Ciasta z jabłkami cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Przygotowuje się je na wiele sposobów, ale jabłka na kruchym cieście są numerem jeden. To połączenie kwaskowych jabłek i sypkiego ciasta pasuje jak ulał. A gdy jeszcze wykończy się je pyszną polewą, sukces jest murowany.
Jak zrobić ciasto na szarlotkę?
Klasyczną szarlotkę robi się na cieście kruchym. To ciasto ma wiele zalet, bo jest nie tylko smaczne, ale też proste w przygotowaniu. Tak naprawdę robi się je z kilku niewyszukanych składników, a więc z: mąki, tłuszczu, cukru, żółtek i szczypty soli. Jeśli chodzi o mąkę, dobrze sprawdzi się tu tortowa i krupczatka. Najlepszym tłuszczem będzie zaś masło, które doda wypiekowi przyjemnego smaku. Jeśli chodzi o cukier, wybierzcie puder, bo wtedy kryształki nie będą wyczuwalne w gotowym wyrobie.
Do ciasta w razie potrzeby można też dodać 1-2 łyżki zimnej wody lub gęstej, kwaśnej śmietany. Składniki należy szybko wyrobić na gładką masę, powstałe ciasto dobrze schłodzić.
Jak zrobić szarlotkę z pyszną polewą?
Choć kruche ciasto w połączeniu z jabłkami smakuje bardzo dobrze, nie oznacza to, że nie może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy tylko zastosować prosty dodatek, a całość zamieni się w wyjątkowy deser. Ja sięgnęłam po słony karmel, który zrobiłam w rondelku z kilku banalnych składników. Ta polewa sprawiła, że ciasto nabrało eleganckiego wyglądu, ciekawego smaku i niepowtarzalnego charakteru. Całej rodzinie bardzo smakowało.
Przepis: Szarlotka ze słonym karmelem
Kruche ciasto z dodatkiem jabłek i słonego karmelu
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 300 w każdej porcji
Składniki
Na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 2-3 łyżki lodowatej wody
Na masę jabłkową:
- 5-6 dużych, kwaskowych jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
Na polewę:
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki masła
- ok. 80 ml śmietanki 30%
- 1/3 łyżeczki soli morskiej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kruchego ciastaNa stolnicę przesiej mąkę. Dodaj do niej kawałki schłodzonego masła, posiekaj nożem, a potem rozetrzyj składniki w palcach. Dodaj cukier puder, żółtka, szczyptę soli, wymieszaj, zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą, schłodź.
- PieczenieJabłka obierz, pokrój w cienkie plasterki. Dodaj cukier, cynamon, sok z cytryny, wanilię, mąkę i szczyptę soli. Wymieszaj i odstaw na 10–15 minut. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią prostokątną formę. Ciasto ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano w 190 st. C. Na podpieczony spód wyłóż jabłka, posyp je resztą startego ciasta. Całość piecz ok. 30-35 minut w 190 st. C.
- Dekorowanie karmelemWsyp cukier na suchą, szeroką patelnię. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż się rozpuści i stanie bursztynowy (nie mieszaj!). Dodaj ostrożnie masło. Mieszaj, aż składniki się połączą. Wlej śmietankę i mieszaj do uzyskania gładkiego karmelu. Dodaj sól do smaku. Odstaw do przestudzenia. Ciasto przestudź, polej przygotowanym karmelem.
Inne sposoby na wykończenie szarlotki
Zamiast słonego karmelu do szarlotki możecie zastosować inne wykończenie. Kruche ciasto możecie posypać posiekanymi orzechami lub migdałami przed pieczeniem albo zrobić na powierzchni upieczonego, przestudzonego ciasta ozdobne esy-floresy z lukru. Dobrym pomysłem jest też wyłożenie na warstwę jabłek masy bezowej i posypanie jej startym, kruchym ciastem.
Czytaj też:
Ten makowiec robi furorę na święta. Bez grama mąki i z jabłkami wychodzi idealnie wilgotnyCzytaj też:
Ekspresowy sernik upiekę na święta. Tylko 10 minut pracy, a smak jak z najlepszej cukierni
