką skórkę, więc nie trzeba go obierać. Wystarczy go tylko oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Można go też wcześniej podsmażyć i poddusić, dzięki czemu będzie bardziej miękki. Jednak nie jest to konieczne, bo rabarbar można jeść nawet surowy.
Jak zrobić racuchy z rabarbarem?
Przygotowanie racuchów z rabarbarem zacznij od wymieszania rabarbaru z cukrem. To pozwoli go nieco zmiękczyć.
Przepis: Racuchy z rabarbarem
Szybkie racuchy z rabarbarem na maślance i proszku do pieczenia
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 380 w każdej porcji
Składniki
- 3-4 łodygi rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 niepełna szklanka maślanki
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie rabarbaruRabarbar oczyść, umyj, wytrzyj, pokrój na małe kawałki. Posyp je cukrem, odstaw na 10-15 minut, by nieco zmiękły.
- Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miski, dodaj jajka, sól i proszek do pieczenia. Wlej maślankę i rozmieszaj gęste ciasto. Odstaw je na 10 minut.
- Smażenie racuchówNa patelni rozgrzej olej. Wsyp 2 łyżki rabarbaru, podsmaż go, podziel na 4 części. Na każdą część rabarbaru wylej porcję ciasta, tak by przykryła rabarbar. Smaż 2-3 minuty, po czym odwróć placuszki na drugą stronę i smaż je również 2-3 minuty. Racuchy podawaj oprószone cukrem pudrem.
Z czym podać racuchy z rabarbarem?
Najbardziej uniwersalnym wykończeniem racuchów jest cukier puder. Wystarczy nim oprószyć placuszki, by dodać im przyjemnej słodkości. Cukier puder można też wymieszać z cukrem wanilinowym lub cynamonem, dzięki czemu racuszki nabiorą też ciekawego aromatu. Oczywiście racuchy z rabarbarem można też podać z innymi słodkimi dodatkami, takimi jak: miód, dżem, powidła czy syrop owocowy.
Czytaj też:
Najlepsze racuchy drożdżowe z jabłkami z przepisu od babci Gieni. Smakują obłędnie i łatwo je zrobićCzytaj też:
Mieszam serek homogenizowany z jajkami i kładę na patelnię. Lepszych racuchów nie jadłam