Ten czekoladowy deser działa na jelita jak balsam. Mieszam przed snem, a rano mam gotowe śniadanie

Ten czekoladowy deser działa na jelita jak balsam. Mieszam przed snem, a rano mam gotowe śniadanie

Dodano: 
Czekoladowy pudding chia z malinami
Czekoladowy pudding chia z malinami Źródło: Shutterstock / Kristina Pleskach
Ten zdrowy pudding jadam pasjami zwłaszcza na śniadanie. Uwielbiam jego czekoladowy smak z kwaskowatą nutą, a także to, jak działa na moje jelita. Mieszam wieczorem, a wyciągam rano, a pracy mam na 10 minut.

Nasiona szałwii hiszpańskiej, znane jako chia, to idealna baza szybkich puddingów. Mają niezwykłą zdolność wchłaniania wody, zamieniając mleko i inne płyny w zdrowy żel. Jego właściwości wzbogaca kakao i porcja cennych owoców, a całość jest słodziutka i rozpływa się w ustach.

Jak zrobić czekoladowy pudding chia z malinami?

Ten deser można przygotować na wiele sposobów, z których wszystkie są pyszne. Mnie jednak zależy na tym, by był niskokaloryczny, ale sycący. Dlatego nie używam do niego jak zwykle mleczka kokosowego, nawet rozcieńczonego, tylko niesłodzone mleko roślinne. Zamiast tłustej i słodkiej czekolady dokładam kakao, najlepiej jak najciemniejsze, a dla poprawy aromatu wlewam odrobinę naturalnego ekstraktu z wanilii.

Czekoladowe mleko osładzam syropem z agawy, a w wersji fit – erytrytolem. Z tym zamiennikiem cukru porcja puddingu zapewnia 165 kalorii, czyli o 20 kcal mniej. Mając taką bazę, wsypuję do niej nasiona chia. Jak wiem z doświadczenia, nie da się ich wymieszać bez użycia trzepaczki, którą trzeba kręcić bez robienia przerw.

Zwieńczeniem puddingu jest sos malinowy, który przyrządzam w pięć minut z mrożonych owoców. Czasem jednak go nie gotuję, tylko rozmrażam maliny i rozgniatam widelcem. Nie dodaję do nich cukru ani soku z cytryny, tylko od razu przekładam do szklaneczek z deserami.

Przepis: Czekoladowy pudding chia z malinami

Pyszny, lekki i sycący deser z samych zdrowych składników.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Roślinna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
186 w każdej porcji

Składniki

Na pudding:

  • 1 szklanka mleka roślinnego bez cukru
  • 3 łyżki nasion chia (30 g)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka syropu z agawy albo 2 łyżki erytrytolu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Na sos malinowy:

  • 1 szklanka mrożonych malin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie puddinguPołącz mleko z kakao, syropem z agawy i ekstraktem waniliowym, jeśli go używasz. Wlej do słoika i wsyp powoli nasiona chia, przez cały czas mieszając trzepaczką, by się ze sobą nie posklejały. Zakręć i schowaj do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Podawaj w dwóch szklaneczkach z sosem malinowym.
  2. Gotowanie sosuWsyp maliny do rondelka, wlej na dno 2 łyżki wody i podgrzewaj 4-5 minut, aż zaczną się rozpadać. Dodaj sok z cytryny i syrop, gotuj około minuty, a następnie odstaw do wystygnięcia.

Jak pudding chia z czekoladą i malinami wspiera jelita?

Jego główny składnik, czyli nasiona chia, to potężna dawka błonnika. Część z tych związków, które nie rozpuszczają się w wodzie, działa na jelita jak miotełka, przyspieszając perystaltykę i zapobiegając zaparciom. Natomiast błonnik rozpuszczalny zwiększa sytość, ułatwia pasaż jelitowy, chroni błony śluzowe jelita i odżywia jego korzystną mikroflorę. Ponadto obniża wysoki cholesterol i zmniejsza skoki poziomu glukozy po jedzeniu.

Przeciwzapalne działanie szałwii hiszpańskiej wspierają kakao i maliny. To również dodatkowe porcje błonnika i antyoksydantów bez nadmiaru cukru. Zapewniają między innymi witaminę C (zwłaszcza maliny surowe), witaminy z grupy B i związki mineralne.

Czytaj też:
Zalewam wieczorem dwa składniki, a rano jem pyszne, zdrowe śniadanie. To moja ulubiona owsianka
Czytaj też:
Zrobiłam skyrnik z chia lepszy niż ten z Biedronki. Zdrowszy, tańszy i bez chemii