Uwielbiam migdały, a zrobiony z nich marcepan to hit w wigilijnych słodkościach. Zastosowań pysznej masy są dziesiątki, a do jej przygotowania nie trzeba mieć specjalnych produktów ani urządzeń. Wystarczą trzy-cztery produkty i dłonie.
Jak zrobić marcepan domowym sposobem?
Większość przepisów na domowy marcepan bazuje na migdałach bez skórek, czy to w postaci blanszowanych nasion, czy słupków albo płatków. Trzeba rozdrobnić je na proszek w blenderze o dużej mocy, uważając, by nie zamienić ich w masło migdałowe. Znacznie łatwiej i szybciej jest jednak sięgnąć po gotową mąkę migdałową, która często jest nawet tańsza od innych półproduktów.
Drugim niezbędnym składnikiem masy jest cukier puder. Aby miała odpowiednią konsystencję, trzeba dodać go całkiem sporo. Scala ją woda, ale ja najbardziej lubię używać włoskiego likieru Amaretto o migdałowych nutach.
Ponieważ zapach migdałów jest dość słaby, wzmacniam go naturalnym ekstraktem migdałowym. Dokładna ilość zależy od tego, czy użyłam likieru (i w jakiej ilości) oraz od pożądanego aromatu masy.
Przepis: Domowy marcepan
Słodka migdałowa masa idealna na praliny, jako dodatek do ciast i do jadalnych dekoracji deserów.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 545 w każdej porcji
Składniki
- 250 g mąki migdałowej
- 250 g cukru pudru
- 50-75 ml włoskiego likieru Amaretto lub wody
- 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego
Sposób przygotowania
- Łączenie składnikówWymieszaj migdały z cukrem pudrem, dodaj 50 ml likieru lub wody i kilka kropli ekstraktu migdałowego.
- Wyrabianie masyUgniataj masę, dodając w razie potrzeby więcej likieru (lub wody) oraz ekstraktu migdałowego do smaku. Gdy uzyskasz gęste ciasto, uformuj z niego walec, zawiń w folię spożywczą i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
Do czego można wykorzystać marcepan?
Marcepan można jeść bez dodatków. Wystarczy uformować z niego kulki, ewentualnie obtoczyć je w kakao lub oblać czekoladą. Plastyczną masę można wykorzystać także jako nadzienie czekoladek, domowych batonów i wypieków, na przykład rogali świętomarcińskich i drożdżówek oraz pieczonych jabłek. Wzbogaci makowiec, sernik, mazurek czy krem cukierniczy. Po starciu dokłada się ją też do masy na ciasta i ciasteczka.
Rozwałkowany marcepan to idealna warstwa do przełożenia piernika, rolady biszkoptowej czy wafli. Sprawdzi się ponadto jako „polewa” do obłożenia tortu czy ciasta albo jako spód deseru bez pieczenia. Można robić z niego figurki i inne jadalne dekoracje, również po wymieszaniu ze spożywczymi barwnikami – najlepiej naturalnymi, takimi jak kakao, kurkuma, sok z marchewki czy buraka.
Czytaj też:
Kolega z Holandii zdradził mi ten świąteczny wypiek. Od pierwszego kęsa wiedziałem, że przebija keks i makowiecCzytaj też:
Te pyszne trufle były hitem PRL-u. Ich sekretem jest nietypowy składnik
